grška hrana, grške jedi, hrana v grčiji

Mislim, da ne poznava niti enega človeka, ki mu tradicionalna grška hrana ne bi bila všeč. Mnogi se v Grčijo vračajo v veliki meri prav zaradi nje – tudi midva. Za vse, ki še niste bili v Grčiji ali pa bi radi malce pocedili sline, je tukaj nekaj najinih najljubših jedi.

Odlična tradicionalna grška hrana

Tatziki ali grška solata za predjed

Tatziki Grki jedo predvsem za predjed ali pa za malico, v času kosila. Grkom najobilnejši obrok namreč predstavlja večerja. Tatziki je odlična jed za osvežitev, saj je narejen iz jogurta, česna, kumar in nekaj drugih začimb. Odličen je!

grška hrana, grške jedi, hrana v grčiji

Osvežilen tatziki in grška solata za predjed (grška hrana)

Grška solata je še ena jed, ki jo Grki jedo pred glavnim obrokom. Grška solata je narejena iz paradižnika, kumar, paprike, čebule in oliv. Na vrhu pa vso zelenjavo popestri velik kos feta sira.

Giros ali pita za malico

Grška ulična hrana je brez dvoma giros. Giros je precej podoben kebabu, le da vanj dodajo še nekaj dodatnih sestavin, tudi tatziki. V girosu je veliko zelenjave in pomfri, kar ga naredi precej sočnega.

grška hrana, grške jedi, hrana v grčiji

Giros je grška ulična hrana (grška hrana)

Odlične so tudi njihove pite, narejene iz vlečenega testa. Na voljo imate pite z različnimi nadevi: sir, meso, bučke, riž, špinača… Njihove pite so skoraj identične našim burekom.

grška hrana, grške jedi, hrana v grčiji

Hrustljava špinačna pita s feta sirom (grška hrana)

Souvlaki

Če imate radi ražnjiče, bo souvlaki kot nalašč za vas, gre namreč prav zato – popečeno meso na paličicah. Zraven je ponavadi postrežen pečen krompir, riž in morda tudi nekaj zelenjave.

grška hrana, grške jedi, hrana v grčiji

Souvlaki s prilogo (grška hrana)

Mesne in zelenjavne enolončnice

Verjeli ali ne, ampak Grki imajo odlične enolončnice. Ni važno, katero boste izbrali – zelenjavno ali mesno, a midva sva v neki taverni na otoku Lefkas jedla odlično enolončnico z jagnetino in popečenimi paprikami.

grška hrana, grške jedi, hrana v grčiji

Enolončnica z jagnetino (grška hrana)

Morska hrana

Ker je cela Grčija poznana mnogim predvsem po morju in njihovi obali, je seveda tradicionalna grška hrana tudi morska. Ribe, školjke, mehkužci – praviloma bi moralo biti vse odlično.

grška hrana, grške jedi, hrana v grčiji

Hobotnica na žaru na posteljici morskega koprca (grška hrana)

Grški jogurt ali baklava

Za sladico ali zgolj malico je izredno popularen grški kremasti jogurt. Včasih so ga stregli le z medom in morda orehi, dandanes pa ga dobite tudi s svežim sadjem. Če vam za sladico tekne kaj bolj sladkega, s sočno baklavo nikakor ne boste zgrešili.

grška hrana, grške jedi, hrana v grčiji

Kremast grški jogurt s sadjem in medom (grška hrana)

Frape ali domače pivo

Kjerkoli v Grčiji se boste potepali, boste videli, da gre najbolj v promet frape. Gre za nekakšno vrsto spenjene kave z ledom, kar je kot nalašč za vroče poletne dni. Frape lahko dobite brez mleka in sladkorja ali z. Nama je brez dvoma ljubši z mlekom in nekaj sladkorja. Nič slabša osvežitev niso niti njihova lokalna piva.

grška hrana, grške jedi, hrana v grčiji

Osvežilna grška kava -frape (grška hrana)

Ko hodiš po lokalih in tavernah, kjer sedijo domačini, lahko opaziš, da so Grki izredno družabni in da znajo to družabnost dodatno popestriti še z uživanjem v dobri tradicionalni grški hrani. Verjeli ali ne, ampak prav grška hrana je za naju vedno dober razlog, da se v Grčijo vračava.