Jezero Tegernsee na Bavarskem, Nemčija

Tegernsee jezero velja za enega najslikovitejših in najčistejših jezer v Nemčiji. Mejnik za razvoj turizma pa sega kar v letu 1817, tako da vas tukaj turistična ponudba res ne bo pustila na cedilu.

Najboljše, kar ponuja Tegernsee jezero

Pohodniške poti

Glede nato, da se Tegernsee jezero nahaja ob vznožju bavarskih Alp, je ta destinacija izredno popularna za pohodništvo. Tukaj najdemo kar preko 300 kilometrov pohodniških poti. Pravzaprav Tegernsee jezero velja za nekakšno rekreacijsko središče zunaj Munchna. Nahaja se namreč le okoli 50 kilometrov jugovzhodno od bavarske prestolnice.

Kolesarjenje

Ste za gorsko kolesarjenje ali pa vas bolj privlači ravninski del? Ne glede nato, kateri stil vam je bližje, vas področje ob Tegernsee jezeru res ne bo razočaralo. Lepe poti za lahkotno kolesarjenje najdemo že okoli jezera. Tukaj mimo sta speljani tudi dve daljši kolesarski poti – ena povezuje Munchen z Benetkami, medtem pa je druga speljana od Bodenskega jezera do Koenigsee jezera pri kraju Berchtesgaden.

Wallberg

Čeprav kondicija ni vaša vrlina, pa to na Tegernsee jezeru nikakor ne pomeni, da ne bi mogli uživati v čudovitih panoramskih razgledih. Z gondolo Wallbergbahn se namreč lahko povzpnete kar na 1620 metrov nadmorske višine, kjer nad razgledi prav nihče ne bo ostal ravnodušen. Ob postaji gondole najdemo tudi kočo in slikovito cerkvico. Le 30 minut hoje in 100 metrov nadmorske višine stran pa se nahaja tudi vrh Wallberg. Če vam to predstavlja premajhen izziv, ne obupajte prehitro – od tukaj poteka kar nekaj slikovitih pohodnih poti.

Jadralno padalstvo

Wallberg pa ni popularna točka zgolj za pohodništvo, saj je to tudi zbirališče jadralnih padalcev. Za vse, ki bi si razgled radi še nekoliko bolj začinili, si rezervirajte polet v tandemu, saj mora biti to res svojevrstno doživetje.

Jezero Tegernsee na Bavarskem, Nemčija

Zagotovo nepozabno doživetje (Tegernsee, Nemčija)

Poletno sankanje

Iz Wallberga pozimi res da najdemo eno najdaljših naravnih sankaških prog v Nemčiji (le-ta meri več kot 6 kilometrov), pa lahko tudi poleti uživamo v sankanju. Nedaleč stran iz kraja Gmund leži Oedberg, kjer najdemo 1,45 km dolgo progo. Vožnja je lahko kar precej adrenalinska, saj na progi lahko dosežemo celo hitrost 42 km/h.

Kopanje

Tegernesee jezero se nahaja na 747 metrov nadmorske višine, a ko je vreme pravo, je to za marsikoga odličen kraj za kopanje. Okoli jezera najdemo več urejenih plaž – nekatere so bolj primerne za otroke, medtem ko so druge primernejše za odrasle in zaradi globine, dobre plavalce.

Vožnja z ladjico

V lepem sončnem vremenu se zdi odkrivanje jezera po njegovi gladini prav romantično. Med kraji ob njem vozijo namreč ladjice, tako da je plutje po njem sila preprosto in tudi zelo organizirano.

Jezero Tegernsee na Bavarskem, Nemčija

Vožnja z ladjico po jezeru (Tegernsee, Nemčija)

Najem čolna, SUP-a ali pedolina

Plutje z ladjico ni slabo, a zakaj si morda ne bi najeli kar lastnega čolna ali pa bo za vroče poletne dni boljša izbira kar pedolino – sploh tisti s toboganom, če boste na Tegernsee jezero pripotovali z otrokom.

Jezero Tegernsee na Bavarskem, Nemčija

Jezero je lepo raziskovati tudi z najetim čolnom, pedolinom ali morda s SUPom (Tegernsee, Nemčija)

Krajevna pivovarna

Pivo in Nemčija sta že stoletja tesno povezana, navsezadnje od tod izvira Oktoberfest. Le kakšna bi bila destinacija brez lastne pivovarne in tako tudi na Tegernsee jezeru najdemo svojo – pravzaprav je tukaj doma kar kraljeva. Herzoglich Bayerisches Brauhas se nahaja v prostorih Tegernsee gradu in velja za eno najstarejših v Nemčiji.

Grad Tegernsee

Grad Tegernsee je bil nekoč benedektinski samostan, a ga je leta 1817 kupil bavarski kralj Maksimilijan I. Jožef. Prav s tem dejanjem se je počasi začel na Tegernsee jezeru razvijati turizem, saj je to kmalu postala zelo priljubljena destinacija tudi za druge plemiče in člane kraljevih družin iz cele Evrope.

Otroška igrala

Ko potuješ z otroki, igrala rišejo nasmeh tako staršem kot otrokom. In Tegernsee ima kar nekaj res lepih igral. Za nas najlepša dva pa sta bila v kraju Gmund, tik ob obali, ter ob poletnem sankališču. Tam se poleti nahaja celo kotiček, kjer se otroci lahko pobliže spoznajo z domačimi živalmi.

