Nemčija zabaviščni parki, zabaviščni parki v Nemčiji, Nemčija potovanje

Ni važno ali potujete z otroki ali ne, tematski parki oziroma zabaviščni parki, so vedno dober izgovor, za kakšen postanek na poti.

Skupaj z Renom smo na naših potovanjih po Nemčiji obiskali že kar nekaj tematskih parkov, ki so zaradi bližine primerni tudi za vikend izlet iz Slovenije. Nekateri so sicer bili res malce bolj primerni za obisk z majhnimi otroki, medtem ko so bili drugi zaradi atrakcij skoraj že bolj za odrasle ali vsaj večje otroke.

Tematski parki na Bavarskem, v Nemčiji

1. Dežela pravljic (Märchenwald Isartal)

Zabaviščni park Märchenwald Isartal je še najbolj primeren za najmlajše popotnike. Atrakcij je veliko, vse pa so vendarle malce bolj naravnane za mlajše otroke, čeprav bodo tu uživali tudi tisti, ki se že bližajo prvemu desetletju.

Dežela pravljic nam postreže z vitrinami, kjer so predstavljene z lutkami različne pravljice (v nemščini in angleščini pa se pripoveduje tudi zgodbica).

Potem je tukaj tudi otroški kotiček za najmlajše, tobogani, hitri vlakec, počasni vlakci, avtomobili, plezalni kotiček, manjši adrenalinski park. Vse skupaj pa se odvija pod drevesnimi krošnjami, zato obisk parka v vročih poletnih dneh ni slaba izbira.

Koordinate: 47°54’33.9″N 11°26’19.1″E (Dežela pravljic je od Münchna oddaljena manj kot 40 kilometrov)

2. Dežela igrač Ravensburg (Ravensburger Spieleland)

Le kdo ne pozna puzzle ali morda kakšne druge družinske namizne igre, ki prihaja iz podjetja Ravensburger. Ta dežela igrač je nekakšna mešanica atrakcij, ki so primerne tako za najmlajše kot malo večje otroke in celo odrasle, čeprav brez otrok ne priporočava obiska, saj je vseeno v večji meri park primeren za otroke.

Tudi tukaj so v ospredju razni vlakci, vrtiljaki, vožnja s čolnom, tobogani. Za malce drugačne atraktivnosti pa poskrbi prostor – peskovnik, kjer je skupaj z vodo ustvarjanje vedno zabavno.

Tukaj je tudi mehanična delavnica, kjer se otroci preizkusijo v menjavi gum, lahko opravijo izpit za avto v avto šoli, se vozijo s traktorjem in obiščejo kmetijo s pravimi živalmi.

V parku najdemo tudi prostor za sestavljanje puzzle in vodno osvežitev, kjer se otroci preganjajo naokoli medtem ko jih škropi voda. Ne pozabite na kopalke!

Koordinate: 47°42’33.5″N 9°35’43.0″E

3. Legoland Nemčija

Verjetno je Legoland med vsemi omenjenimi zabaviščnimi parki tisti, ki ga bi mnogi uvrstili v sam vrh po priljubljenosti. Po obisku Legolanda vam bo povsem jasno, zakaj je temu tako.

Legoland sicer ni najbolj primeren za tiste najmlajše, saj je za večina atrakcij potrebna višina 90 ali celo 120 cm. No, če pa je vaš otrok vendarle dovolj velik, bo tukaj zagotovo našel svoj raj – vi pa z njim, saj je Legoland super postojanka tudi za tiste, ki bi ga obiskali brez otrok. Navsezadnje ne vidite vsak dan 56 milijonov lego kock na kupu.

Ker se vendarle nahajamo v Legolandu, je vse narejeno iz lego kock oziroma je vsaj videz tak – ne glede na to ali je to vrtiljak, vlakec, vhod v policijsko postajo, gusarska ladja, faraonova grobnica.

Za najmlajše imajo tudi kotiček Duplo, kjer je polno toboganov, jahalnih konjičkov, igralnih hišic ter prostor, kjer so kopalke obvezne, saj voda šprica od vsepovsod, kar je sploh super poleti.

