Znamenitosti v Tuniziji

Tunizija je polna raznolikih znamenitosti. Nekatere znamenitosti v Tuniziji je izoblikovala narava, medtem ko druge pričajo o bogati zgodovini tamkajšnjih prebivalcev, kot tudi o zapuščini, ki jo je na tunizijskih tleh pustilo staro rimsko cesarstvo.

Vse znamenitosti v Tuniziji bi težko obiskali v enem samem obisku te severno afriške države, a če se v Tunizijo ne boste odpravili zgolj zaradi počitnic, temveč tudi zaradi potovanja, nikakor ne smete zamuditi naslednjih 16 znamenitosti.

Najboljše znamenitosti v Tuniziji

Sidi Bou Said

Na obrobju Tunisa, glavnega mesta Tunizije, se nahaja majhna vasica, ki s svojo romantično belo-modro podobo, privabi številne obiskovalce, saj velja za eno najlepših znamenitosti v Tuniziji. Tamkajšnje ulice so izredno slikovite, a če jih želite imeti skoraj zase, se tja podajte zgodaj popoldne. Sidi Bou Said je zaradi izgleda, energije in številnih trgovinic priljubljen kraj za umetnike. In prav zaradi francoskega slikarja in muzikologa arabske glasbe, je Sidi Bou Said leta 1920 dobil svojo znano belo-modro podobo.

Priporočam, da se do vasice povzpnete iz spodnjega parkirišča ob lokalni plaži, saj se vam ob poti odpira lep razgled na morje in tamkajšnjo marino.

Medina v mestu Kairouan

Ne glede v kateri arabski državi se znajdem, so medine, stara mesta za obzidjem, moj najljubši kotiček za potep. Izgubljanje v labirintu ozkih ulicah, ki je polno različnih zvokov, vonjav in prizorov, je resnično prav mistično doživetje. In prav medina v mestu Kairouan naj bi bila najlepša in najbolje ohranjena medina v celi Tuniziji. Obdana je s 3,5 kilometrov dolgim opečnatim zidom in obrambnimi stopli iz 18. stoletja, ki dajejo celotnemu območju še malce bolj mogočno in pravljično podobo. Celotno področje je tudi pod Unesco zaščito in s tem vsekakor znamenitost, ki jo na potovanju po Tuniziji ne gre izpustiti.

Velika mošeja

Kairouan je morda za turiste najbolj zanimiv zaradi tamkajšnje medine, a dejstvo je, da je to četrto najpomembnejše mesto za muslimane na svetu in to zaradi velike mošeje, ki je hkrati najpomembnejša mošeja v Severni Afriki. Velika mošeja je za muslimane tako pomembna, da v primeru, da jo le-ti obiščejo sedemkrat, je tako, kot bi enkrat romali v Meko. Mošeja je odprta tudi za obiskovalce in nemuslimane.

Puščava Sahara

Mogočna Sahara, največja vroča puščava na svetu, pokriva kar 9 milijonov kvadratnih kilometrov – tretjino Afrike. Z njo se lahko pohvali 10 držav, med drugim tudi Tunizija. V puščavo se večina obiskovalcev poda zgolj na obrobje, a če se boste v Tuniziji znašli s svojim terenskim vozilom, se boste zagotovo podali nekoliko dlje. Tovrstna puščavska avantura vam ponuja cel kup dih jemajočih in na trenutke povsem nerealnih podob – med drugim tudi izgubljeno jezero Ain Huilat Richet, do katerega smo se odpravili tudi mi. Če ste za kanček adrenalina, se mora obisk Sahare brez dvoma znajti na vašem seznamu znamenitosti, ki jih morate obiskati v Tuniziji.

Douz

Med številnimi palmami, ki naj bi tvorile največjo oazo v Tuniziji, leži mesto Douz, ki je poznano kot vhod v puščavo. Mesto je pomembno in zelo znano tudi zaradi trgovanja s kamelami, kar priča o še vedno močni saharski tradiciji. Vsak december namreč tukaj poteka tudi festival Sahare, ki je odlično izhodišče, da se bolje spoznate s tradicijo in običajem domačinov.

Ksar Ghiliane

Majhna oaza, kjer živi okoli 50 nomadskih družin, ki se preživljajo z gojenjem dateljev, drobnice in turizmom. Za turiste se tukaj najde kar nekaj aktivnosti, a dve, najbolj znani sta zagotovo vožnja s štirikolesniki čez sipine ter jahanje kamel. V oazi najdemo naravni bazenček s toplo vodo, v katerem lahko tudi zaplavamo in predstavlja obvezen postanek. S hotelskega razglednega stolpa se nam pogled odpre na mogočno puščavo in spreminjajoče se sipine, sredi katerih lahko opazimo tudi ruševine staro-rimske trdnjave. Če se ne boste podali v notranjost puščave, je Ksar Ghiliane verjetno najbližja znamenitost v Tuniziji, ki vam omogoči nekaj bolj puščavskega vzdušja.

Soteska Selja

Soteska Selja je najbolj znana zaradi turističnega rdečega kuščarja – vlaka, ki obiskovalce popelje po slikoviti želežniški progi, polni viaduktov in tunelov, v osrčje kanjona, kjer so kopali fosfat. Domačini radi povedo romantično zgodbo o nastanku soteske, ki je nastala zaradi zaljubljenega para, ki sta prihajala iz dveh različnih družin in s tem gojila prepovedano ljubezen. Nekega dne sta enostavno zbežala od doma in tako je fant s svojim mečem zamahnil v skalo in jo razpolovil ter tako ustvaril kanjon, kjer sta se lahko skrila. Dekletu je bilo ime Selja (Seldža), po katerem je soteska dobila svoje ime. Soteska je izredno slikovita in v kolikor železniška proga ni poškodovana, si jo vsekakor dodajte na vaš seznam znamenitosti v Tuniziji.

