evropa potovanja, mastercard

Ljudje smo si zelo različni in medtem ko nekateri svoje popotniške cilje iščejo glede na priljubljenost drugih popotnikov, smo po drugi strani tudi takšni, ki na svoj seznam najraje dodajamo kotičke, ki so med obiskovalci redkeje poznani in s tem tudi manj obiskani. Če so zaradi tega še cenovno ugodnejši pa je to potem brez dvoma zmagovalna kombinacija, ki se ji težko upremo.

Nedavno nazaj so se tudi pri priljubljeni plačilni kartici Mastercard odločili, da se povežejo s popotniškimi blogerji in skupaj z njimi ustvarijo seznam 44 držav, ki so zaenkrat med popotniki in turisti malce slabše poznani. Pri ustvarjanju seznama, sva kot predstavnika Slovenije, sodelovala tudi midva s Simonom.

Pri izbiri destinacij se je uporabilo šest kriterijev in sicer:

  • neraziskanost s strani povprečnega turista,
  • raznolikost ponudbe,
  • možnost obiska skozi celo leto,
  • možnost plačila s plačilno kartico,
  • idealno za vse vrste obiskovalcev ne glede na sploh, starost, interese
  • dobra turistična infrastruktura.

Medtem ko smo se blogerji pri ocenjevanju destinacij osredotočali bolj na privlačnost destinacije in neturističnost, so se pri Mastercardu poigrali še s stroški bivanja (nočitev ter prehrana v lokalnih restavracijah) in možnostjo plačila, kjer so prednost seveda dali možnosti plačila z Mastercard plačilno kartico.

Celotni seznam vseh skritih kotičkov vsebuje 44 destinacij (celoten seznam si lahko ogledate tukaj), a v tisti najbolj »prestižen« izbor se uvršča 15 najboljših – z veseljem sporočava, da se mednje uvršča tudi Slovenija in sicer na deseto mesto.

15 najboljših skritih kotičkov v Evropi

1. Asturias in Covadonga samostan, Španija

Regijo Asturias najdemo na severni obali Španije, kjer nas bo navdušilo kristalno čisto morje, prazne plaže, pohodniške poti, divjina. Po drugi strani pa se bomo lahko kratkočasili z obiskom živahnih mest, se razvajali z okusno lokalno kulinariko in uživali v španski kulturi. Tretjina regije je razglašena za naravni rezervat in tudi Unesco je na svoj seznam dodal štiri biosferične rezervate. Obvezna znamenitost pa je v tej regiji zagotovo samostan Covadonga – eden najpomembnejših zgodovinskih lokacij v Španiji.
(cena prenočišča od 25€, obrok v lokalni restavraciji 18€)

evropa potovanja, mastercard

© mrks_v / stock.adobe.com

2. Mdina in Zebbug, Malta

Malta je deveta najmanjša država na svetu, a radovednemu obiskovalcu ponuja vse, kar nam poželi srce – kulturo, zgodovino, razglede, slikovita mesta, dobro hrano. Ko sva tudi sama potovala po Malti, naju je navdušilo mestece Mdina, ki ustvarja čudovite fotografske motive. Mestece Zebbug pa nas prepriča zaradi svojega arabskega vpliva ter tri dni trajajoče fešte/festivala.
(cena prenočišča od 24€, obrok v lokalni restavraciji 25€)

evropa potovanja, mastercard

© PhotoWorks / 123rf.com

3. Salzkammergut regija, Avstrija

Najbolj prepoznaven kraj v regiji Salzkammergut je zagotovo Hallstatt. Tamkajšnje jezero se namreč uvršča med ene najlepših Alpskih jezer v Avstriji. Regija je zanimiva za obiskovalce skozi vse leto – vreden vaše pozornosti pa je tudi rudnik soli ter ledeni jami Dachstein in Mamut.
(cena prenočišča od 35€, obrok v lokalni restavraciji 25€)

evropa potovanja, mastercard

© mRGB / stock.adobe.com

4. Azorski otoki, Portugalska

Čeprav je Portugalska izredno popularna turistična destinacija, pa so Azorski otoki, sredi Atlantskega oceana, povsem druga zgodba. Zaradi oddaljenosti bi skoraj lahko rekli, da so, z izjemo glavnega otoka, povsem pozabljeni s strani turistov. Ponašajo se s čudovito pokrajino, ki je vulkanskega nastanka. Pohajkovanje med kraterskimi jezeri, majhnimi ribiškimi vasicami in slapovi vas zagotovo ne bo pustilo ravnodušne. Azorske otoke najdemo tudi na UNESCO seznamu.
(cena prenočišča od 25€, obrok v lokalni restavraciji 15€)

evropa potovanja, mastercard

© vickysp / stock.adobe.com

5. Perast, Črna gora

Črna gora po svetu slovi kot destinacija za luksuzni turizem, ki pa je veliko cenejši, kot pa drugje v Sredozemlju. Medtem ko na obali najdemo lepe plaže, se notranjost ponaša z divjino in čudovitim goratim svetom.
(cena prenočišča od 12€, obrok v lokalni restavraciji 13€)

evropa potovanja, mastercard

© radzonimo / stock.adobe.com

6. Lednice-Valtice, Češka

Regija Lednice-Valtice je s svojimi 200 km2 največje umetno geografsko območje v Evropi. Najbolj prepoznavna znamenitost je grad Lednice, ki je zgrajen na renesančnem dvorcu in gotski trdnjavi. S sprehodom in vzponom na 60 metrski minaret boste deležni čudovitih razgledov, medtem ko boste z vožnjo po reki lahko občudovali različne vrste ptic.
(cena prenočišča od 20€, obrok v lokalni restavraciji 10€)

