študentska potovanja, potovanja, poceni potovanja, kratka potovanja, stil potovanja

Slej ali prej se vsi soočimo z dejstvom, da nismo več srednje šolci oziroma študentje. Nekateri smo v tako imenovani “svet odraslih” stopili prej, nekateri kasneje…nekateri pa še vedno uživajo svobodo, ki jo srednja šola oziroma študij ponuja. Vsekakor je veliko odvisno tudi od nas samih in kakšno svobodo si pri tem pravzaprav dopuščamo, a nekaj je jasno – za potovanja je v času študija veliko več časa, kot pa ko smo redno zaposleni.

Poznam precej ljudi, ki študij namerno vlečejo – nekateri zaradi potovanj, drugi zaradi tega, ker nikakor ne dobijo zaposlitve, spet tretji zato, ker se jim enostavno ne da ali pa ker niso ljudje, ki bi delali od osmih do štirih…. Resnica je vendarle takšna, da se slej ali prej vsak zaposli in ima na leto tistih 20+ dni dopusta, ki nam naš stil potovanja povsem postavijo na glavo. Nič čudnega torej, da se tisti, ki radi raziskujemo svet, kdaj tudi vprašamo, kaj bo potem s potovanji. Se bo sploh še dalo potovati?

Če so potovanja vaša strast in velik del vaših življenj, potovanj zagotovo ne boste kar prekinili. Bodo pa potovanja postala nekoliko drugačna.

Pet sprememb pri potovanjih, ko iz dijaka/študenta postanemo zaposleni:

1. Potovanja se podražijo

Z redno zaposlitvijo pridejo določene obveznosti, ki nam pač ne dopuščajo pretirane fleksibilnosti, kar se zna odražati predvsem pri dražjih letalskih kartah in načinu potovanja. Krajši čas potovanja/dopusta bo botrovalo k težnji po letalski karti s čim manj prestopanji, večji izbiri notranjih letov, morda najema avtomobila namesto uporabe počasnejšega lokalnega prevoza. Nenezadnje pa si včasih na potovanju tudi več privoščimo, saj je potovanje naš edini dopust, na katerem se paše malce spočiti.

2. Več videti hitreje ali manj videti bolj podrobno

Večna dilema, ki nas spremlja med potovanji, omejenimi na dva ali tri tedne – kaj si ogledati, koliko časa za kaj nameniti, kaj izpustiti – tukaj se ravnajte izključno po sebi, saj kraj ali znamenitost, ki jo nekdo priporoča, ni nujno tudi po vašem okusu in za vas. Saj veste – manj je včasih več!

3. Organizacija pred odhodom

Če smo nekoč potovali tako, da niti dobro nismo vedeli, kam gremo in si vsak dan sproti izmišljevali načrt, se to spremeni v takšni meri, da skušamo vse bolje organizirati. V dveh tednih res nočemo izgubljati časa na poti še za to in je veliko bolj pametno namesto načrtovanja uživati in raziskovati državo, mesto ali zgolj klepetati z lokalci. Pogosteje se poslužimo tudi rezervacij prenočišč – sama največkrat uporabljava kar booking.com.

4. Poznamo vse praznike na pamet

Morda se sliši smešno, ampak midva vsako novo leto najprej pregledava koledar in preštejeva praznike, ki pridejo med tednom. Včasih ti dobro postavljen praznik lahko namreč prinese dodatnih nekaj dni na potovanju.

5.  Sanjarjenje

Najhujša nočna mora – toliko želja, a tako malo časa… Podplati nenehno srbijo in tvoja mantra postaja “še nekaj časa delam, varčujem in grem…”

Seveda pa vse le ni tako črnogledo… V kolikor si najdete solidno službo in razumevajočega šefa, se da veliko stvari doseči s pogovorom. Najbolje je, da tudi vaš šef rad potuje, saj bo veliko lažje razumel vašo strast in se bo na njo bolje odzval. Redna služba in prihodki ter s tem tudi plačan dopust pa morda pomeni celo kakšna destinacija na leto več, pa čeprav za manj časa, kot sicer. In nikar ne obtožujte ljudi, ki gredo nekam “zgolj” za 14 dni – verjemite, vsi bi odšli za dlje časa, a včasih ti pač življenjska pot, ki si jo nekdo izbere, te svobode v tistem času ne dopušča. Vseeno pa je malo veliko bolje kot nič in vsekakor veliko več, kot pa smiljenje samemu sebi ter ostajanju doma.