Tunizija potovanje - program poti

Prepričana sem, da bo potovanje v Tunizijo očaralo vse tiste, ki iščejo avanturistično destinacijo, ki popotniku ponuja veliko več kot kraj za počitnice in poležavanje v rezortih.

Tisti, ki bi radi Tunizijo spoznali v vsej svoji raznolikosti, objavljava program potovanja z avtom po tej severno afriški državi. Z njim boste odkrivali nekatere najbolj znane in najlepše znamenitosti v Tuniziji.

Tunizija potovanje – 15 dnevni program potovanja

 1. Dan: Slovenija – Tunis

Iz letališča Ljubljana ali kakšnega od bližnjih letališč se da že ugodno poleteti v glavno mesto Tunizije, Tunis. Že na letališču prevzamete svoj avto (cene in ponudnike najdete na www.economycarrentals.com, kjer sami vedno najemamo avtomobile, v kolikor ne potujemo z lastnim.

Če boste v Tunizijo potovali s svojim avtom, boste morali na pot že dan prej in se vkrcati na trajekt za Tunis v pristanišču Genova ali Civitaveccha.

Mi smo npr. iz Ljubljane štartali v petek zjutraj in do pristanišča Civitavecchia odvozili 800 km, se vkrcali na trajekt in se v Tunisu izkrcali v soboto zvečer. Po carini, birokraciji (določene obrazce za osebo in avto dobite že na recepciji trajekta) in pregledu, se boste končno podali po ulicah Tunisa.

Nočitev: Če bi želeli prespati v Tunisu, boste našli kar nekaj različnih vrst nastanitev. Če imate radi malce več udobja, boste na primer v samem središču mesta dobili Hotel Carlton z zajtrkom in možnostjo parkiranje za manjše doplačilo. Lahko pa se odločite za bolj lokalen, povprečen hotel Roma, z zajtrkom in tudi možnostjo parkirišča za doplačilo.

 1. Dan: Tunis – Kairouan (160 km)

Dopoldne izkoristite za krajši sprehod po medini v Tunisu ali morda za obisk kakšnega od muzejev, morda raziskovanje Kartagine.

Po zgodnjem kosilu se odpravite do meni osebno najbolj slikovitega in simpatičnega mesteca v Tuniziji Kairouan – predvsem zaradi tamkajšnje čudovito belo-modre medine. Da je medina res zelo lepa, priča dejstvo, da je to najlepša medina v Tuniziji. Poleg tega pa boste znotraj nje našli tudi četrto najpomembnejšo mošejo za muslimane na svetu – Veliko Mošejo. Celo popoldne namenite za izgubljanje med slikovitimi in živahnimi ulicami, polni zanimivih prizorov.

Nočitev: Ne daleč stran od medine se nahaja simpatičen hotel Continental, ki poleg brezplačnega zajtrka in parkirišča, ponuja gostom tudi bazen.

 1. Dan: Kairouan – Djerba (330 km)

Djerba je ena izmed najbolj popularnih počitniških destinacij v Tuniziji, zato jo je za kratek predah in kakšen skok v morje vsekakor tudi zanimivo obiskati. Na Djerbo se lahko zapeljete s trajektom, v primeru gneče in predolgega čakanja, pa se lahko odločite za malce daljši ovinek, in se na otok odpravite kar čez most.

Nočitev: Na otoku Djerba ne manjka hotelov in rezortov, zato bo mogoče najbolje, da si ponudbo ogledate kar tukaj.  Za mogoče malce bolj lokalno izkušnjo je zanimiv hotelček Dar Ali, za nekaj več luksuza pa morda kar kakšen hotel s polpenzionom (npr. Iberostar Mehari Djerba) ali celo all-inclusive, kot je Seabel Rym Beach Djerba, s svojo privatno plažo.

 1. Dan: Djerba

Raziskovanje Djerbe ali zgolj uživanje in lenarjenje.

 1. Dan: Djerba – Matmata – Ksar Ghilane (230 km)

Po zajtrku vas čaka vožnja do Matmate, ki bo všeč tako tistim, ki imajo radi zanimivo arhitekturo, tradicijo ali pa so navdušenci nad Vojnami zvezd. Matmata je bila namreč eno izmed snemalnih prizorišč. Gre za podzemna berberska bivališča – trogloditske hiše, ki so zaradi načina gradnje vsekakor vredne ogleda.