evropa potovanja, mastercard

© Saile26 | Dreamstime.com

7. otok Pag, Hrvaška

Za hrvaško obalo bi težko rekli, da je slabo turistično obiskana, sploh v zadnjih letih, a vendarle se je na seznamu znašel tudi otok Pag. Popotniki so ga sem uvrstili zaradi luni podobne pokrajine, soli, čipk in znamenitega paškega sira.
(cena prenočišča od 30€, obrok v lokalni restavraciji 13€)

evropa potovanja, mastercard

© xbrchx / 123rf.com

8. otok Saaremaa, Estonija

Največji otok v Estoniji se ponaša z mlini na veter ter lokalno proizvodnjo piva. Zagotovo pa vas tamkajšnji, več kot 3500 let stari Kaali kraterji, ki so nastali zaradi meteoritov,  ne bodo pustili ravnodušne. Največji krater med njimi je zeleno obarvano jezero.
(cena prenočišča od 23€, obrok v lokalni restavraciji 18€)

evropa potovanja, mastercard

© Simone Vasta / 500px.com

9. Volos in Pelion regija, Grčija

O ja, tudi v turistični Grčiji se še najdejo kraji, ki vas bodo zlahka očarali in kjer ne boste na plažah nagneteni kot sardele. Volos je znan tako po zgodovini kot dobrih restavracijah in nočnem življenju. Na eni strani meji na čudovite plaže, na drugi pa z goro Pelion. Na vzhodni obali Pelion se nahaja še pristanišče Damouhari, kjer so snemali film Mamma Mia.
(cena prenočišča od 25€, obrok v lokalni restavraciji 15€)

evropa potovanja, mastercard

© George Tace / 500px.com

10. Velika Planina – Kamniške Alpe, Slovenija

Prav vesla sva bila, ko sva na seznamu zagledala tudi našo Slovenijo. Če vprašate naju, tudi z Veliko Planino niso zgrešili in je res takšen popoln kotiček za vse, ki obožujejo naravo, hribe in tradicijo. Navsezadnje pa je le streljaj od Ljubljane.
(cena prenočišča od 40€, obrok v lokalni restavraciji 15€)

evropa potovanja, mastercard

© Jure Gasparic / 500px.com

11. Kaszuby, Poljska

Blizu Gdanska na severu poljske je regija Kaszuby, ki je znana po majhnih, tradicionalnih vasicah. Jezero Wdzydzkie pa je pravi naslov za ljubitelje vodnih aktivnosti kot je kajakiranje in jadranje. Za zadnje presenečenje pa poskrbi še tamkajšnji poljski Stonehenge – grobišča in kraji čaščenja naj bi imeli zdravilno moč, včasih pa je postavitev kamnov služila tudi kot astrološki koledar.
(cena prenočišča od 20€, obrok v lokalni restavraciji 12€)

evropa potovanja, mastercard

© Sebastian Jezierski / 500px.com

12. Naarden, Nizozemska

Le 30 minut vožnje iz Amsterdama bodo na svoj račun prišli ljubitelji gradov in trdnjav. Naarden je namreč edino mesto v Evropi, kjer ima tamkajšnja trdnjava iz 16. stoletja dvojno obzidje, okoli katerega je speljan jarek, vse skupaj pa iz ptičje perspektive zgleda kot zvezda.
(cena prenočišča od 60€, obrok v lokalni restavraciji 30€)

evropa potovanja, mastercard

© radzonimo / stock.adobe.com

13. Rt Kolka, Latvija

V času Sovjetske zveze je bil rt Kolka popolnoma izoliran, saj je bila tam vojaška baza. Prav zato je rt dandanes še vedno nedotaknjen, unikaten in še posebno lep.
(cena prenočišča od 20€, obrok v lokalni restavraciji 14€)

evropa potovanja, mastercard

© Janis Smits / 123rf.com

14. Delta Donave, Romunija

Ko sva s Simonom potovala po Romuniji je bil vrhunec potovanja prav postanek v delti Donave. Leta 1938 je to območje postalo narodni park, Romunski del delte pa je uvrščen tudi na Unescov seznam. Tukaj bodo uživali pravi ljubitelji narave, saj nam le-ta nesebično ponuja preko 1200 vrst rastlin, več kot 320 vrst ptic in 45 različnih vrst rib.
(cena prenočišča od 15€, obrok v lokalni restavraciji 10€)

evropa potovanja, mastercard

© Radu Dumitrescu-Elian / 500px.com

15. Balaton in tamkajšnji narodni park, Madžarska

Tisti, ki ste že obiskali jezero Balaton, veste, zakaj ga imenujejo Madžarsko morje. Res je veliko – pravzaprav gre za največje sladkovodno jezero v srednji Evropi. Če se želite izogniti množici, se podajte na sever v tako imenovani Zgornji Balaton – madžarsko različico Provanse oziroma Toskane. Prav tam boste lahko občudovali razglede na jezero in se izgubljali v majhnih vasicah s tradicionalnimi hišami ter slikovitimi lokalnimi restavracijami.
(cena prenočišča od 20€, obrok v lokalni restavraciji 13€)

evropa potovanja, mastercard

© Gábor Páll / 123rf.com

Kar nekaj destinacij na seznamu imava s Simonom že dolgo v načrtu, nekaj pa sva jih ob razkritju rezultatov nanj takoj dodala. Upava le, da takšni, nepoznani in turistično malo obiskani, ostanejo še dolgo. Prav obiski takšnih krajev, kjer lahko še začutimo zgodovino in okusimo divjino, dajejo namreč pravi smisel potovanjem.