Več kot deset let je minilo od tega, ko sem zadnjič stala na smučeh, za Simona še nekoliko dlje, a letos sva končno le dobila potrebno brco v rit. Po več kot desetletju sva bila namreč tudi midva med tistimi, ki so med prvimi odprli novo smučarsko sezono – smučanje v Avstriji naju je vendarle premamilo.

Trema in strah so me prežemali, ko je napočil trenutek prvega spusta, a po nekaj metrih vse niti ni izgledalo tako grozno, kot sem si sploh predstavljala. Pravzaprav nasprotno.

Sneg je bil popoln, na nebu niti oblačka, bele strmine so bile skoraj brez ljudi. Mislim, da si ne bi mogla želeti lepšega začetka ponovnega začetka smučanja. Izbira lokacije – avstrijska doline Zillertal je bila res popolna.

V Avstriji se nahaja najstrmejša proga, največja smučarska dolina, celoletno smučanje

Dolina Zillertal, na severnem delu Tirolske, je s svojimi 530 kilometri smučarskih prog največja smučarska dolina na svetu. Dolino sestavljajo štiri smučišča: Zillertal Arena, Mayrhofner Bergbahnen, Ski & Gletscherwelt Zillertal 3000 in Hochzillertal-Hochfugen-Spieljoch – na slednjem sva smučala tudi midva.

V Zillertalu vsako leto na smučiščih dodajo nekaj novega – novo opremo, nove proge, nove aktivnosti. Trenutno je skupaj že 180 naprav. Letos pa so z novo gondolo in postajo v Hochzillertal-u bogatejši še za otroško varstvo, kjer starši lahko pustijo svoje otroke, ki ne smučajo. Ne le da imajo otroci čudovito in prostorno igralnico, ki ponuja idilične razglede na zasneženo pobočje, temveč deluje tako kot vrtec – z organizirano hrano, spanjem, igranjem, sprehodi in aktivnostmi. Nam, kjer porodniški/ starševski dopust traja celo leto, se zdi podatek, da je otroke mogoče tam pustiti v varstvu že pri treh mesecih, kar malce neverjeten, a dejstvo je, da 12 mesecev porodniškega in starševskega dopusta nimajo vse države. Varstvo je sicer plačljivo in potrebna je vsaj 24 urna predhodna rezervacija.

Zillertal ni le največja smučarska dolina na svetu, temveč se lahko pohvali tudi z najstrmejšo progo v Avstriji in najdaljšim smučarskim spustom v dolino, kot tudi ledenikom Hintertux, kjer je smučanje omogočeno skozi celo leto.

Smučišča v dolini Zillertal se nahajajo na nadmorski višini 560 – 3250 metrov in obratujejo vse od 1.12. do 22.4. Da smučišča zagotovo obratujejo, je bolj kot od snežnih padavin odvisen mraz, saj kar 72,8% prog lahko umetno zasnežijo.

smučanje,avstrija,zimske počitnice

Aktivnosti tudi za nesmučarje

Poleg smučanja pa dolina Zillertal ponuja še cel kup ostalih zimskih aktivnosti, zato za obisk pozimi ni potrebno, da ste smučarji. V dolini boste našli 125 kilometrov urejenih tekaških smuči treh različnih zahtevnosti, kot tudi možnost drsanja, ledenega plezanja, jadralnega padalstva.  Na voljo je tudi 14 sankaških prog, ki skupno zagotavljajo 45 kilometrov adrenalinske vožnje, od tega je 30 kilometrov razsvetljenih in prevoznih ponoči.

S Simonom sva preizkusila sankaško progo Spieljoch, ki meri 5,5 kilometrov in med spustom ponuja čudovite razglede, zaradi katerih boste zagotovo vsaj nekajkrat zaustavili svoje / sposojene sanke. Vsaj midva sva jih.

Tudi tisti, ki imate radi pohodništvo, boste prišli na svoj račun, saj Zillertal ponuja kar 400 kilometrov urejenih pohodniških poti. Lahko se udeležite tudi organiziranih pohodov s krpljami, kar zimskim pohodom zagotovo da svojevrsten čar.

