Sky Walk Biokovo

Skywalk Biokovo je ena tistih čudovitih znamenitosti na Hrvaškem, ki bi jo priporočila vsakomur, ki se navdušuje nad adrenalinom, razgledi, doživetji, arhitekturo. Je relativno nova znamenitost, ki v poletnih mesecih že privlači mnoge.

Kje se nahaja Skywalk Biokovo?

Ta neverjetna razgledna točka, ki se nahaja v narodnem parku Biokovo je morda res da pisana na kožo vsem nam, ki imamo radi adrenalin in malce bolj zanimive podvige pa čeprav v resnici vse skupaj ni tako grozno, kot se morebiti na prvi pogled zdi. Verjamem pa, vsaj po videnem na razgledni ploščadi, da se marsikdo z mano ne bo strinjal, saj mu bo hoja po steklenem mostu, iz katerega opazuješ pod sabo prepad, pognala kri po žilah in mu ob tem lahko povzročila velik občutek neprijetnost.

Narodni park Biokovo pa ni vredno obiskati zgolj zaradi Skywalka, temveč se tukaj nahajajo tudi zanimive pešpoti. Pri tem velja opozorilo planincem, saj se jih tukaj vsako leto izgubi kar nekaj. Poleg pešpoti pa je vsaj mene najbolj prevzela slikovita, čeprav zelo ozka, ovinkasta cesta, ki vas popelje vse do vrha Sv. Jure, visokega 1762 metrov, od koder se ponovno vijejo čudoviti razgledi na vse strani.

Razgledna ploščad Skywalk Biokovo

Celoten projekt razgledne ploščadi se je začel leta 2016. Z njim so namreč želeli narodni park Bikovo narediti bolj zanimiv za obiskovalce in s tem vanj privabiti več ljudi. Ko pogledaš kolono, ki se v glavni sezoni vije v narodni park, lahko trdim, da so z njim zadeli v polno.

Sky Walk Biokovo je bil za obiskovalce prvič odprt poleti 2020 in stekleni most v obliki podkve, ki nas popelje 11 metrov čez previsno steno, je atraktiven že sam po sebi. Naenkrat se na njem lahko znajde 50 obiskovalcev. Da se iz njega vijejo razgledi na morje, otok Brač, Hvar in Korčulo ter riviero Makarske, pa vse skupaj naredi še bolj atraktivno in izredno slikovito.

Ogromna steklena gmota s svojimi 40 kvadratnimi metri in 50 tonami je za dobro oko vidna že z obale. Razgledna ploščad se nahaja na 13-tem kilometru ceste v narodni park Biokovo (cesta D512 Makarska – Vrgorac), na nadmorski višini 1228 metrov. Da je bil projekt zahteven, ne le po gradnji, temveč tudi z vidika financ, priča dejstvo, da je bil le-ta vreden vrtoglavih 8 milijonov Kun.

Praktični napotki za obisk Skywalka Biokovo

Kdaj je najboljši čas za obisk?

Narodni park je odprt od aprila do novembra. Obiskovalci se vanj lahko podajo vse od 6-ih zjutraj pa do 20-ih zvečer – z vozili v park spuščajo na vsake pol ure. Pozimi je zaradi zahtevnih vremenskih pogojev narodni park zaprt.

V glavni poletni sezoni je priporočljivo, da ste tam že zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, saj se čez dan vijejo do vhoda dolge kolone vozil, zato se lahko precej načakate – tudi več ur.

Še bolje pa bo, da se na Skywalk podate kar izven glavne sezone. Tako boste deležni veliko manjše gneče. Mi smo bili tam v sredini junija in smo prišli takoj na vrsto. Zelo lepo mora biti pa tudi jeseni.

Kdo lahko vstopi v park?

V parku so dobrodošli tako planinci, kolesarji, motoristi kot osebna vozila / manjši kombiji. Obisk s svojim prevozom bi odsvetovala avtodomarjem, sploh velikim, saj je cesta že do samega Skywalka ozka in ovinkasta. Ob srečevanju vozil, ki se spuščajo nazaj proti izhodu pa bo lahko za marsikoga postala tudi sila neprijetna.

Cesta se od razgledne ploščadi do Sv. Jureta še bolj zoži, zato tudi za izkušene voznike avtodomov vožnja nikakor ne bo prijetna. Vprašanje je tudi, če vas bodo pri vhodu v park z večjim avtodomom sploh spustili vanj.

Kakšna je cena za Skywalk Biokovo?

Vstop v narodni park vključuje že razgledno ploščad oziroma Skywalk, cena pa je odvisna predvsem od tega, kako boste v park vstopili – peš, s kolesom, motorjem ali avtom.

Mi smo se v park odpravili z osebnim avtom in tako letos (2021) plačali 60 Kun/odraslo osebo. Otroci do sedmega leta imajo vstop brezplačen.

Ste še za kakšen Skywalk?

V Evropi je že kar nekaj podobnih adrenalinskih pohodnih ploščadi in če se navdušujete nad tovrstnimi arhitekturnimi dosežki ali pa imate enostavno radi vrtoglave razglede, nikar ne zamudite niti tistega v Avstriji – Skywalk Dachstein ima namreč najdaljši viseči most v Avstriji.

Dachstein Sky Walk, izlet v Avstrijo, Avstrija izlet, Schladming

Unikatna in nepozabljiva izkušnja (Dachstein Sky Walk – Avstrija izlet)

Ne glede nato ali ste za adrenalin ali ne, dejstvo je, da je razgledna točka Skywalk Biokovo resnično vredna ogleda in če vprašate mene, nujno potreben ovinek v kolikor se nahajate v okolici Makarske. 

VIDEO – Skywalk Biokovo