Suzhou (Kitajska potovanje)

Program potovanja na Kitajsko, ki vam bo samo v enem tednu postregel s hitrim vpogledom v moderni in hitro razvijajoči se Šanghaj, vas popeljal skozi tradicionalne vrtove v mestu Suzhou – enem izmed najpomembnejših kitajskih mest, ter seznanil s krajem Zhouzhuang, kjer boste dobili občutek, da se je ustavil čas.

Hitri progam poti za potovanje na Kitajsko

Dan 1 – Let do Šanghaja

Pot do Kitajske bo precej dolga. V najboljšem primeru boste zanjo potrebovali nekje do 15 ur. Z daljšimi prestopanji še več. Glede na uro pristanka, se lahko odločite, ali boste že prvi dan uspeli svoj čas nameniti raziskovanju Šanghaja ali pa se odpravite kar do hotela, morda kakšne sproščujoče masaže nog – Kitajci so namreč odlični v refleksni masaži stopal.

S prihodom na letališče Šanghaj (Pudong), se do mesta lahko odpravite s podzemno železnico (linija L2) ali pa za del poti vzamete hitri vlak Maglev. Vožnja z njim je zaradi hitrosti za mnoge posebno doživetje, saj doseže celo 431 km/h, a je zato v primerjavi s podzemno železnico tudi precej dražji. Če gledate na finance, predlagam, da se poslužite navadne podzemne železnice in se s hitrim vlakom raje podajte v druga mesta v vašem programu.

Če je le možno, si hotel poiščite nekje blizu Bunda in kakšne metro postaje, saj bo tako raziskovanje Šanghaja veliko lažje.

Priporočilo za hotel: SSAW Boutique Hotel Shanghai – odlična lokacija, dober samopostrežni zajtrk, tudi z Evropsko hrano, prostorne sobe.

Dan 2 – Šanghaj

Po zajtrku boste imeli cel dan časa za Šanghaj in tamkajšnje znamenitosti. Brez, da bi si ogledali vrtove Yuyu in okoliškega bazarja, res ne gre. Predlagam, da se v Yuyu vrtove podate takoj ko se le-ti odprejo, saj se boste s tem najlažje izognili nepopisne gneče. Na Yuyu bazarju si privoščite tudi kakšno tradicionalno kosilo – tam se najde precej restavracij, kjer boste dobro in poceni jedli.

Sprehod po Bundu, ki ga priporočam tako podnevi kot zaradi razsvetljave tudi zvečer, je prav tako nujna stvar, ki jo morate narediti v Šanghaju. V vmesnem času pa ne spreglejte kakšnega od mnogih muzejev – odvisno sicer kaj vas zanima, a le-ti vas lahko zaposlijo za več dni. Naju je navdušil Naravoslovni muzej.

Med katerimi znamenitostmi v Šanghaju lahko izbirate in so najbolj pogosto na popotniških seznamih, pa si preberite v posebnem prispevku tukaj.

Nočitev.

Dan 3 – Suzhou

Po zajtrku se s hitrim vlakom odpravite v Suzhou. Do tja boste potrebovali nekje 30 minut vožnje. Vozovnico za vlak lahko sicer kupite na licu mesta, a v kolikor potujete v visoki sezoni in ne želite s čakanjem na prosti vlak izgubljati časa, si vozovnice priskrbite online že prej. Takšne vozovnice nato le kakšno uro pred odhodom vlaka dvignete na blagajni.

Suzhou ima dve železniški postaji – pazite, da imate vozovnico do postaje Suzhou in ne do Suzhou North. Tako vas vlak pripelje vse do velikega trga, kjer vas bo že takoj na začetku očaralo mogočno in starodavno obzidje, ki je nekoč obdajalo mesto Suzhou.

Odpravite se do hotela, ki naj bo blizu peš cone Guan Qiam in se podajte na raziskovanje. Če vam hoja ne predstavlja ovir, predlagam, da se po mestu odpravite kar peš. Obiščite prekrasen taoistični tempelj Xuanmiao, se podajte do vodnih kanalov in obiščite znameniti Administrativni vrt, ki je največji v mestu in vam bo vzel kar nekaj časa. V neposredni bližini je tudi mestni muzej, ki se ga zaradi velike zbirke starodavnih umetniških slik in ročnih izdelkov zagotovo splača obiskati – poleg tega pa je muzej brezplačen.