Nekaj za vsak žep

Smučišča v Zillertalu ponujaj veliko svojevrstnih doživetij in od vas je odvisno katere si boste izbrali ter kako globoko boste segli v denarnico. Namestitve namreč lahko dobite že v preprostih gostiščih, kot v petičnih hotelih s petimi zvezdicami, ki ponujajo tudi lastni wellness center. Ravno letos se je je na 2400 metrih odprla nova postaja z gondolo, ki pod streho skriva italijansko restavracijo Albergo s 360° panoramskim razgledom kot tudi 6 luksuznih apartmajev.

Sama sva bivala v hotelu Elizabeth, ki je zgrajen v tamkajšnjem tipičnem tirolskem slogu. Letos poleti so odprli tudi lasten wellness, ki se razprostira na 500 m2, kot tudi povsem novo restavracijo, ki so jo odprli komaj nekaj dni pred najinim prihodom.

Superskipass

Smučanje v dolini Zillertal se najbolj splača s tamkajšnjo Superskipass vozovnico, ki jo je mogoče dobiti od dveh do 21 dni. V njej so všteti tudi vsi smučarski-shuttle avtobusi, kot tudi redni javni promet z avtobusi in vlaki. Zillertal dolina je namreč odlično povezana z vlakom.

Različni dogodki skozi zimsko sezono

V zimskem času ima dolina Zillertal tudi kar nekaj različnih dogodkov. V času najinega obiska je tam potekal ski-food festival, kjer se je v 14-ih kočah s svojo kulinariko predstavilo 14 različnih držav. V dveh dneh je bilo tako mogoče v kočah poskusiti jedi različnih držav, prav tako pa je bilo na postajah naprav mogoče kaj malega brezplačno degustirati.

Dvodnevni Ski-Food festival se je zaključil v soboto zvečer v kraju Fugen, kjer je potekalo pravo praznično vzdušje. Lepo okrašena okolica, kjer je kuliso ustvarjal tamkajšnji dvorec, ter 14 lesenih stojnic z raznovrstno svetovno kulinariko, s katero se je zdelo, da smo v le nekaj urah prepotovali dobršen del sveta.

Izposoja smučarske opreme

Četudi nimate svoje smučarske opreme, je v dolini Zillertal kar nekaj lokacij, kjer si je mogoče izposoditi opremo. Midva sva si svojo izposodila v Intersportu v kraju Fugen in bila z njihovo storitvijo zelo zadovoljna.

Za izredne izdatke in vsak dan

Tudi na smučanju v dolini Zillertal naju je spremljala nova debetna kartica Mastercard, ki bo počasi zamenjala klasično in zaenkrat bolj poznano Maestro kartico, saj je veliko bolj vsestransko uporabna. Debetno kartico Mastercard sva uporabljala tako pri načrtovanih stroških, kot povsem nepričakovanih izdatkih, ko sem si zaradi pretirano zimskega pakiranja morala kupiti eno malce manj toplo oblačilo. Simon je sicer rekel, da je vsak izgovor dober za »šoping«, ampak sama sem kot kaže povsem izgubila občutek za temperaturo in sem po desetih letih nesmučanja resnično pričakovala sibirski mraz. Poleg tega pa sva namesto celotne denarnice s Simonom za celodnevno smuko enostavno »pozabila« na denarnico in si za vse dnevne stroške s seboj vzela le debetno kartico Mastercard, ki sva jo lahko uporabila v kočah tako za jedačo kot pijačo. O sami debetni kartici Mastercard sva napisala tudi oceno, ki si jo lahko preberete tukaj.

Sama sicer nisem najboljša smučarka in tako najbolj uživam na modrih progah, ampak ko sem se po desetih letih ponovno spustila po njih, sem sama pri sebi ugotovila, kako močno sem pravzaprav pogrešala smučanje. Poleg tega pa sva po toliko prepotovanih deželah in doživetjih, s Simonom drug drugega prvič sploh videla na smučeh in tako skupaj podelila še eno nepozabno doživetje in spomin.

smučanje,avstrija,zimske počitnice

Video – smučanje v Avstriji – dolina Zillertal

p.s. Preden sem stopila na smuči, sem Simonu malo v šali, malo zares rekla tudi, da samo upam, da pridem domov cela, kar se je na srečo tudi zgodilo. A kot vedno, nisva niti na to dogodivščino odšla brez zdravstvenega zavarovanja za tujino, ki ga imava že vrsto let sklenjenega pri zavarovalnici Vzajemna.