istanbul, Istanbul izlet, istanbul znamenitosti

Tokrat boste prišli na svoj račun vsi tisti, ki se radi vračate v Istanbul in raziskujete manj znane in neturistične kotičke.

Spoznaj Istanbul skozi oči slovenske istanbulčanke.

Moj dragi Istanbul, nikoli se ne naveličam pisati o tebi, še manj pa neumorno raziskovati vse kotičke in skrivnosti, ki so se leta in stoletja nabirale skozi tvoje pisane ulice in bogato zgodovino.

Istanbul je mesto, ki vedno preseneti in nikoli ne razočara. Kot pravo istanbulčanko, tudi mene. Pravzaprav me je pred leti Istanbul tako prevzel, da sem spakirala svoje kovčke in se tja kar preselila.

To je mesto, ki se ga nikoli ne naveličaš. Jaz pravim, da ga nikoli čisto zares ne « poštekaš ».

Vedno se moraš vrniti vsaj še enkrat.

Da odkriješ še eno sosesko. Da se še enkrat pelješ čez Bospor in spiješ tisti dober, vroč, črni čaj. Ne glede na to ali je poletje ali zima.

… in tako vse do naslednje akcije Turkish Airlines in novih dogodivščin 😊 Zato verjamem, da ti bo top 7 skrivnih kotičkov v navdih, da spoznaš Istanbul z druge perspektive. Takšnega kot je v njegovem bistvu. Kaotičnega. Raznolikega. Bogatega. Pisanega. Z vsemi njegovimi sencami in v vsem njegovem sijaju.

Ko te spet zagrabi wanderlust je tukaj nekaj predlogov in skritih draguljev, ki te bodo odpeljali dlje od turističnega Sultanahmeta in ti bodo v navdih pri odkrivanju mavričnih odtenkov tega mesta.

Skriti kotički Istanbula za radovedneže, raziskovalce, romantike in vse vmes.

1) MESTO NA 7 GRIČIH

Istanbul je ogromno mesto, kar pomeni da na vsakem koraku odkriješ nekaj novega. Če želiš spoznati slavno preteklost Istanbula in te ne mikajo tradicionalne turistične poti, ti predlagam raziskovanje sedmih gričev, na katerih je bil prvotno zgrajen Istanbul oz. nekdanja nova rimska prestolnica Konstantinopel. Zgodovinski polotok boš tako spoznal/a v čisto novi luči.

Začni v Sultanahmetu, ki je bil prvi in najpomembnejši grič. Pot nadaljuj proti Çemberlitasu, kjer se je nekoč nahajal velik Konstantinov forum, proti Beyazitu, kjer se še danes nahaja zlata ulica oz. najstarejši pokriti nakupovalni center na svetu – Grand Bazar. Četrti grič Fatih preseneča s tradicionalnim življenjem. Çukurbostan soseska je dom petega griča Yavuz Selim, kjer se je nekoč nahajala Aspar cisterna – ena izmed številnih vodnih rezervoarjev na prostem. To je hkrati tudi najbližji grič do naravnega pristanišča Zlati Rog, ki deli evropsko stran mesta na dva dela. Edirnekapi je šesti in najvišji hrib v mestu znotraj starih obramnih zidov, ki so varovali mesto pred sovražniki. Raziskovanje zaključi na zadnjem, sedmem hribu v Sumbul Efendi soseski, kjer se je nekoč nahajal trg sužnjev in si privošči zasluženo turško kavo.

2) BALAT in FENER

Ti dve soseski se kot skriti biser potuhnjeno skrivata v majhnih uličicah za živahno in zeleno obalo Zlatega roga. Grška in židovska soseska sta eni izmed tistih četrti, ki sta polni presenečenj. Sem lahko pobegneš mestni gneči in se izgubiš na pisanih ulicah. Najboljša stvar pri raziskovanju teh dveh sosesk pa je, da se boš počutil/a kot da si na setu ene izmed slavnih turških nadaljevank: pisane hiše, strma stopnišča, ozke tlakovane ulice na katerih se suši perilo, ki visi med zgradbami,… Vzdušje je mirno. Edini hrup v ozadju je skorajda neslišno hupanje trajektov iz daljave in glasovi otrok, ki se igrajo na ulicah. Obvezno postani pri grški srednji šoli in stari stavbi ekumenskega partiarhata.

3) KANLICA

Ena najlepših istanbulških sosesk, ki ponosno kljubuje času. Še vedno se spominjam okusa slavnega jogurta iz Kanlice, ki sem ga prvič poskusila na trajektu do Prinčevih otokov. Kanlica je kraj, ki te pozdravi s svojim hrepenenjem po preteklosti tako zelo iskreno, da se počutiš kot da si tam včeraj. Sproščena okolica z vedno nasmejanimi domačini, znameniti jogurt, nirvana ob turkiznem morju in ptički, ki v toplejših mesecih navihano obletavajo zelene nasade. To so skrivnosti te soseske, ki te bo zagotovo navdušila.