Adrenalinski park

Vsi, ki imamo radi adrenalin, so nam adrenalinski parki kar pisani na kožo. Tudi ob Tegernsee jezeru najdemo enega. Le-ta je primeren za otroke, starejše od pet let. Adrenalinski park najdemo v gozdu, tik ob poletnem sankališču.

Hrana ob jezeru

Pri vseh aktivnosti, ki čakajo na obiskovalce, res ne smete postati lačni. Ob jezeru Tegernsee najdemo tako klasične restavracije, kot planinske koče, ki bodo poskrbele z lokalnimi specialitetami za lačne pohodnike. Smo pa blizu kraja Rottach-Egern našli domačo sirarno (Naturkäserei Tegernsee), kjer poleg trgovinice z mlečnimi izdelki najdemo tudi restavracijo. Tamkajšnje jedi v celoti bazirajo na sirih oziroma mlečnih izdelkih njihove domače pridelave. V restavraciji je vedno gneča, jedi pa so zelo okusne in odlična izbira za ljubitelje sirov – priporočam.

Kraji ob Tegernsee jezeru

Ob Tegernsee jezeru, ki se razprostira na skoraj 23 kvadratnih kilometrih, najdemo pet manjših krajev in čisto vsak ima svoje značilnosti. Tegernsee je znan po gradu, pivovarni, Bad Wiesse že od leta 1922 nepretrgoma drži status zdravilišča, Kreuth je središče pohodništva, Gmund je priljubljen pri družinah, Rottach-Egern pa velja za eleganten in moderno urejen kraj.

Hitri popotniški nasveti za obisk Tegernsee jezera

Kako priti do Tegernsee jezera?

Če se boste na potovanje po Nemčiji podali z avtom, dostop do jezera ne bo predstavljal prav nikakršne težave, saj do tja vodi lepo urejena krajevna cesta. Morda pa se odločite, da ga obiščete celo v času izleta v Munchen – sploh če bo le-to trajalo več dni. Tegernsee jezero je namreč odlično povezan z Munchnom – vsako uro namreč bavarsko prestolnico z jezerom povezujejo vlaki.

Zelo dobra kombinacija z obiskom Tegernsee jezera pa je tudi postanek na Chiemsee jezeru in pa alpski vasici Berchtesgaden. Kraji niso daleč drug od drugega, kar predstavlja simpatično enotedensko potovanje po Nemčiji z avtom za vse tiste, ki bi se radi izognili prevelikim razdaljam in bo namesto dolgih voženj raje uživali v naravi. Poleg tega pa je v bližini še nekaj zanimivih tematskih parkov, ki bodo popolna destinacija na vašem družinskem izletu oz. potovanju.

Kje spati na Tegernsee jezeru?

Tegernsee jezero je izredno priljubljena destinacija v vseh letnih časih. V okolici je namreč kar nekaj družinam prijaznih smučišč, poleg tega pa je tukaj zelo popularen tudi tek na smučeh – skupno imajo na destinaciji preko 100 kilometrov urejenih prog.

In prav zato, ker je jezero tako zelo priljubljena počitniška destinacija, tukaj najdemo različne prenočitvene zmogljivosti – od hotelov, apartmajev, kampov, do turističnih kmetij.

Sami smo bivali na turistični kmetiji družine Strohschneider – Ferienwohnung Hoamat Huidhof. Družina je izredno srčna in pri njih smo se počutili kot doma. Tudi naš apartma je bil čudovit in zaradi velikosti primeren za štiri člansko družino, saj je imel dve samostojni spalnici, veliko kopalnico, dodatno stranišče, zelo dobro opremljeno kuhinjo ter prostorsko dnevno sobo z jedilnico. Kmetija se nahaja nekoliko ven iz kraja Rottach-Egern, a je tik ob njej avtobusna postaja, v kolikor bi se morda namesto z avtom v mestece raje podali kar z avtobusom. Blizu je tudi sirarna z restavracijo Naturkäserei Tegernseeland, kot tudi gondola, ki vas popelje na Wallberg.

Kmetija ima tudi svoj vrt, kjer najdemo trampolin, mini tobogan, na voljo pa je tudi peskovnik, kjer se bodo otroci lahko igrali skupaj z njihovima sinovoma.

Tegernsee kartica

Tegernsee kartica vam lahko prihrani kar nekaj denarja pri različnih atrakcijah (npr. za vožnjo z gondolo Wallbergbahn plačate le polovico). Dobite pa jo povsem brezplačno, v kolikor boste vsaj eno noč prenočevali v enem od 150 partnerskih namestitvenih obratih – ena izmed namestitev je tudi turistična kmetija Ferienwohnung Hoamat Huidhof, kjer smo spali mi. Če so vam morda ljubši hoteli, si poglejte Hotel zur Post v kraju Kreuth – tudi nočitev pri njih vam priskrbi Tegernsee kartico popustov.

Ne glede nato ali ste ljubitelj poletja ali zime, pohodništva ali kolesarjenja, adrenalina ali zgolj čudovitih razgledov, vam v primeru obiska Tegernsee jezera, zagotovo ne bo žal. Navsezadnje je to le eno najbolj slikovitih jezer v Nemčiji.

Video – jezero Tegernsee in Chiemsee