Dan boste sklenili v puščavski oazi Ksar Ghiliane, kjer je nekoč stala staro rimska trdnjava, danes pa je velik del tamkajšnjih družin zaposlenih prav zaradi turizma. Jahanje kamel, preganjanje s štirikolesniki po sipinah je največji razlog, da se ljudje ustavijo tukaj. Ne pozabite pa niti na kopanje v naravnem bazenčku, kjer ima voda prijetnih 32 stopinj.

Nočitev: Prenočite lahko v kampu ali pa morda tamkajšnjih luksuznih šotorih. Na voljo je tudi hotel z bazenom, ki ga krasi še razgledni stolp, na katerega se vsekakor splača povzpeti in si ogledati oazo ter puščavo še s ptičje perspektive.

 1. Dan: Ksar Ghiliane – Douz (145 km)

Douz, še ena oaza dateljevih palm, ki je simbolično znana tudi kot vhod v puščavo. Kraj ni pretirano turistično živahno mesto in vanj bodo bolj zašli tisti, ki se bodo s svojimi terenskimi vozili odpravili v puščavo, a je vseeno Douz zanimiv zaradi svoje pristnosti in še vedno precejšnje tradicionalnosti.

Sprehod po mestu in oazi, nakupovanje dateljnovih palm in posedanje ob čaju in šiši / vodni pipi na glavnem trgu ter barantanje v tamkajšnjih trgovinicah s spominki, vas brez težav zaposlijo do večera.

Nočitev: Na voljo imate prenočevanje v kampu kot v hotelih. Ker pri popotnikih in turističnih skupinah Douz ne velja za lokacijo, kjer bi se ustavili za prenočevanje, temveč bolj za kosilo in kratek postanek, so cene nočitev z zajtrkom precej solidne glede na ponudbo. Hotel El Mouradi Douz ali Hotel Sun Palm bosta verjetno najboljša izbira.
Za večerjo ali kosilo je najbolj priljubljena izbira restavracija Les Palmiers.

 1. Dan: Douz – Slano jezero Chott El Djerid – Tozeur (125 km)

Po zajtrku se čez slano jezero, ki je samo po sebi zaradi svoje neskončne beline, prava paša za oči, odpravimo do še ene oaze – mesta Tozeur. Le-ta je veliko bolj napreden in moderen kot Douz, a še vedno skriva kar nekaj lepih in zanimivih kotičkov.

Popoldne lahko izkoristite za prosto raziskovanje (botanični vrt, mini živalski vrt, sprehod po oazi, medini, spomenik narodnemu pesniku, katerega glava je izklesana v skalo) ali pa se podate do Mos Espe – še enega prizorišča Vojn zvezd (slabo uro vožnje oz okoli 45 km). Če boste tam, se vam splača iz bližnje sipine počakati na sončni zahod – a pozor, sami tukaj zagotovo ne boste.

Nočitev: V Tozeurju je na voljo kamp, skromni lokalni hotelčki, kot tudi kar nekaj izjemnih hotelov, če bi se radi malo razvajali. Nekaj hotelov najdete tudi na portalu booking.com.
Če vam ni problem pustiti avta na ulici in za nočitev v pravem berberskem stilu odšteti nekaj več denarja, ne boste razočarani nad butičnim hotelom Dar Tozeur.

 1. Dan: Tozeur – gorske oaze (Chebika, Tamerza, Mides) – Tozeur (180 km)

Nov dan je namenjen raziskovanju idiličnih in izredno slikovitih gorskih oaz. Najbolj znana je sicer Chebika, a tudi Tamerza in Mides nista prav nič slabši, zato jih ne gre zamuditi, če ste že tam.

Popoldne se odpravite nazaj v Tozeur, kjer vas čaka še ena nočitev.

 1. Tozeur – Sfax – otoki Kerkennah (340 km)

Začnite svoj dan zgodaj in se po zajtrku odpravite proti Sfaxu – priljubljenem tržnem mestu. Tamkajšnja medina, kjer se nahaja tudi živahna in barvita tržnica, je vsekakor vredna nekaj vaših ur.