4) ŞİLE

Če te sredi mestne džungle zamika na plažo, ti ni treba daleč. Na severnovzhodnem delu, na azijski strani Istanbula, se nahaja pristna ribiška vasica Šile, ki navdušuje s svojo dolgo obalo in lepimi peščenimi plažami, kjer se v poletnih mesecih odvijajo prave istanbulške zabave.

5) BEYLERBEYI

Na azijski strani Istanbula se nahaja Beylerbeyi, stara aristokratska četrt, ki v sebi skriva veliko zgodb. To je bila v preteklosti ena izmed Bosporskih vasi, ki je bila najbližje poseljenem predelu Istanbula, zato so se upokojeni otomanski dostojanstveniki odločali, da bodo svoja zadnja leta preživeli v takrat mirni vasici. Tako je soseska postala kot pravi njeno ime “gospodar vseh gospodov” oz. sinonim za smetano otomanske družbe. Danes je poznana po veličastni Beylerbeyi palači, po najlepših razgledih na panoramo Istanbula in po čajnem vrtu Çınaraltı. Ta se nahaja na vhodu v ozko ulico v Çengelköyu. Spoznaš ga po velikem mogočnem drevesu, ki ponosno nosi tablico “780 let” in vabi obiskovalce v svojo senco s popolnim razgledom na Bospor. Od leta 1968 čajni vrt stoji v senci tega drevesa, ki je staro toliko kot Osmansko cesarstvo, zato si tukaj obvezno privošči pravi turški čaj, vdihni vojn morja in uživaj v mogočni prisotnosti očeta vseh dreves v Istanbulu.

6) ODKRIJ BOSPOR

Ena najboljših aktivnosti na evropski strani mesta je sprehod po Bosporski obalni promenadi, kolikor daleč te lahko nesejo noge. Cela obala je dolga več kot 15 km, zato udobna obutev ni slaba ideja. Začni v Kuruçeşme in se povzpni do Arnavutköya. Pred očmi se ti bo razkrila fantastična zgodovinska pripoved Istanbula. Občudoval/a boš lahko bele marmorne vile in palače, kjer so nekoč živeli sultani in njihove kurtizane. Pa lepe lesene dvorce, letne rezidence otomanskega plemstva in veličastne kamnite trdnjave, ki so trdno varovale zidove bizantinskega cesarstva. Če si v dobri kondiciji pojdi tudi v Bebek, kjer prebivajo najbogatejši istanbulčani, vse do Sariyerja, najbolj zelenega predela mesta. Ustavi se v alternativnih butikih, za kosilo si privošči ribo v eni izmed slavnih ribjih restavracij na poti in se osveži s sveže stisnjenim sokom iz sadja v kavarnici ob čistem in turkiznem Bosporju.

7) TURŠKI ZAJTRK

Brez turškega zajtrka ne gre. Predlagam, da si vsaj enkrat privoščiš pravi turški zajtrk. In s tem ne mislim hotelskega zajtrka. Turški “serpme kahvalti” je brunch varianta, na katerega se Turki odpravijo po 11. Uri, ko se še vedno veselo pozdravljajo z “Günaydın” (Dobro jutro). Ob vikendih se zajtrkovalnice spreobrnejo v prave kuharske akademije, kjer strežejo mojstrovine čez celo mizo. Dobesedno. Poleg običajnih sestavin kot so sir, maslo, olive, jajca, paradižnik, kumare, paprike, marmelade, te bodo na mizi pričakale še pekoča klobasa sucuk, kvašena štručka poğaça, tanki hlebčki kruha pide, pečeni paradižniki in jajčevci, paprike z olivnim oljem in menemen; jajca umešana v zelenjavo. Specialitetam kar ni konca, zato se turški zajtrk jé tudi po 5 ur, zraven kramlja in pije čaj. Pa spet jé. To je dogodek, ki ga ne smeš zamuditi.

»Za zajtrk jej kot sultan!« in Turki vzamejo to strogo resno

avatar

Eva Salamon

Eva Šalamon

Eva je Slovenka, ki je pred tremi leti spakirala svoje kovčke in se preselila v Istanbul. Pred tem je 6 let preživela in prepotovala Turčijo po dolgem in počez kot turistična vodnica. Danes o svojih dogodivščinah piše na Facebook strani Istanbul skozi očki Slovenke in z veseljem deli svojo strast in nasvete o Turčiji z vsemi, ki potujejo v to mistično državo. Sledite pa jih lahko tudi na Instagramu.