Sup, supanje, supklub, sup izleti, veslanje v stoje, sup po ljubljanici, ideja za izlet, vodni športi

Še tri mesece pred včerajšnjim dnem nisem imela pojma, kaj SUP in supanje sploh je, ko mi kolega omeni, da bi rad to probal. Kaj? Supanje? Nimam pojma o čem govoriš… in tako se je izobraževanje začelo…vse do včerajšnjega dne, ko sta naju dva prijatelja, ki sta med drugim tako navdušena nad supanjem, da sta tudi člana SUPkluba, nesebično vzela s seboj na sup izlet. Vsa pridobljena teorija o tem precej novo nastalem, a hitro rastočem športu, se je končno združila še s prakso. Sedaj mi je jasno, zakaj je supanje vedno bolj popularno…

Sup, supanje, supklub, sup izleti, veslanje v stoje, sup po ljubljanici, ideja za izlet, vodni športi

Prvič na supu – SUPer zabavno! (Foto: SUPklub)

Pa pojdimo od začetka…. Šport supanje se je v takšni obliki, ki jo poznamo danes, razvil na Havajih, ko je bilo zaradi mirnega morja surf mojstrom dolgčas in so iskali popestritev svojega vsakdana. Vzeli so večjo desko, veslo in so šli… SUP namreč pomeni Stand Up Paddling ali po naše veslanje v stoje z veslom. Stojimo na deski in se s pomočjo vesla vozimo po vodni površini – tako se je razvilo supanje.

  • Lokacije SUPanja

Kje lahko supamo je pravzaprav odvisno od nas samih in morda naše domišljije. Supanje je možno na vseh vodnih površinah, naj bodo to reke, jezera ali morja. Supanje je možno celo na valovih! Spomnim se, kako sem že pred leti čukasto gledala to početje v ZDA, ko se nam niti sanjalo ni kaj sploh je SUP in supanje.

sup, supanje, Ljubljanica, Ljubljana, popotniški blog

Nova oblika športa, ki je obnorela Slovenijo – SUP, supanje, stand up paddling ali po slovensko veslanje v stoje (Foto: SUPklub)

  • Kdo lahko SUPa

Ni važno ali ste stari ali mladi, supanje je za vsakogar. Gre za umirjeno rekreacijo, ki se jo res lahko nauči vsak. Na supih lahko vidimo otroke, najstnike, nosečnice ali naše dedke in babice. Ne le da je supanje zabavno in zelo sproščujoče – verjeli ali ne, supanje bremeni tudi kar precej mišic na našem telesu. Idealno za poletne dni in izklesana telesa.

sup, supanje, popotniški blog

vir: www.sup-planet.si (supanje in mišice)

  • Kaj potrebujemo za SUPanje

Potrebujemo desko za supanje, ki se razlikuje glede na volumem, kot tudi naše potrebe. V grobem lahko ločimo deske za začetnike, ki so širše in zato bolj stabilne, deske za vse terene in race deske. Delimo jih tudi na napihljive, ki so zelo priročne za tovorjenje naokoli, in fiksne, ki so na nek način malo bolj “zahtevne” za prenašanje na druge lokacije, saj jih ne moremo spraviti v prtljažnik, ampak le na streho avtomobila. Seveda pa se šele z njihovo uporabo pokaže, kaj za supanje sami pravzaprav najbolj potrebujemo.

Poleg deske je tu še veslo in to je to – pripravljeni za supanje.

  • Cena SUPa

Če bi si radi omislili svojo lastno opremo za supanje, je za novo treba odšteti med 650-2000€ oziroma še več, če govorimo o profesionalno – tekmovalnih deskah. V kolikor si boste omislili trdi sup, boste za tovrstno zadevo potrebovali kar nekaj prostora za shranjevanje… Če ne drugega, pa si opremo za supanje lahko tudi izposodite. Trenutne cene izposoje opreme za supanje se gibajo okoli 20-25€/dan.

sup, supanje, popotniški blog

Supanje je odlična vadba za ravnotežje in krepitev mišic celotnega telesa                          (Foto: SUPklub)

Vsi, ki supanje še niste poskusili, nikar ne čakajte predolgo. Zadeva je res simpatična in kar je najpomembnejše, ko stojimo na vodi in veslamo, res odklopimo naše možgančke in se koncentriramo zgolj na nas same. Po vrhu vsega pa ni lepšega videti svet še iz druge perspektive, kot to delamo običajno. Supanje je SUPer! 🙂

Za prvo spoznavanje s supanjem ali pa morda rentanje le-tega, priporočva SUP Klub, ki je edina ASI akreditirana sup šola v Sloveniji. Odlični inštruktorji bodo naredili iz vodenja in učenja super zabavo. Za tiste, ki imate radi jogo, pa enkrat tedensko organizirajo tudi sup jogo… Med šolo ali med počitnicami pa se lahko z njimi razmigavajo tudi vaši najmlajši.