Turčija potovanje, potovanje po Turčiji, Turčija program

Turčija je tako velika in raznolika, da jo sama vedno rada obiščem, saj ne glede nato, kje se znajdem in koliko časa imam zanjo, me država vedno znova navduši. Malo manj znan in s strani turistov redko obiskan predelje obala Črnega morja, ki pa ni prav nič manj lepa in zanimiva kot ostali predeli, zato bo ta predlog potovanja po Turčiji prav okoli Črnega morja.

9 dnevni program potovanja po Turčiji

  1. Dan: Istanbul

Najeti avtomobil (priporočam Economy Car Rentals, katerega se vedno poslužujemo tudi sami) prevzemite že na letališču Istanbul. Da pred vami ne bo preveč naporen dan, si ta dan rezervirajte za Istanbul in tamkajšnji predel Sultanahmet. Sultanahmet vam namreč ponuja tiste najbolj tipične znamenitosti Istanbula.

Kljub temu, da boste najet avto prevzeli verjetno že na letališču, ima Sultanahmet vseeno nekaj hotelov, kjer je mogoče avto tudi parkirati z nekaj malega doplačila. Tam boste tako imeli vse najbolj dih jemajoče znamenitosti v Istanbulu na kupu in dosegljive peš (Hagija Sofija, Modra Mošeja, Bazar, Hipodrom, Vodna cisterna Bazilika).

Nočitev: Predlagam Hotel Florenta ali morda Alpek Hotel. Oba se nahajata na Sultanahmetu, le da je Hotel Florenta bolj v središču, Alpek hotel pa malce na obrobju, kar zna biti bolj priročno, če boste že tam imeli avto. Pri obeh je parkirišče plačljivo.

  1. Dan: Istanbul – Amasra (450 km)

Čimprej zjutraj se podajte čez Bosporsko ožino, da se izognete gneči in tudi zato, ker je pred vami dolg dan. Zasidrali se boste namreč v obalnem metecu Amasra. Amasra je simpatično turško obmorsko mestece, znano po plažah, kot tudi polotoku z gradom. Pri hotelu pustite avto in izkoristite preostanek dneva za ležerno raziskovanje.

Nočitev: Da boste na dosegu najlepšemu delu Amasre, priporočam hotel Seymen (zelo blizu tudi plaža) ali Northdoor Hotel, ki se nahaja malce dlje od polotoka, ampak še vedno vse dosegljivo peš in je malce višje kategorije, a za to kar ponuja še vedno izredno ugoden.

  1. Dan: Amasra – Safranbolu (95 km)

Ker vas danes čaka manj vožnje, lahko mirno uživate ob jutranji kavici še v Amasri, potem pa se le podajte do kraja Safranbolu, ki je znan po tipični turško-otomanski arhitekturi.

Preostanek dneva si rezervirajte za sprehod po ozkih tlakovanih ulicah, ki so bogate z zgodovino, nikar pa ne spreglejte niti tamkajšnje adrenalinske Kristalne terase (Kristal Cam Teras), ki ponuja čudovit razglede na kanjon Tokatli. Če radi hodite, razmislite tudi o krajšem trekingu po kanjonu in spoznajte še malce drugačno stran Turčije. Vsekakor pa ne izpustite še pogleda na most Incekaya v neposredni bližini.

Nočitev: V Safranbolu lahko izkoristite in se nastanite v starodavni otomanski hiši, ki bo zagotovo svojevrstno doživetje. Priporočam Mehves Hanim Konagi. Če želite malce več luksuza pa bo verjetno boljša izbira Zalifre Hotel.

  1. Dan: Safranbolu – Sinop (300 km)

Po zajtrku se podajte naprej do še enega obalnega mesta ob Črnem morju – Sinop. Pred tem se ustavite blizu kraja Erfelek, kjer boste lahko občudovali 29 slapov (Erfelek Tatlica Selalesi), ki se zlivajo v turkizno jezero, v katerem se je poleti mogoče tudi kopati.

Popoldne boste prispeli v Sinop, kjer se lahko zgolj sprehodite po mestu ali pa si ogledate še tamkajšnji zapor / muzej (Tarihi Sinop Cezaevi), ki predstavlja enega najstarejših zaporov v Turčiji.

Nočitev: Veliko izbire tukaj ni, a ker se vendarle nahajate ob morju, kopanje zagotovo ne bo odveč. Prav zato priporočam Sinop Antik Otel s svojo privatno plažo. Ni sicer v središču mesta, ampak kopanje bo zagotovo to odtehtalo.

