Tbilisi, Tbilisi Gruzija, Tbilisi znamenitosti

Dva dni za Tbilisi, glavno mesto Gruzije, zna biti za koga veliko, a za prave radovedneže mnogo, mnogo premalo. Če boste v Tbilisiju začeli ali morda končali vaše potovanje po Gruziji, sta dva dneva dovolj, da dobite neko splošno sliko o mestu in si ogledate stari del ter tamkajšnje najbolj znane znamenitosti.

Tbilisi znamenitosti, ki jih ne gre prezreti

Kartlis Deda (Mati Gruzije)

Dvajset metrski kip boste opazili že od daleč, je nekakšna dobrodošlica vsem obiskovalcem Tbilisija in s tem tudi Gruzije. Mati Gruzije namreč predstavlja gostoljubje (vrč vina), a za vsak slučaj v obliki meča skupaj z gostoljubnostjo opozarja tudi prišleke, ki s svojim prihodom nimajo dobrega namena.

Tbilisi, Tbilisi Gruzija, Tbilisi znamenitosti

Razgled na stari del mesta, nad katerim se dviguje hrib, kjer stoji Mati Gruzije (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Nari Khala trdnjava

Ne daleč stran od kipa gruzijske matere stoji mestna trdnjava, ki gleda na stari del mesta. Zdajšnji izgled je dobila v 16. In 17. Stoletju. Njeni zametki pa so se začeli že v 4. Stoletju, ko je tukaj stala Perzijska trdnjava.

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Stari del mestnega obzidja/trdnjave (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Mestna kopališča (abanotubani)

Če ste bili kdaj v Turčiji, potem veste, kaj vas tukaj čaka. Ker smo potovali z Renom, si kopeli nisva privoščila, a že sama zunanjost naju je s svojo arhitekturo očarala. Kopališča pravzaprav predstavljajo najstarejši del mesta Tbilisi.

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Najstarejši del mesta so kopališča (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Botanični vrt

No ja, nas kaj posebno le-ta ni očaral, a če potujete z otroki, je tu nekaj malega otroških igral v senci. Vstopnina je poceni (2 GEL/osebo), tako da če ne drugega, se da od tu umakniti pred vročino. Botanični vrt lahko dosežete na dva načina: z gondolo ali peš.

Tbilisi, Tbilisi Gruzija, Tbilisi znamenitosti

Sprehod po botaničnem vrtu (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Gondola

Vožnja z gondolo je simpatična zaradi panoramskih razgledov na mesto Tbilisi. Z njo boste dosegli dve muhi na en mah – kip Matere Gruzije in trdnjavo Nari Khala. Od tod vodijo tudi stopnice do botaničnega vrta. Vožnja z njo pa je mogoča le s predplačniško kartico za uporabo mestnega prometa.

Tbilisi, Tbilisi Gruzija, Tbilisi znamenitosti

Gondola, kot del mreže javnega transporta (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Most miru

O ja, most miru je verjetno eden najbolj prepoznavnih znamenitosti v mestu Tbilisi. Sprehodite se čezenj – tako podnevi, kot ponoči, ko je razsvetljen z led lučmi, s čimer dobi steklena konstrukcija še bolj atraktivno podobo. Dolžina mostu je 150 metrov, odprt pa je bil leta 2010.

Tbilisi, Tbilisi Gruzija, Tbilisi znamenitosti

Most miru (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Predsedniška palača

Predsedniška palača v mestu Tbilisi vam bo hitro padla v oči s svojo stekleno kupolo. Zgradil jo je italijanski arhitekt, ki je mesto obogatil tudi s steklenim mostom miru.

Tbilisi, Tbilisi Gruzija, Tbilisi znamenitosti

Predsedniška palača (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Cerkve

Tbilisi ima kar nekaj zelo zanimivih cerkva, a recimo da sta dve tisti, ki jih praviloma obiskovalci ne zamudijo: mestna katedrala Sameba ali Sveta Trojica, s čimer je Gruzija leta 2003 dobila največjo cerkev v državi. Obiščite jo tako podnevi, kot ponoči, ko se spremeni v pravo živahno območje, polno domačinov, ki se sprehajajo, sem pridejo z otroki, da se vozijo z rolerji, kolesi… Druga cerkev, vredna pozornosti pa je Metekhi nad Mtkvari reko. Cerkev je služila kot skladišče za smodnik vse do leta 1690, sedaj pa je izredno popularna za poročne obrede.

Tbilisi, Tbilisi Gruzija, Tbilisi znamenitosti

Največja cerkev v Gruziji – Sveta Trojica (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Mestna katedrala ponoči (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Cerkev Metekhi (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Restavracije, kavarne

Stari del mesta je poln kavarnic, restavracij in tudi nočnih klubov. Že podnevi je prijetno posedati za mizo in opazovati utrip mesta, a posebno živahno vse skupaj postane šele zvečer. Poleg tipičnih znamenitosti pa je Tbilisi zanimiv še zaradi svojega modernejšega utripa, ki ga je moč najti izven starega dela mesta.

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Tipične hiše v starem delu mesta (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Stari del mesta je poln simpatičnih lokalov (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Prav v Tbilisiju pa se boste verjetno prvič srečali tudi s talnimi pečmi za kruh, kjer se peče tradicionalni puri. Nikar jih ne spreglejte in vstopite v eno izmed njih in si privoščite še toplega.

Tbilisi, Tbilisi Gruzija, Tbilisi znamenitosti

Talne peči, kjer se peče puri (Tbilisi znamenitosti, Gruzija)

Tbilisi prenočišča

Prenočišč v mestu ne manjka. Ker smo potovali z avtom, smo potrebovali tudi parkirni prostor, tako da smo si prenočišče našli malce izven starega dela mesta, a zato tik pod mestno katedralo – cerkev Sv. Trojice.  Tako smo tri noči preživeli v guest housu Georgian House, ki ga priporočam vsem, ki imajo radi malce bolj domače vzdušje. V ceno je vključen tudi precej obilen bife zajtrk in brezplačni WI-FI. Tudi sobe so prostorne. Georgian House se nahaj le korak stran manjši tržnici, trgovin in ulične prehrane – pravzaprav sva ravno tukaj jedla zaenkrat najino najboljšo jufko. Če boste kdaj v bližini, jo enostavno morate probati. Nama se še danes po njej cedijo sline pa čeprav sva jo jedla vsak dan bivanja v Tbilisiju.

Tbilisi ni vreden postojanke le zaradi utripa in znamenitosti, temveč je tudi odlično izhodišče za obisk različnih delov Gruzije. Marsikdo si v Tbilisiju naredi bazo od koder dela dnevne ali več dnevne izlete po državi in če ne drugega, boste vsi, ki potujete v Gruzijo z letalom tukaj začeli in končali vaše potovanje.

*Za vse radovedneže pa še to – ime Tbilisi pravzaprav pomeni toplo lokacijo in glede na to, da smo mi septembra imeli čez 40°C, bo to še kako držalo.

** V primeru, da potujete z otrokom, ki še ne hodi sam, v Tbilisiju bolj priporočam kar nosilko – sploh za stari del mesta, ki se nahaja na strmem pobočju in je polno stopnic.