Koordinate: 48°25’24.4″/ N 10°17’43.3″E

Nasvet za cenejše vstopnice: Nemška turistična organizacija vam v sodelovanju z zabaviščnim parkom LEGOLAND® omogoča nakup cenejših vstopnic z nakupom na spletu https://www.legoland.de/en/dztsl

4. Playmobil Fun park

Eden redkih tematskih parkov, ki je odprt vse leto je prav tematski park Playmobil Fun park. Zaradi tamkajšnje velike notranje igralnice pravzaprav ni važno v kakšnem vremenu ga obiščete, čeprav priznam, da bo vam in vašim otrokom vsekakor še malce ljubši, če ga boste spoznali tudi s tamkajšnjimi zunanjimi igrali.

Playmobil Fun park je namenjen najmlajšim obiskovalcem oziroma otrokom od tretje starosti dalje. čeprav smo bili mi tam z Renom, ki je imel komaj 16 mesecev, je to bolj “motilo” naju, kot pa njega. Kljub temu, da ni mogel na večina atrakcij pa je bila njemu všeč že vsa barvitost in dogajanje okoli njega. Poleg tega pa je užival tudi v tamkajšnjih peskovnikih, kjer so ga pričakale številne igrače.

Za tiste malo večje raziskovalce pa čakajo številna tematska igrala kot so srednjeveški grad, piratska ladja, kmetija, rudnik zlata…

Še več podrobnih informacij o Playmobil Fun parku si lahko preberete tukaj.

Lokacija Playmobil Fun parka je blizu Nurnberga in prav zato priporočava, da vaš izlet namenite tudi temu drugemu največjemu bavarskemu mestu. 

Koordinate parkirišča: 49°25’47.6” / N10°56’12.5”

5. Sky Walk Allgäu

Tematski parki, kjer se zdi, da hodimo po zraku oziroma razne poti na višini postajajo vedno bolj priljubljen način zabave in s tem tudi turistične ponudbe. V okolici Bodenskega jezera (cca 20 kilometrov od mesta Lindau), se nahaja čudovita lesena pot oziroma Sky Walk Allgäu, ki se dviga 40 metrov nad tlemi. Glede na bližino Bodenskega jezera, priporočava, da obisk Sky Wallka Allgäu naredite kot del potovanja na Bodensko jezero.

Hoja med drevesnimi vrhovi, 40 metrov nad tlemi, in čudoviti razgledi so le bonus vsega doživetja. Med drugim pa je del poti malce bolj adrenalinsko naravnan, saj se je potrebno sprehoditi po prepleteni viseči mreži.

Z vstopom na področje, kjer se nahaja Sky Walk Allgäu pa bodo uživali tudi otroci, saj igral in učne poti ne manjka. Sploh simpatična mini krožna pot, kjer bosi hodimo po različnih vrstah podlage, je super zabavna stvar.

Koordinate parkirišča: 47°33’47.4″N 9°49’57.3″E

6. Živalski vrt Augsburg

Živalski vrtovi sicer morda res niso najbolj značilni tematski parki, a kljub temu jih lahko uvrstimo mednje. Čudovit živalski vrt ima mesto München, a mi smo na potovanju po Bavarskem obiskali kar manjši, a nič manj prijeten živalski vrt v mestu Augsburg. Poleg živali bodo otroci veseli tudi raznih igral.

Seveda pa izleta v Nemčijo ne boste delali le zaradi živalskega vrta, zato nekaj namigov, kaj v mestu Augsburg lahko počnete tudi v posebnem prispevku tukaj.

Koordinate parkirišča: 48°20’56.2″N 10°54’58.0″E

7. Cavalluna Park

V Bavarski prestolnici, v mestu Munchen, se je leta 2018 odprl povsem nov tematski park Cavalluna. Le-ta v celoti pokriva konjeniško temo in je kot nalašč za vse ljubitelje teh elegantnih živali.

V Cavalluna parku sta dve večji otroški igrišči, tisti pri vhodu je kar v obliki trojanskega konja, z vrha katerega vodi dolg tobogan. A marsikoga bo zagotovo bolj pritegnil spremljevalni program, ki se dnevno spreminja, saj je le-ta odvisen od potreb živali, treningov in vremena. Na prostem si lahko ogledate potek dresure ali pa se morda odločite za obisk kina. V posebnem delu, ki je namenjen negovanju konj, se v česanju in umivanju lahko preizkusite celo sami. Otroci bodo zagotovo navdušeni.

