Toskana izlet, izlet v Toskano, z avtom v Toskano

Težko je najti nove besede, s katerimi bi lahko opisala Toskano, saj jo poznajo praktično že vsi po svetu. Toskana je resnično množično turistično obiskana, kar je mogoče zlasti opaziti v večjih mestih, kjer se kar tare takšnih in drugačnih turistov. Nekateri ulice raziskujejo z nahrbtniki na ramah, medtem ko spet drugi prihajajo sem v dizajnerskih oblačilih in si privoščijo vse najboljše, kar nam Toskana izlet lahko ponudi.

Toskana izlet – 1. dan

Izlet v Toskano sem prvič načrtovala pred “davnimi” trinajstimi leti. Ker sem takrat obiskala zgolj Firence in Piso, je bil čas, da se tja ponovno vrnem in raziščem še ostale lepote Toskane, ki so poznane po celem svetu. No ja, malce brce sem kot kaže vendarle potrebovala, saj je bil Toskana izlet pravzaprav darilo za moj trideseti rojstni dan. Hvala še enkrat vsem domačim, ki vedo kaj mi največ pomeni!!

toskana, firence, izlet,potovanje, popotniški blog

Firence in Ponte Vecchio (Toskana izlet z avtom)

Najin Toskana izlet sva začela v Firencah (glavno mesto regije Toskana), ki sva si jih ogledala v enem popoldnevu. Ker nisva ravno ljubitelja muzejev, zaradi katerih bi lahko nekdo samo v tem mestu porabil več kot teden dni svojega časa, sva sklenila, da jih prehodiva po dolgem in po čez in se povzpneva še na stolp pri katedrali.

firence, toskana, izlet po Toskani, popotniški blog

Firence iz ptičje perspektive (Toskana izet z avtom)

Z veseljem bi se povzpela tudi na kupolo impresivne katedarale (Il Duomo), a čakanje več ur v vrsti zanjo, naju vendarle ni tako zelo privlačilo. No ja, morda razgled iz stolpa ni tako impozanten kot iz nekaj metrov višje kupole, a tudi od tod so bile Firence izredno slikovite.

Toskana, Firence, razgled, izlet po toskani, popotniški blog

Opečnate strehe, Firence (Toskana izlet z avtom)

Toskana izlet in ogled Firenc seveda nikakor ne bi bil popoln brez panoramskega ogleda iz sosednjega Michelangelovega hriba (Piazzale Michelangelo), na drugi strani reke. Nanj sva se povzpela še podnevi in tu pričakala tudi večer. Konec koncev imajo mesta obsijana z lučmi, vsaj zame, popolnoma svojo energijo. Večerni pogled na mesto je bil vrhunec najinega Toskana izleta!

Firence,Toskana,Ponte Vecchio, izlet po Toskani, popotniški blog

Čudovite Firence v soju luči (Toskana izlet z avtom)

Toskana izlet – 2. dan

Naslednji dan se odpraviva severno od Firenc, v njihove hribe, kamor naju peljejo strme in vijugaste ceste. Vmes naletiva še na kolesarsko dirko in se voziva med starimi, majhnimi in kamnitimi vasicami. Povsem nepričakovano odkrijeva še eno poslastico na najinem Toskana izletu in oba se strinjava, da je postanek tu obvezen. Nad visečim mostom sva bila povsem navdušena!

toskana, izlet po Toskani, popotniški blog

Severno od Firenc se nahaja hriboviti del pokrajine in povsem drugačen od znane Toskane (Toskana izlet z avtom)

Na poti do Lucce se ustaviva še ob “hudičevem” mostu oz. Ponte della Madalena, ki ga zaznamuje stara legenda, in nas ponese na drugi breg reke Serchio. Po legendi naj bi most zgradil sam hudič, v zameno za življenje prvega, ki ga prečka. Iznajdljivi domačini so čez most poslali najprej psa.

