Razmere v Srbiji v času pandemije Covid-19

Trenutne razmere v Srbiji v času pandemije z novim koronavirusom Covid-19, kot jih vidi Slovenka Natalija, ki živi v Beogradu.

Srbija v času pandemije Covid-19

Natalijo poznam preko njene sestre, moje dolgoletne prijateljice, s katero sva skupaj obiskovali že vrtec. Prav skupaj s sestro pa Natalija ustvarja zanimiv blog za krajšanje prostega časa www.kreativnozabavno.com

 • Koliko časa že živiš v Srbiji in zakaj si se tja preselila?

V Srbiji živim 5 let. Aktivno pa jo obiskujem že od leta 2004 naprej. Tega leta sem se namreč zaljubila v Beograjčana. Rada potujem, spoznavam druge narode, njihove običaje in jezik. Rada sprejemam izzive in mislim da je zaradi njih življenje mnogo bolj zanimivo. Poleg ljubezni je bil tudi to razlog moje selitve.  

 • S čim se v Srbiji ukvarjaš?

Potujem, raziskujem Srbijo in vse njene skrite kotičke. S sestro piševa blog, večkrat pa tudi vodim Slovence po Beogradu.

Poleg ljubezni do potovanja gojim tudi ljubezen do duhovnosti in proučevanja odnosov med ljudmi. Sem Reiki master, Kundalini master in Luna master, trenutno pa se izobražujem še za certificiranega coacha.

 • Kakšne so razmere trenutno pri vas? Se kaj izboljšuje stanje in zmanjšujejo ukrepi?

Stanje se v Srbiji počasi izboljšuje in kaže, da se bodo sprejeti ukrepi postopoma odpravljali. Če se bo nadaljeval trend zmanjševanja števila obolelih, se bodo počasi odprli vsi mejni prehodi, prav tako naj bi kmalu začel delovati letalski prevoz. Življenje bo ponovno steklo v nek svoj tok. Zaščitne maske bodo še naprej potrebne na mestih kjer je več ljudi na enem mestu.

 • Kako to doživljajo domačini – jih je strah, so nestrpni v čakanju ali se striktno držijo navodil?

Mislim da jih ni ravno strah, bolj so nestrpni. Navodil se najbolj striktno držijo upokojenci. Srbi se radi družijo med sabo. Beograjčani smo kavarne zamenjali za posedanje na obrežju reke Save in Donave. S seboj prinesemo tudi vino z steklenimi kozarci, kavo, pivo in si tako izpolnimo dan z večurnim uživanjem in druženjem v naravi.

 • Kakšne so napovedi za tamkajšnji turizem in turistično sezono? Se pričakuje znižanje ali zvišanje cen? Manj ponudbe in s tem konkurence zaradi propada kakšnih ponudnikov?

Mnogi Srbi bodo letos ostali znotraj meja svoje države. ki domače turiste spodbuja tudi s t.i. vavčerji, za katere trenutno vlada precejšnje zanimanje. Tako bi tudi delno kompenzirali izpad številnih kitajskih turistov. Nekateri že imajo vplačane počitnice v Grčiji, ki je tudi sicer med Srbi zelo priljubljena destinacija. Veliko prebivalcev še ne ve ali bodo šli na morje ali kam drugam. V zraku visijo tudi številni dogodki, med drugim popularna mednarodna festivala kot sta Exit in Beerfest, ki v državo privabita precejšnje število tujih obiskovalcev.

Vsekakor je Srbija velika država in ima veliko ponuditi. Turizem je v večjih turističnih mestih dobro razvit.  Nekateri strokovnjaki pravijo da bo turistična sezona v Srbiji kljub trenutnim razmeram letos odlična. Slovenci običajno pridejo v Srbijo v lastni režiji in v manjših skupinah tako da mislim da je Srbija letos odlična destinacija za vas. Je blizu Slovenije in tudi ni potreben letalski prevoz.

 • Misliš, da bodo domačini tuje goste sprejeli z navdušenjem ali z zadržanostjo? Preden je bila razglašena pandemija, so nekateri popotniki iz določenih držav že poročali o strahu do njih s strani domačinov – niso jim pustili spanja v hotelih, odklanjali prevoz z avtobusi itd.

Prej z navdušenjem. Srbi so topel, odprt in prijazen narod. Od nekdaj radi sprejemajo turiste. Jaz se med njimi vedno počutim kot ena od njih.

 • Kaj bo prva stvar, ki jo boš naredila po koncu pandemije in strogih ukrepov?

Šla bom k teti v Vojvodino na obisk za nekaj dni.

 • Kaj priporočaš, da mora vsak popotnik narediti / doživeti / obiskati, ko pride v Srbijo?

Srbija je prelepa država. Polna naravnih znamenitosti, bogate tradicije ter burne zgodovine.

Priporočam obisk:

 • naravnega rezervata Uvac in planino Zlatibor z okolico,
 • nacionalni parka Đerdap,
 • nacionalni park Tara,
 • vseh trdnjav, ki so na reki Donavi
 • v Srbiji je precej razvit tudi verski turizem, zato priporočam obisk samostanov (manastirov), ki se nahajajo po celi Srbiji in so res čudoviti. Tam boste poleg bogate zgodovine našli urejeno okolico in obilo miru. V bližini mesta Despotovac se nahaja celo park minijatur, kjer je predstavljeno veliko število srbskih samostanov.
 • Novi Sad s Fruško goro
 • Niš
 • In pa seveda glavno mesto Beograd

Za vse ki pridejo v Beograd priporočam da si vzamete za njegov ogled vsaj 4 – 5 dni. Dosti Slovencev pride v Beograd samo za vikend ali pa na enega od festivalov, kar pa je definitivno premalo da bi se videlo tako veliko, bogato turistično mesto in da bi se poleg tega še uživalo. Ker samo na Kalemegdanu, z vsem kar ponuja, lahko ostanete kar cel dan.