V kompleksu parka se nahaja tudi farma ponijev in oslov, katere lahko spoznate od blizu, se z njimi malce pocrkljate ali pa morda obiščete univerzo in se naučite več zanimivih in zabavnih informacij o konjih ter ponijih. Po opravljenem izpitu na vaše najmlajše čaka naziv – doktor konjev.

Cavalluna park je pravzaprav dodatna ponudba podjetja, ki se ukvarja s predstavami v katerih nastopajo konji in s katerimi gostujejo po celi Evropi. Njihove predstave si vsako leto ogleda več kot pol milijona ljudi. Prav zato so na 50.000 m2 najprej zgradili veliko dvorano za predstave, ki sprejme 1700 gledalcev. Nato so se odločili, da ob njej zgradijo še tematski park in ljudi še bolje spoznajo s temi živalmi ter jim na nek način približajo tako njihovo življenje kot tudi ozadje dresure za predstavo.

Cavalluna park se nahaja tik ob nogometni areni Allianz, na obrobju mesta Munchen.

Koordinate: 48°12’37.6”N / 11°37’09.5”E

8. Rudnik soli – Salzbergwerk Berchtesgaden

Rudnik soli sicer ne moremo ravno uvrščati v klasični tematski park, a ker gre za izvrstno doživetje za celo družino, se je vseeno znašel na tem seznamu tematskih parkov.

Najstarejši še vedno aktivni rudnik v Nemčiji se nahaja v majhnem kraju tik čez avstrijsko-nemško mejo in je zaradi bližine primeren tudi kot enodnevni izlet. A če boste obisk rudnika združili še z ostalimi znamenitostmi, ki jih Berchtesgaden in okolica ponujata, si rezervirajte vsaj nekaj dni.

Rudnik je nastal leta 1517 in vse od takrat deluje neprekinjeno. Del njega so preuredili za obiskovalce in s tem izkopavanje soli podrobneje predstavili tudi ostalim. Nekatere tovrstne zanimivosti omejujejo starost obiskovalcev, a rudnik soli Berchtesgaden lahko obiščejo prav vsi, tudi dojenčki.

Pred vhodom v rudnik vsi obiskovalci dobimo kombinezone, se nato usedemo na vlak in se odpeljemo 650 metrov globoko. V uri trajajočem ogledu nas vodnik poduči z zgodovino pridobivanja soli, se dvakrat spustimo po dolgem rudarskem toboganu in se s splavom zapeljemo še čez jezero zrcal, 130 metrov pod zemljo.

Ob izhodu si priskrbite še spominski fotografiji, saj je v samem rudniku prepovedano fotografiranje.

Koordinate: 47°38’21.6N / 13°00’56.7E (Če boste rudnik soli obiskali v slabem vremenu, se pripravite na nekaj gneče)

9. Muzej medvedkov Steiff

Če v Nemčijo potujete z otroki in navdušenci nad plišastimi igračami, se v tem muzeju enostavno morate ustaviti. Najdete ga v kraju Giengen an der Brenz, na meji z Bavarsko in Baden-Wurttemberg, ravno na pol poti med Augsburgom in Stuttgartom.

To je kraj, kjer so doma čisto prvi plišasti medvedki na svetu. Margarete Steiif je v sredini 19.stoletja namreč pričela z izdelovanjem šivanih igrač, a znameniti Steiff medvedki, ki lahko premikajo roke in noge, so bili izdelani leta 1902.

Podjetje Margarete Steiff je za obletnico 125-letnega delovanja zraven proizvodnega obrata zgradilo in odprlo še muzej. Na 2400 m2 lahko občudujemo kar 2000 Steiff plišastih igrač, ki jih sestavljajo različni tematski sklopi – med najbolj zanimivi je zagotovo nekakšen živalski vrt, kjer so določene živali upodobljene v naravni velikosti in na katere se otroci lahko tudi povzpnejo.

