St. Augustine, Florida potovanje

Mesto St. Augustine na Floridi naj bi bilo najstarejše mesto v ZDA in je najbolj znano po španski arhitekturi, saj so področje Floride nekoč nadzirali in si prisvajali prav Španci.

Sprehod po starem delu mesta nikakor ne spominja na tipično ameriško mesto, in kljub temu, da je izredno očarljivo, ga obišče zelo malo tujih turistov. Tamkajšnji turisti so predvsem Američani.

Za raziskovanje tega res simpatičnega mesteca, bi priporočala vsaj dva do tri dni, saj ponuja veliko več, kot zgolj zanimivo in unikatno zgodovino.

Zakaj je vredno na Floridi obiskati tudi St. Augustine?

Grad – Castillo de San Marcos

Grad oz. Castillo de San Marcos je bil zgrajen v 17. stoletju s strani Špancev in je v največji meri služil za nadzor trgovske poti, preko katere so iz srednje in južne Amerike ter Karibov, v Evropo Španci tovorili sladkor, tobak, bisere, srebro in zlato.

Svojevrstna pa je tudi zaradi načina gradnje. Kljub intenzivnim obstreljevanjem, jo nikakor niso mogli porušiti ne pirati in ne Britanci. Razlog je bil v načinu gradnje oziroma izbiri materiala. Trdnjava je namreč zgrajena iz sedimentne kamnine / školj coquina, ki deluje kot nekakšna pena in ne kot trdna skala.

Hotel Ponce de Leon

Človek, ki je imel na mesto St. Augustine velik vpliv je bil Henry M. Flagler. Zaradi njega je vzhodni del Floride dobil prvo železnico, hotel Ponce de Leon ter hotel Alcazar.

Ponce de Leon je bil eden bolj znanih Španskih osvajalcev, ki je v mestu pristal leta 1513 in po katerem je najbolj prepoznaven hotel dobil tudi ime.

Na takratni hotel Ponce de Leon, ki je bil zgrajen leta 1888, je še danes izreden pogled. V njem je sedaj univerza in glede na videno mogočno arhitekturo, kar malo zavidam tamkajšnjim študentom.

Hotel je dolga leta veljal za najbolj prestižni hotel vseh časov, a kljub temu ni popolno zgrajen, saj je z manjšimi »napakami« Flagler želel pokazati, da je popoln lahko samo Bog.

Zanimivo dejstvo hotela je tudi ta, da je zaradi Flaglerjevega prijateljevanja s Thomasom Edisonom, hotel že od vsega začetka imel elektriko.

Svetilnik St. Augustine

Svetilnik je bil zgrajen 1874 in velja za najstarejšo opečnato zgradbo v mestu. Nanj se povzpnemo po 219 stopnicah, od koder lahko z višine 20-ih metrov občudujemo razglede na mesto, obalo ter na laguno Salt Run.

Zaradi svoje zgodovine, je svetilnik tudi mesto, kjer naj bi strašilo.

Stari del mesta

Sprehod po starem delu je pravo potovanje skozi čas. Prepoznavni znak so zgodovinske hiše, ki s svojo podobo spominjajo na kakšen kavbojski film in v katerih sedaj najdemo trgovinice, kavarne, pekarne in restavracije.

Najbolj fascinanten podatek pa je ta, da je celotno mesto pravzaprav zgrajeno nad pokopališčem padlim vojakom in piratom, ki so branili oziroma so želeli osvojiti mesto. Tukaj naj bi potekalo kar nekaj krvavih bitk.

Lightner muzej

Lightnerjev muzej najdemo v zgodovinskem hotelu Alcazar, za katerega pravijo, da je najboljši muzej v mestu – in to ne samo zaradi čudovite španske renesančne arhitekture.

V muzeju najdemo razstavljene predvsem predmete iz Viktorijanskega obdobja, a nekaj je razstavljenih tudi predmetov prvotnih prebivalcev tega območja – indijancev.

Zoološki park aligatorjev

Začetki tega parka so bili klavrni, a dandanes je to odličen kraj za spoznavanje aligatorjev in ostalih plazilcev. Pravzaprav boste v parku našli vseh 23 različnih vrst krokodilov, ki jih še lahko najdemo na našem planetu.

In kar je najbolj zabavno, vse divje prebivalce parka si boste lahko ogledali kar iz zraka, saj je celoten park prepleten z zip-lini oziroma jeklenicami.

Poleg krokodilov in aligatorjev  boste tukaj našli še lemurje, ptice in nekaj ostalih živalskih presenečenj.

Mestna plaža

Če želite spoznati nekaj več prave, avtentične Floride, s postankom na plaži St. Augustine ne boste zgrešili. Bela peščena plaža, dolga več kot tri kilometre je vsekakor paša za oči. Plaža je zaradi manjših valov zelo priljubljena pri družinah.

Na severnem delu plaže je tudi dolg pomol, ki je znan kot odlična lokacija za ribolov.

Muzej piratov in zakladov

Mesto St. Augustine je mesto piratov, zato je obisk tega muzeja obvezen, sploh če vas že od nekdaj le-ti zanimajo. Gre namreč za največjo piratsko zbirko na celem svetu. Otroci bodo sploh navdušeni nad muzejem, saj bodo v njem lahko iskali piratski zaklad.

V mestu je še cel kup drugih zanimivih stvari – od lokalne destilarne, rezervata za divje živali, muzejev, bližnjih plaž in raznih tematskih vodenih ogledov, med katerimi obiskovalce najbolj navduši tura duhov, preko katere skozi zanimive zgodbe spoznamo mračnejši, a zelo realni del mesta.

Sama sem sicer v mestu St. Augustine preživela zgolj dve uri, saj je bil to le hiter postanek v času službene poti na sever Floride, a sem bila nad videnim izredno navdušena. Prav zato, ker me je mestece očaralo, sem se odločila, da spišem ta blog prispevek in vse vas opozorim na ta zaenkrat še malo znani del Floride. Ko se bom z družino turistično odpravila na potovanje na Florido, si bomo v mestu zagotovo rezervirali nekaj dnevni postanek.