Gorska oaza Chebika

Tunizija ima cel kup obrazov in eden ljubših mi je bil tudi gorski. Kljub puščavi, je ta gorski predel poln barvitosti v različnih rjavo – zelenih odtenkih. Gorska oaza Chebika je ena lepših in bolj poznanih in to ne brez razloga. Sprehod do izvira vode, ki daje življenje drugače pustemu področju, je izredno slikovit. Zapuščeno vasico, ki jo je prizadelo obilno deževje, sedaj ponovno obnavljajo in je polna zanimivih motivov. Brez obiska Chebike, ki velja za eno najlepših znamenitosti v Tuniziji, enostavno ne smete domov.

Mos Espa

Ljubitelji Vojn Zvezd zagotovo veste, da je bilo kar nekaj prizorov posnetih prav v Tuniziji, zato je obisk vsaj enega od teh obvezen. Verjetno eden najbolj prepoznavnih in s tem tudi obiskanih je Mos Espa, zapuščena scena, kjer obiskovalcev in navdušencev nad Vojnimi Zvezdami res ne manjka.

Tozeur

Velikost oaze se meri v številu dateljevih palm in Tozeur nekako v tem vedno tekmuje z oazo v Douzu. Ne glede nato, katera oaza je večja, je Tozeur brez dvoma bolj razvito mesto, bolj moderno in s tem naprednejše. Prav zaradi tega razloga, je tudi bolj popularno pri turističnih skupinah, saj le-ta ponuja kar nekaj znamenitosti.

Slano jezero Chott Al-Jerid

Belina do koder seže oko že sama po sebi izgleda malce nerealno,  a vse skupaj je še toliko bolj impozantno, ko se čez slano jezero vozite po tamkajšnji cesti, ki poteka prav po sredini. Visoke temperature in veliko izhlapevanje so privedli do te največje slane puščave v Sahari.

Otoki Kerkennah

Otoki Kerkennah so zelo slabo poznani in zato tudi redko obiskani s strani tujih obiskovalcev. Tukaj pozabite na hotele in rezorte, saj boste našli le nekaj lokalnih hotelčkov. Skupek sedmih otokov, do katerih vozi trajekt iz mesta Sfax in od katerega sta le dva naseljena, so odlični za tiste, ki še iščete nekaj pravega, pristnega in ne turističnega obmorskega vzdušja. Majhne ribiške vasice, pristanišča, ribiške ladje in nekaj lepih peščenih plaž, bodo vsem avanturistom zagotovo zlezle pod kožo. Poleg skoka v morje, ne pozabite na kakšno okusno morsko specialiteto v tamkajšnjih restavracijah. Otoke Kerkennah lahko uvrstim med ene najmanj znanih, a izredno nagrajujočih znamenitosti v Tuniziji.

Tržnica v mestu Sfax

Tržnica v Sfaxu se nahaja tik ob in za obzidjem medine iz 14. stoletja. Zaradi tamkajšnjega živahnega in barvitega utripa si nismo si mogli kaj, da se nas ne bi lotila prava nakupovalna mrzlica – na srečo smo bili s svojim avtom in tako to tudi dodobra izkoristili.

Amfiteater El Djem

Enega najbolje ohranjenih rimskih ostankov na svetu najdemo prav tukaj v Tuniziji. Amfiteater El Djem je pod Unesco zaščito in se nahaja zgolj 60 kilometrov iz Monastirja, zato ga nikar ne spreglejte, če boste vaše počitnice preživljali tam oziroma v bližini.

Monastir

Nekoč ribiško pristanišče je zaradi turizma postalo priljubljena turistična točka. Mesto je zelo lepo urejeno in ponuja kar nekaj znamenitosti – vse od manjše medine, ribata (utrdbe), mavzoleja očeta moderne in neodvisne Tunizije ter lepo lokalno peščeno plažo.

Hrana in pijača

V Tuniziji prevladuje kuskus – kuskus s piščancem, kamelo, ovčetino, včasih morda celo ribo. A v Tuniziji ne bodo ostali lačni niti tisti, ki imajo radi testenine ali morda riž. Za kakšen hitri grižljaj je tukaj tudi kebab oziroma šavarma, kakor temu pravijo domačini. Nekoč zelo priljubljena ulična jed je bila tudi brik, ki pa se sedaj na žalost dobi skoraj samo še kot predjed v restavracijah. Obalna mesteca pa vam bodo pripravila tudi odlične jedi iz sveže ulovljenih morskih dobrot. Za sladico si lahko brez slabe vesti privoščite okusne datelje ali pa se posladkate z Bambalounisom – popularno kvašeno sladico v smislu naših flancatov, ki je »in« na obali, a najbolj priljubljena v belo-modrem mestecu Sidi Bou Said. Nikar pa ne pozabite niti na njihov metin čaj ali morda sveže iztisnjen sok (vrsta odvisna od sezone).


Morda niste nikoli pomislili, da bi se Tunizija znašla na vašem popotniškem seznamu za karkoli drugega kot počitnice. A verjemite, ko boste Tunizijo enkrat obiskali in podrobneje raziskali vse tamkajšnje znamenitosti, boste vedeli, da je državo vsekakor vredno obiskati še zaradi veliko drugega, kot zgolj poležavanja pod palmo.

Video – Tunizija potovanje