Obe nadstropji povezuje še 15 metrski tobogan, zaradi katerega bo vaše najmlajše še težje prepričati, da je čas za odhod. Celoten obisk muzeja pa se začne s simpatično animacijo o začetkih medvedkov in plišastih igrač Steiff.

Muzej Steiff privablja tako otroke, družine kot zbiralce medvedkov. Stari, originalni in dobro ohranjeni Steiff medvedki na trgu namreč dosegajo vrtoglave cene.

Posebna izkušnja za najmlajše obiskovalce pa je tudi tamkajšnja delavnica izdelovanja medvedka oziroma ene od petih različnih plišastih živalic (medvedek, zajček, žaba, prašiček, ovca). Na delavnico se je potrebno predhodno naročiti.

Koordinate: 48°37’19.3”N / 10°14’28.2”E (V izogib gneči, priporočam, da se muzej Steiff obišče v lepem vremenu)

10. Freizeitpark Ruhpolding

Ne daleč stran od Chiemsee jezera se nahaja zelo simpatičen tematski park Ruhpolding, ki bo kot nalašč za nekoliko mlajše obiskovalce. Ren, ki je bil v času obiska star 3 leta je bil nad njim navdušen in je na večina atrakcij že lahko šel. Sama bi ga priporočala družinam, ki imajo otroke stare ravno nekje med 3 in 12 let. 

Sprehod med vitrinami s pravljicami, spusti po najrazličnejših toboganih – tudi vodnih, obisk rudnika s palčki, vožnja z avtomobilom, vrtiljak, mini vlak, hitri vlak ter še cel kup zanimivih atrakcij – skupno jih najdemo v parku okoli 60, zaradi katerih bo potovanje po Nemčiji še bolj prijetno in nepozabno. Je pa zabaviščni park Ruhpolding tudi najboljši tematski park na Bavarskem, ki se ga sorazmerno lahko obišče tudi v slabem vremenu – veliko atrakcij je namreč pod streho.

Koordinate: 47°44’25.8″N 12°36’45.1″E

11. Hans – Peter Porsche Traumwerk

Rada imam presenečenja na potovanjih in zaradi slabega vremena smo našli še en pravi mali biserček na Bavarskem. Svet doživetij Hans – Peter Porsche Traumwerk bo navdušil mlado in staro. V čudovito urejenem muzeju se boste spoznali z impresivno privatno zbirko starih igrač, avtomobilov in modelirne železnice. Mi smo bili nad vsem resnično navdušeni, sploh z modelirno železnico, ki skupaj premore kar 1,3 kilometre železniških prog ter se razprostirajo na 500 kvadratnih metrih. V času našega obiska pa so gostili še razstavo vozil Porsche – tako starih kot novih modelov.

V muzeju je tudi restavracija / kavarna z zunanjo teraso, ki meji na ogromen vrt z igrali in železniško progo. Le-ta v času našega obiska sicer ni bila delujoča, a glede na Renovo navdušenje se bomo tukaj zagotovo še kdaj ustavili. Navsezadnje se ta doživljajski svet, ki se skupaj razprostira na kar 32.000 kvadratnih metrov, nahaja le nekaj kilometrov po Avstrijsko-Nemški meji, v majhni vasici Anger. Če mejo prečkate pri Salzburgu, vasica leži le nekaj kilometrov stran od meje.

Koordinate: 47°47’29.1″N 12°52’09.9″E

Ne glede na to, kateri zabaviščni oziroma tematski park boste obiskali, boste tam našli vse primerno za otroke – tudi ponudbe hrane in pijače ne manjka. Morda se bo kje zataknilo v grlu le zaradi precej visokih vstopnin – najdražji med vsemi prav Legoland (plačljiva pa so tudi parkirišča – z izjemo dežele pravljic in živalskega vrta, kjer je parkiranje brezplačno in Steiff muzeja, kjer vam na blagajni potrdijo parkirno karto za brezplačno uporabo). Kljub temu pa vam lahko z gotovostjo rečeva le, da boste, ne glede na to, kateri tematski park se odločite obiskati, v njem neizmerno uživali.

*Še namig – da se izognete največji gneči, je te zabavišne parke najbolje obiskati med tednom in v pomladnih ter jesenskih mesecih.