Po ogledu si privoščite kaj za pod zob ob enem izmed vodnih kanalov, zaradi katerih je Suzhou dobil tudi vzdevek Vzhodne Benetke.

Zvečer nikar ne zamudite utripa na področju peš cone Guan Qiam, kjer lahko nakupujete ali pa si privoščite kaj tradicionalnega za pod zob.

Priporočilo za hotel: Hotel Soul Suzhou bo ena boljših izbir, saj se nahaja le nekaj korakov stran od peš cone Guan Qiam. Sobe so velike, zajtrk je okusen, poleg tega pa je tudi lokacija ena boljših.

Dan 4 – Suzhou

Za enega najpomembnejših turističnih mest na Kitajskem imate še en dan časa, zato se vam naj prvi dan ne mudi preveč. Danes je čas za muzej svile – prav Suzhou je več stoletij imel monopol nad svilo. Muzej je lepo urejen in je tudi brezplačen.

Čez cesto muzeja najdete tudi prekrasno pagodo Beisi, ki je mene izredno navdušila. Visoka je 76 metrov in jo boste lahko videli že od daleč.

Pot nadaljujte do še enega vrta – Master of Nets, ki je manj obiskan kot Adminastrativni vrt, je pa poseben predvsem zato, ker je urejen po feng-shui filozofiji. Vrt je tudi na Unesco seznamu.

Znamenitosti v mestu Suzhou bi sicer lahko na hitro obiskali v enem dnevu, a vam vseeno predlagam, da si zanj vzamete dva dni časa in tako ne hitite zgolj od ene znamenitosti do druge, ter imate tako čas tudi za utrip mesta. Meni osebno je bil Suzhou prijetnejši od Šanghaja in tudi cenejši.

Nočitev.

Dan 5 – Zhouzhuang

Po zajtrku se z avtobusom ali taksijem odpravite do enega najbolj avtentičnih vodnih mest na Kitajskem – Zhouzhuang. Če so vam bili vodni kanali v mestu Suzhou všeč, se boste v Zhouzhang enostavno zaljubili. To kitajsko vodno mestece je name pustilo največji vtis in je bil zame res vrhunec najinega potovanja.

Kljub majhnosti in dejstvu, da ga večina ljudi obišče, kot nekaj urni postanek, vam priporočam, da tukaj prenočite in spoznate povsem drugačen obraz kraja. V soju večernih luči in praznih uličic, dobi pravo pravljično podobo.

Katere znamenitosti si je potrebno v Zhouzhuangu ogledati in več praktičnih nasvetov, najdete tukaj.

Nočitev: Zhouzhuangsu Showyear Hotel – simpatičen butični hotelček, tik ob vhodu v stari del mesta. Lokacija je odlična, poleg tega pa boste z bivanjem spoznali še nekaj lokalne hrane za zajtrk.

Dan 6 – Šanghaj

Po zajtrku se do Šanghaja lahko odpravite direktno z avtobusom iz kraja Zhouzhuang ali pa se še enkrat vrnete v Suzhou in od tam s hitrim vlakom v Šanghaj. Čeprav se druga opcija zdi bolj zamudna, je običajno zaradi hitrega vlaka časovno celo krajša, da o udobnosti ne izgubljam besed.

Šanghaj ima veliko znamenitosti, zato dodaten dan ne bo odveč. Kaj vse si lahko še ogledate najdete tukaj, lahko pa zadnji dan izkoristite tudi za nakupovanje – Šanghaj je zagotovo raj zato, ne glede nato ali iščete ponaredke ali originalne kose blagovnih znamk.

Nočitev: SSAW Boutique Hotel Shanghai

Dan 7 – Let domov

Prosto do odhoda na letališče in let iz Šanghaja proti domu.

Kitajska je seveda veliko bolj zanimiva in bi se tja bilo vredno podati za veliko dlje, kot za en sam teden, a če naletite na ugodno letalsko karto, je morda Šanghaj vmesna postojanka do končne destinacije ali pa nimate na voljo več časa, ker na Kitajsko poslujete poslovno, boste tudi v enem tednu lahko doživeli povsem drugačen svet, kot ste ga vajeni. Vsekakor se splača zgrabiti priložnost in raziskati to neverjetno deželo.