Suzhou (Kitajska potovanje)

Suzhou je zaradi bližine Šanghaja kot nalašč za enodnevni ali dvodnevni izlet. S hitrim vlakom boste namreč potrebovali manj kot 30 minut, da premestite 100 kilometrov veliko razdaljo in se znajdete v mestu, ki je precej drugačno od Šanghaja.

Mesto Suzhou je bilo ustanovljeno že v 6. stoletju pred našim štetjem. Zaradi tamkajšnjih številnih tradicionalnih vrtov, Suzhou uvrščajo med enega izmed najboljših mest za obisk na Kitajskem.

A v mestu Suzhou najdemo še marsikaj drugega kot vrtove – pravzaprav je Suzhou izredno slikovito mesto in stari del je poln mogočnih znamenitosti.

Suzhou in najboljše znamenitosti mesta

Administrativni vrt

Čeprav ima Suzhou veliko zanimivih vrtov, vsak, ki se znajde v mestu, zagotovo obišče administrativni vrt, ki je tudi največji v mestu. Zgrajen je bil leta 1509 in meri kar 52.000 kvadratnih metrov. Midva sva ga sicer obiskala pozimi, ko naj bi bil najmanj lep, a že takrat je bil s svojimi paviljoni, jezerom in mostovi izredno slikovit. Morda celo bolj, kot pa spomladi in jeseni, ko se je zaradi številnih obiskovalcev težko sploh premikati po njem. Sama bi lahko posedala in občudovala zavite strehe cel dan.

Vrt Master of Nets

Če se znajdete v mestu Suzhou sredi visoke turistične sezone in vas množica turistov v administrativnem vrtu ne navdušuje preveč, se lahko odpravite na ogled vrta »Master of Nets«. Le-ta sicer ni tako velik kot administrativni, a za marsikoga veliko lepši. Urejen je po feng-shui filozofiji, poleg tega pa je uvrščen tudi na Unesco seznam.

Številni vodni kanali

Zame je bil stari del mesta Suzhou najlepše raziskovati peš. Če boste storili enako, boste kmalu naleteli na številne vodne kanale. Suzhou-jev vzdevek je tudi Kitajske Benetke. Kar 42% mesta pokriva voda. Po kanalih se lahko zapeljete s čolnom, lahko pa se ob njih tudi sprehodite. Ulica Pingjiang je zelo simpatična, saj se na njej nahaja veliko trgovinic, kavarnic, restavracij in je izredno slikovita.

Nakupovalna ulica Guan Qiam

V središču mesta najdemo peš cono – ulico Guan Qiam, ki je pri domačinih popularna zlasti zaradi nakupovanja in prehranjevanja, saj ponudbe tam res ne manjka.

Muzej svile

Suzhou je bil več stoletij središče kitajske svile. Pravzaprav so nad njo imeli monopol vse dokler Bizantinci niso iz države pretihotapili nekaj sviloprejk. Tako sedaj v mestu najdemo čudovito urejen muzej svile, ki vas popelje skozi stoletno proizvodnjo te, nekoč izredno luksuzne dobrine. Muzej je za obiskovalce povsem brezplačen.

Mestni muzej                                  

V mestnem muzeju se nahaja več kot 15.000 razstavnih eksponatov zgodovine mesta Suzhou, kjer najemo predvsem starodavne kitajske umetniške slike in ročne izdelke. Tudi ta muzej si lahko ogledate povsem brezplačno.

Vožnja z rikšo

Čeprav v mestih skoraj da ne vidimo več koles, saj so jih zamenjali električni skuterji, pa v mestu Suzhou še vedno vozijo kolo-rikše. Poleg teh pa najdemo tudi običajne motorne rikše. Oba načina sta zelo priročna za krajšanje razdalje v starem delu mesta, ki vas lahko popeljejo od znamenitosti do znamenitosti.

Pagoda severnega templja oziroma Beisi

Pagoda, ki je visoka 76 metrov in ima devet nadstropij (nekoč jih je imela celo enajst), se je skozi stoletja večkrat spreminjala, dograjevala in obnavljala. Zgradba, ki jo sedaj lahko vidimo, pa je stara preko 170 let. Zaradi svoje velikosti jo je težko zgrešiti. Če boste obiskali muzej svile, se le-ta praktično nahaja na drugi strani ceste. Meni izredno lep kraj, miren in poln energije, sploh če boste priča skupinski molitvi, ki se včasih odvija pred templjem. Mrmranje molitvenih pesmi ti res naježi kožo. Celotno področje, kjer stoji pagoda je nekakšna oaza miru – popolno nasprotje glasnim ulicam, polnim življenja.

Taoistični tempelj Xuanmiao

Tempelj, ki ga nikakor ne smete izpustiti, če boste obiskali Suzhou, saj gre za kulturno državni spomenik in eno največjih znamenitosti v mestu. Zgrajen je bil že leta 276 našega štetja. Mene je s svojimi šestimi mogočnimi kipi taoističnih bogov in stenskimi poslikavami povsem očaral. Najdete ga na ulici v Guan Qiam peš coni.

Hitri popotniški nasveti za mesto Suzhou

Kje spati v mestu Suzhou?

Priporočam, da se nastanite v hotelu Soul Suzhou, saj se nahaja le nekaj korakov stran od peš cone in taoističnega templja. Nekaj hoje sicer je do preostalih znamenitosti, a midva sva vse obhodila peš v enem dnevu. Hotel ima dober samopostrežni zajtrk, kjer najdete tako kitajske kot nekaj evropskih jedi. Tudi sobe so velike in čiste. Ko obiščete stranišče, pa boste dobili občutek, da ste na Japonskem, saj je tamkajšnja straniščna školjka s toliko funkcijami, da bi zanjo res potrebovali navodila. Hotel lahko dosežete peš z železniške postaje, lahko pa se do njega zapeljete kar s taksijem.

Kako do mesta Suzhou?

Najlažje boste Suzhou dosegli z vlakom, saj do tja vozijo hitri vlaki, a pozor – Suzhou ima dve železniški postaji. Če želite obiskati stari del mesta si priskrbite vozovnico do postaje Suzhou in ne do postaje na severu mesta (Suzhou North). Iz Šanghaja boste potrebovali manj kot 30 minut, saj hitri vlak doseže hitrost 245 km/h. Vozovnico lahko kupite na železniški postaji, a velikokrat boste imeli težave z angleščino – redko kdo jo namreč sploh govori. Najbolj elegantno je vozovnico predhodno kupiti preko spleta in jo na blagajni samo prevzeti – za prevzem potrebujete potni list.

Kdaj je najboljši čas za obisk mesta Suzhou?

Glede nato, da je Suzhou znan po vrtovih, je seveda najboljši čas pomlad in jesen. A pozor, tako razmišlja večina obiskovalcev in zato so takrat cene namestitev in nekaterih znamenitosti precej višje, kot izven sezone. Poleg tega pa se s potovanjem v Suzhou v nizki sezoni, lahko izognete precej nadležni gneči. Zima je tako idealen čas, pravijo pa da je najboljši mesec brez gneče december, kar lahko potrdiva tudi midva.

Suzhou je oba s Simonom navdušil – veliko bolj kot Šanghaj, saj je manjši, pristnejši in tradicionalnejši. V času Han dinastije je bilo to celo 10 največje mesto na svetu in čeprav danes tu živi 4 milijone ljudi oziroma 10,5 milijonov z okolico, je prav zaradi bogate zgodovine in tamkajšnjih znamenitosti še vedno mogočno velik.