Tajska v času pandemije Covid-19

Trenutne razmere na Tajskem v času pandemije z novim koronavirusom COVID-19, kot jih vidi Slovenec Sebastijan, ki živi na severu države.

Sebastijana ne poznam osebno, a z veseljem spremljam njegove tajske dogodivščine in življenje na Tajskem. Vedno znova me prepriča, da je Tajska polna skritih kotičkov, kjer imamo še vedno možnost spoznati realno sliko te izjemno turistično popularne dežele. Utrip Tajske skozi njegove oči lahko spoznate na njegovi Facebook strani Seb and Bua World ali pa se odločite kar za kakšen njegov program, skozi katerega vam avtentična Tajska ne uide.

Tajska v času pandemije COVID-19

  • Koliko časa že živiš na Tajskem in zakaj si se tja preselil?

Na Tajskem živim od konca leta 2016. Preselil sem se na Tajsko iz več razlogov, od hrane, nasmejanih ljudi, sproščenega vzdušja, čudovitih lokacij … Tista pika na i pa je bila na koncu ljubezen. Kot je ponavadi v takšnih zgodbah 

  • S čim se na Tajskem ukvarjaš?

Na Tajskem se ukvarjam oz. se ukvarjava s turizmom. Imava Homestay, izvajava pa tudi privat potovanja po manj znanih turističnih pristnih Tajskih kotičkih. Zraven tega pa še vodiva bar in restavracijo za Tajske goste in tudi vse ostale, ki si zaželijo Tajskih okusov. 

  • Kakšne so razmere trenutno pri vas? Se kaj izboljšuje stanje in zmanjšujejo ukrepi?

Kar se COVID-19 virusa tiče Tajska ni doživela večjega napada le-tega. Situacija je pod kontrolo, stanje se umirja, počasi se pripravljamo na povratek v ustaljene ritme. 

  • Kako to doživljajo domačini – jih je strah, so nestrpni v čakanju ali se striktno držijo navodil?

Domačine so bolj kot sam virus prizadeli vsi ukrepi povezani z njim. Ljudje so ostali brez dohodkov. Sploh stanje izven mest na podeželju že prej ni bilo idilično zdaj pa se je vse skupaj še poslabšalo. Ljudje nimajo za osnovne življenjske potrebščine, nekateri poskušajo prodati avto, zemljo … V vrstah za hrano se ponekod čaka celo po par ur. 

Domačini se ukrepov kar držijo. Maske so bile prisotne že prej, tako da to sploh ni bila težava. Razkužujemo pa se res striktno in povsod. Pred vstopi v trgovine kot so recimo 7/11 stoji prodajalka z razkužilom v roki ter obvezno izmeri telesno temperaturo. Brez tega se ljudi v trgovine ne spusti. 

  • Kakšne so napovedi za tamkajšnji turizem in turistično sezono? Se pričakuje znižanje ali zvišanje cen? Manj ponudbe in s tem konkurence zaradi propada kakšnih ponudnikov?

Kako bo vse skupaj potekalo naprej je zelo nehvaležno napovedovati. Dela se vse v tej smeri, da se stvari čimprej vrne v stanje pred virusom. Tudi v turizmu. Čim se odprejo ponovno mednarodne letalske povezave se bo tudi turistična ponudba počasi vrnila nazaj. Če malo špekuliram glede na trenutno situacijo bo tukaj s poletjem že večina stvari postavljenih na staro mesto. Kdaj se bo lahko letelo na Tajsko pa je predvsem odvisno od samih držav oz. od njihovih ukrepov. Kakšne velike razlike v cenah po virusu ni za pričakovati. V samem startu od poletja naprej sem našel kar nekaj odličnih cen namestitev ampak tam v glavni zimski sezoni pa kakšnih večjih odstopanj glede na prejšnja leta verjetno ne bo. Kolikor govorim s turističnimi vodniki so vsi v nizkem štartu pripravljeni na delo. Tudi tukaj kakšnih pretresov v cenah ne bo. Bo pa vse skupaj vsaj na začetku bolj fleksibilno kar se tiče plačila. Recimo brez predplačil oz. z možnostjo brezplačne odpovedi ali prestavitve datumov. Kolikor spremljam cene letalskih kart pa se trenutno lahko tudi dobijo zelo ugodno. Kakšen dan nazaj sem recimo našel letalske karte do Bangkoka za okrog 370 EUR kar je zelo dobra cena. 

  • Misliš, da bodo domačini tuje goste sprejeli z navdušenjem ali z zadržanostjo? Preden je bila razglašena pandemija, so nekateri popotniki iz določenih držav že poročali o strahu do njih s strani domačinov – niso jim pustili spanja v hotelih, odklanjali prevoz z avtobusi itd.

Kakšen bo odziv domačinov na tujce? Kakšnega posebnega odziva ni za pričakovati. Če je oz. še bo nekaj časa obvezna nošnja zaščitne maske jo dajte. Če vam ponudijo razkužilo ga vzemite in se razkužite. Slišal sem razne zgodbe Azijcev v Evropi kako so ljudje neprimerno reagirali na njih, tudi v obratni smeri je bilo nekaj teh zgodb iz nekaterih držav. Kaj in koliko je res ne vem, koliko sam vidim in kar sem osebno govoril z ljudmi težav ni, spoštujmo pa te osnovne ukrepe, ki so v veljavi, ne izzivati po nepotrebnem. To pravzaprav velja kar vedno, ko greste na potovanja, ne samo zdaj. Drugače pa Tajci slovijo po nasmehih, gostoljubnosti, sproščenosti … Takšni so, niso in ne bodo se spremenili. 

  • Kaj bo prva stvar, ki jo boš naredil po koncu pandemije in strogih ukrepov?

Prva stvar, ki jo bom naredil po koncu COVID-19 situacije bo verjetno slavnostno odprtje hladnega piva s prijatelji v kakšnem baru v mestu kjer bomo nazdravili novim izzivom, ki sledijo . Drugače pa kakšnih posebnih stvari ne bo. Delo na srečo ne počiva pripravljamo pa tudi nekaj novosti. Prihajajo pa že prve rezervacije za potovanja tako, da se že počasi pripravljamo na izvedbe le-teh. Definitivno si pa bomo v krogu družine privoščili par dni oddiha preden SE vse skupaj začne spet na polno. 

  • Kaj priporočaš, da mora vsak popotnik narediti / doživeti / obiskati, ki pride na Tajsko?

Za vse, ki prihajate na Tajsko in se sprašujete kaj videti in kaj početi še pa par mojih nasvetov oz. priporočil. Najprej je seveda vse skupaj odvisno kakšen tip popotnika oz. turista ste. Ne pozabite pa nikakor na Tajsko hrano, razvajajte brbončice z raznolikimi Tajskimi okusi koliko se le da in obvezno poskusite začutiti to znamenito Tajsko vzdušje. Mene so ti simpatični ljudje prav začarali. Prava Tajska se začuti tam malce ven iz turističnih poti, komur pa paše najbolj klasični turistični utrip pa bo tudi našel nekaj za svoj okus. In lep pozdrav oz. adijo po Tajsko: Sa wa dee kap.