Po ogledu simpatičnega mesta za masivnim obzidjem Lucca, ki so ga ustanovili Etruščani, se na najinem Toskana izletu odpraviva še do slavnega poševnega stolpa v Pisi, ki se nahaja na “čudežnem polju”. Ko sem bila nazadnje tukaj, je bil stolp zaradi obnove še zaprt, tokrat pa se nama je uspelo povzpeti nanj. S hojo do vrha je povsem brez problema opaziti njegovo nagibanje, ki je z obnovo ustavljeno.

Toskana, Pisa, čudežno polje, izlet po Toskani, popotniški blog

Čudežno polje v Pisi je vedno polno obiskovalcev (Toskana izlet z avtom)

Toskana izlet – 3. dan

Nov dan, nova pot in tisti občutek, ko še ni treba domov… Tokrat naju je pot vodila iz večjih mest proti jugu, kjer se nahajajo svetovno znani toskanski griči. A še predno slavne gričke zagledava tudi midva, se ustaviva še v mestecu San Gimignanu. Brez ogleda tega srednjeveškega mesta na vrhu vzpetine, kjer so v 11. stoletju živeli vitezi templjarji, bi bil Toskana izlet nepopoln.

San Gimignano, Toskana, izlet po Toskani, popotniški blog

Srednjeveško mesto San Gimignano (Toskana izlet z avtom)

Središče mesta je pod Unesco zaščito, kar zopet pritegne veliko število obiskovalcev. Pod vročim toskanskim soncem se seveda prileže tudi sladoled oz. gelato, ki si ga privoščiva na glavnem trgu ob vodnjaku. Malo še pobrskava po trgovinicah, kjer je kot nalašč za “babje” brklanje.

Toskana, San Gimignano, izlet po Toskani, popotniški blog, potovanje

Dobra hrana in simpatične lokalne trgovinice (Toskana izlet z avtom)

Malica nama da nov zagon in čaka naju verjetno najlepši del najinega Toskana izleta. Spomladi je to področje znano po izrazito zelenih hribčkih, ki se znajo zaradi cvetov oljne repice obarvati tudi v živo rumeno barvo. Midva sva tamkajšnje hribčke videla v zlato rjavih barvah, saj je pokrajino konec junija preplavljala pšenica. Naravnost čudovito! Poznavalci pa pravijo, da je Toskana lepa čisto v vsakem letnem času!

Toskana, toskanski griči, izlet po Toskani, popotniški blog, potovanje

Pravljični toskanski griči (Toskana izlet z avtom)

Toskana izlet – 4. dan

Za konec poti in najinega Toskana izleta si ogledava še eno srednjeveško mesto – Siena, kjer se zopet povzpneva na stolp in si ozke, vijugaste uličice znotraj obzidja, ogledava še od zgoraj. Prekrasen razgled!

Toskana, Siena, izlet po toskani, popotniški blog

Siena je še eno srednjeveško mesto, vredno ogleda (Toskana izlet z avtom)

Do doma naju loči le še vožnja, ki sva si jo popestrila z lokalnimi cestami znotraj pokrajine Chianti, ki je znana zaradi njihovega isto imenskega vina. Tam si privoščiva kozarček in oba se strinjava, da je bil najin Toskana izlet vreden ponovitve!

Chianti, Toskana, izlet po Toskani, vino, popotniški blog

Pokrajina Chianti – Toskana izlet z avtom

Končno veva tudi midva, zakaj Toskana očara vsakogar… Hribčki, kjer kraljujejo kamnite posesti do koder vodijo drevoredi cipres, te očarajo in te popeljejo v pravljično deželo dobre hrane in vina… Le kaj ne bi bilo očarljivega pri vsem tem.

Poleg čudovite pokrajine, mi bo najin Toskana izlet ostal v spominu tudi zaradi izvrstne kulinarike, po kateri se mi sline cedijo še danes. Bo treba tja še kdaj in to čimprej 🙂
Chianti, Toskana, izlet v Toskano, popotniški blog

italijanska hrana, Toskana izlet z avtom

Toskana izlet -podatki:
Prevozila: cca 1600km
Gorivo: cca 82 litrov

Toskana, izlet v Toskano, popotniški blog

Toskana izlet – pot

Kaj vse se splača pogledati na Toskana izletu, pa si preberite v zapisu TOP 10 razlogov / znamenitosti, zakaj na izlet v Toskano.