Popoldne pa vas iz Sfaxa čaka tudi vožnja s trajektom na zelo slabo poznane otoke Kerkennah. Od skupno sedmih otokov, sta naseljena le dva, ki ponujata pristno lokalno vzdušje.

Nočitev: Ker so otoki Kerkennah zaenkrat še dobro varovana skrivnost, je tudi tamkajšnja ponudba prenočišč bolj slaba. Zaenkrat sta na bookingu samo dva prenočišča – pogledate si ju lahko tukaj.

 1. Dan: Otoki Kerkennah

Dan za raziskovanje majhnih ribiških vasic, ki jih lahko začinite s kopanjem na peščenih plažah kot tudi kakšnim dobrim morskim kosilom. Če tukaj ne boste jedli dobre morske hrane, jo ne boste nikjer.

Nočitev.

 1. Otoki Kerkennah – El Djem – Monastir (200 km)

Z jutranjim trajektom se podajte nazaj na celino, kjer je vaš končni cilj obalno mestece Monastir. Na poti se ustavite še v kraju El Djem, kjer se povzpnite na enega največjih rimskih amfiteatrov na svetu. Res je veličasten, iz njega pa dobite tudi razgled na preostalo mesto.

V Monastirju poiščite hotelček in se podajte na raziskovanje mestnega vrveža.

Nočitev: V Monastirju se lahko odločite za bolj centralno lokacijo ali pa se podate na obrobje, kjer je več počitniških rezortov oziroma hotelov. Prednost hotela v središču mesta je, da celotne znamenitosti in medino lahko raziščete peš – vključno z obiskom in kopanjem na lokalni mestni plaži.

Precej simpatična in ugodna namestitev z dobrimi ocenami je apartmajsko-hotelski kompleks Marina Cap Monastir – Appart’hotel. Nahaja se tik ob marini, središče mesta je dosegljivo peš, na voljo pa je tudi brezplačno parkirišče. Če ste bolj naklonjeni večjim hotelom, je dobra izbira tudi Regency hotel & SPA, ki poleg brezplačnega parkirišča, dobre lokacije, ponuja še bazen (notranji in zunanji) ter zajtrk.

 1. Monastir

Dan namenjen ležernemu raziskovanju. Monastir je izredno lepo urejeno mesto, ki ponuja precej znamenitosti – Ribat (trdnjava), mavzolej prvega predsednika neodvisne Tunizije, pokopališče, medina, plaža…

Nočitev.

 1. Monastir – Sidi Bou Said – Tunis (200 km)

Če imate let šele naslednji dan, vas čaka še en umirjen dan, v  katerem boste obiskali simpatično morsko vasico, znano zaradi belo-modrega videza. Sidi Bou Said je izredno priljubljen kraj pri turistih, zato se zna zgoditi, da boste imeli na ozkih ulicah kar nekaj gneče.

Avto parkirajte spodaj pod vasico, tik ob lokalni plaži, ki jo brez sramu lahko izkoristite za kopanje, in se peš odpravite do vasice.

Preostanek dneva preživite na plaži ali pa morda obiščete še kakšno znamenitost v Tunisu. Če ste morda v Tunizijo pripotovali s trajektom pa se zna zgoditi, da se boste že zvečer vkrcali nanj in se odpravili proti Italiji.

Nočitev. Če ste bili zadovoljni s hotelom prvi dan, ne boste zgrešili, če ostanete tam tudi vašo zadnjo noč. Več izbire pa na booking.com.

 1. Tunis – Slovenija

Prosto do odhoda na letališče, kjer vrnete svoj najeti avto in se polni novih doživetij odpravite nazaj domov.

Program potovanja po Tuniziji seveda lahko poljubno prilagodite glede na čas, ki ga imate, dodate ali odvzamete kakšen dan in ga morda začnete v drugem kraju, sploh če boste v Tunizijo poleteli s čarterskim letom. Znamenitosti v Tuniziji res ne manjka in zato je mogoče celo malce krivično do države, da velika večina ljudi obiskuje Maroko, ko pa je Tunizija še vedno veliko bolj avtentična, tradicionalna in nenazadnje tudi cenejša za potovanja.

Več o znamenitostih v Tuniziji si lahko preberete tukaj, praktični vodič po državi pa tukaj.

Video – Tunizija potovanje