Izlet na stari grad Smlednik

Sprehod ali vzpon na stari grad Smlednik je odlična ideja za izlet za vse, ki nimate radi prezahtevnih hribov ali pa se na pot odpravljate z majhnimi otroki, morda s starimi starši.

Lep pomladni dan je bil kot nalašč za nov izlet po Sloveniji. Zadnje čase so pri nas zelo popularni izleti v hribe – no ja, na nižje vzpetine, saj si jih s Simonom želiva približati tudi Renu. Če so na vrhu še igrala, je uspeh zagotovljen.

Stari grad Smlednik sva s Simonom že oba obiskala in končno smo se znašli tukaj še vsi trije skupaj. Vzpon smo začeli kar skozi kalvarijo, ki je zaradi štirinajstih kapelic v tipično baročno rokokojskem stilu še posebno zanimiv. Kapelice so zaradi slikovitosti in radovednosti, kaj je v naslednji, odlična motivacija za najmlajše. Kalvarija, vključno z zgornjo kompozicijo treh križev je bila postavljena že leta 1772, v sklopu posesti gradu v Valburgi.

Kalvarija nas pripelje na gozdno makadamsko cesto, po kateri se lahko na stari grad Smlednik povzpnete že od samega začetka in izpustite kalvarijo. Do vrha se potem vije lahka in postopoma vzpenjajoča pot / gozdna cesta. Le-to lahko sicer tudi izpustite in se do gradu povzpnete po strmejši gozdni poti, ki pa jo manjšim otrokom ne priporočam. Zaradi urejenosti gozdne ceste, pa se nekateri pod vrh pripeljejo kar z avtom.

Le nekaj metrov naprej od kalvarije najdemo tri gugalnice, ki so bile za najinega Rena obvezna postojanka in nekakšna nagrada za do sedaj prehojeno pot in nadaljnjo motivacijo do vrha.

Na vrhu stojijo ruševine nekoč mogočnega srednjeveškega gradu, ki pa je bil prvič omenjen že v prvi polovici 12. stoletja in na začetku zgrajen v romanskem stilu.

Pod njim je v gradnji nova koča, ki bo ponujala prekrasne razglede na Kamniško-Savinjske Alpe.

Kljub temu, da koča še ni odprta, pa trenutno zraven nje stoji nekakšna stojnica, kjer se lahko založite s pijačo in prigrizki. Po tem, kar so jedli obiskovalci, s flancati in gibanico ne morete zgrešiti. Zunaj so na voljo tudi klopi in mize.

Medtem ko boste vi uživali ob razgledih, se bodo otroci kratkočasili na igralih ali pa s plezanjem po jeklenici, ki je narejena v skalo, na kateri stoji grad.


Pešpot na stari grad Smlednik je zaradi nezahtevnosti in možnosti, da se na grad povzpnete po lepi makadamski cesti, odlična destinacija za staro in mlado. Na grad Smlednik se lahko namreč odpravite z najmlajšimi – najin tri letnik je z nekaj animacije brez težav celotno pot prehodil sam, navzdol pa jo skoraj v celoti kar pretekel.