Tirana izlet, Albanija potovanje

Avto pri avtu je pričal o tem, da se približujemo glavnemu mestu Albanije. Do mesta Tirana naju je ovirala le še nepregledna in pisana množica pločevine. Le-ta je nazorno prikazovala, kako raznolika je pravzaprav Albanija, ki postaja vedno bolj popularna za potovanja tudi med Slovenci. Na eni strani se bohotijo elitne znamke, medtem ko je na drugi strani takoj mogoče zaznati revščino. Razlika pa se ne kaže zgolj v avtomobilih, ampak je vidna tudi v ljudeh, njihovih hišah in oblačilih.

Tirana izlet, Albanija potovanje

Vpadnica v glavno mesto Tirana (Albanija potovanje)

Lansko poletje sva se končno tudi midva s Simonom odločila, da v času najinega glavnega dopusta, namesto oddaljenih destinacij, obiščeva nam nekoliko bližje lokacije. Mednje se je uvrstila tudi Albanija in s tem njeno glavno mesto Tirana. Priznam, da je Tirana pred najinim obiskom v mojih očeh izgledala popolnoma drugače, kot pa se je ta hip risala pred nama. Pravilno sem predvidela zgolj to, da bo na tukajšnjih cestah vladal kaos, kjer ima prednost tisti, ki si morda laično rečeno, upa več. Po začetnem presenečenju in ugotavljanju svojevrstnih cestnih pravil, pa sva vendarle tudi midva kmalu ujela pravi ritem in Tirana niti ni bila tako nemogoča za vožnjo. Vožnja v kaosu je namreč z vsakim novim metrom dobivala večji smisel in vse skupaj je postalo kmalu povsem normalno celo za naju.

Tirana izlet, Albanija potovanje

Modernost se srečuje s tradicijo, Tirana (Albanija potovanje)

Bolj, ko se bližava središču glavnega mesta Tirana, večja gneča nastaja na cesti in vedno več je zastojev. Tudi policajev ne manjka, a po hitrem pregledu dobiva občutek, da so le-ti tukaj bolj za okras, kot pa za reševanje cestnih problemov. Po dobrih dveh urah polžjega pomikanja se vendarle znajdeva na glavnem mestnem trgu, ki nosi ime po Albanskemu heroju Skanderbergu.

Tirana izlet, Albanija potovanje

Glavni mestni trg Skendenberg, Tirana (Albanija potovanje)

Skanderberg je v ponos albanskemu narodu vse od zmage nad sultanom Muratom II. Z njo je Albanija namreč končala vladavino otomanskega imperija in tako se je ljudstvo prvič srečalo z nekakšno neodvisnostjo. Ponosa nad narodnim herojem pa ni mogoče zasledili zgolj v ljudeh samih, ampak kar na glavnem mestnem trgu. Poleg imena, so tu Skanderbergu v čast postavili še njegov 11 metrov visok kip, ki je ena večjih znamenitosti v mestu Tirana. Poleg njega pa prav ponosno plapola še albanska zastava.

Tirana izlet, Albanija potovanje

Albanska zastava, Tirana (Albanija potovanje)

Na trgu najdemo tudi mestno opero in narodni zgodovinski muzej, ki ga mnogi izmed nas poznamo predvsem po njegovem pročelju; mozaiku »Albanci«, ki prikazuje albanski narod skozi zgodovino in kjer glavno vlogo predstavlja komunistična revolucija. Iz trga je mogoče opaziti tudi mošejo in stolp z uro, na katerega se lahko povzpnemo po spiralnih stopnicah in na ozkem balkončku opazujemo mesto Tirana, ki se nahaja 35 metrov pod nami. Včasih je ta urni stolp veljal za najvišjo stavbo v mestu.

Tirana izlet, Albanija potovanje

Mozaik Albanci – narodni zgodovinski muzej – Tirana (Albanija potovanje)

V času najinega obiska, je bila Tirana vroča – temperatura se je gibala okoli 40-42 stopinj, zato sva raziskovanje zaključila prej, kot bi ga morda sicer. Usedeva se v enega izmed mnogih lokalov in opazujeva hitenje mimoidočih. Vse kaže, da je zahodnjaški vpliv tudi tu vedno bolj prisoten, saj tistega tipičnega balkanskega obnašanja »lako ćemo« skoraj da ni več zaslediti. Tirana se bliskovito razvija!

Tirana izlet, Albanija potovanje

Mestna opera, Tirana (Albanija potovanje)

Predno sva se pravzaprav znašla v Tirani, sem se zalotila, da me najbolj skrbijo brezdomci in Romi, ki bi prosjačili na ulicah in bi tako najin obisk delali nekoliko bolj naporen, kot sicer. Na mojo veliko presenečenje pa jih ni bilo prav nikjer na spregled, ne v mestu Tirana, ne drugje po Albaniji. Sprašujem se, ali je bila za to morda kriva visoka temperatura tistega dne ali zgolj dejstvo, da naše predstave o tej državi postajajo vedno bolj napačne. Od prijateljev in znancev, sem namreč velikokrat slišala, da je Albanija dežela mercedesev, bunkarjev in revščine, a mislim da takšni pridevniki z vsakim novim letom bolj izginjajo in državi na nek način delajo krivico. To sploh velja za njeno glavno mesto Tirana. Tirana je skoraj že prava moderna prestolnica, kjer vladajo tuje korporacije, ljudje v poslovnih oblekah in trgovine s prestižnimi blagovnimi znamkami, zato pohitite in Tirano ter s tem Albanijo obiščite čimprej!