  1. Dan: Sinop – Amasya (260 km)

Na našem potovanju po Turčiji nam je bilo mesto Amasya izredno všeč in še danes nam je žal, da tam nismo prespali, saj je zaradi razsvetljenih znamenitosti (grobnic izklesanih v skalo) ob reki Yesilirmak zagotovo videti tudi ob večerih čudovito.

Izkoristite prosti dan in se spoznajte s turško kulturo ter vzdušjem.

Nočitev: Po ocenah na bookingu in fotografijah izgleda hotel Uluhan prava izbira. Nahaja se v osrčju starega dela mesta, tik ob reki in vsemi znamenitostmi. Brezplačno parkirišče naj bi bilo na voljo na ulici. V kolikor prisegate na privatno parkirišče pa bo morda boljša izbira Hatunca Otel & Restaurant. Še vedno blizu vsega, a malce dražje.

  1. Dan: Amasya – Hattusas – Ankara (380 km)

Danes vas ponovno čaka precej dolg dan, saj se boste na poti do turškega glavnega mesta Ankara ustavili še v nekoč glavni Hititski prestolnici – Hattusas. Arheološki ostanki nekoč mogočnega in izredno urejenega mesta so sedaj pod UNESCO zaščito.

V Ankaro boste prispeli popoldne, se nastanili v hotel in nato odšli še na en hiter ogled turške prestolnice (sprehodite se po mestnem bazarju v starem delu mesta Ulus, obiščite muzej Anatolske civilizacije, povzpnite se na grad ali pa se zgolj sprehodite skozi Anitkalir – mavzolej Atatürka).

Nočitev: Priporočam Hotel Cinnah ali Hotel Bera Ankara, saj se oba nahajata blizu središča mesta in s tem blizu mavzoleja. Imata pa tudi brezplačno parkirišče za vaš avto.

  1. Dan: Ankara – Eskişehir (190 km)

Eskişehir se lahko zaradi reke Porsuk, ki teče skozi mesto, pohvali po slikoviti in očarljivi podobi. Nekateri mesto imenujejo kar Turške Benetke, a je znano tudi kot univerzitetno mesto. Že sam sprehod ob reki je zaradi številnih kavarn zelo živ in zanimiv. Ne pozabite pa niti na Odunpazarı Evleri, kjer se boste s pomočjo tamkajšnjih hiš spoznali z otomansko zgodovino.

Nočitev: V središču mesta in blizu reke Porsuk najdete The Black Hotel, ki ima tudi svoje privatno parkirišče in je tako idealno za raziskovanje mesta kar peš.

  1. Dan: Eskişehir – Bursa (240 km)

Predno sklenete potovanje po Turčiji je na vrsti še zadnje mesto – Bursa. Če ste že večkrat bili v Istanbulu in še niste obiskali Burse vas mora navdušiti – vsaj mene je prevzela. Istanbul je namreč postal že precej turističen in na nekaterih tudi že komercialen, medtem ko je Bursa s strani turistov velikokrat povsem krivično spregledana in zato tudi bolj pristna ter cenejša.

Sprehodite se po starem delu mesta, obiščite mošejo Ulu ter se povzpnite še na grajsko obzidje in do urnega stolpa, ki ponuja prekrasne razglede na mesto. Nikar pa ne pozabite niti na grobnici sultana Osmana in Orhana, ki ju poznamo kot ustanovitelja Otomanskega cesarstva. Več o Bursi si lahko preberete tudi tukaj.

Nočitev: Odličen hotel z brezplačnim javnim parkiriščem je B Loft Hotel. Središče mesta je dosegljivo peš. O takšnem hotelu za tako ceno lahko v Istanbulu le sanjate.

  1. Dan: Bursa – Istanbul letališče (190 km)

Zadnji dan je čas, da se podate nazaj do Istanbula in nato do tamkajšnjega letališča, kjer boste zaključili vaše potovanje po Turčiji.

To potovanje po Turčiji vas popelje po malo manj znanih krajih, ki pa vas bodo zaradi neturističnosti in s tem pravega turškega vzdušja zagotovo presenetili v več pogledih. Potovanje je na trenutke zaradi kilometrov malce naporno, a z izjemo nekaj dnevov, še vedno precej lahko izvedljivo.

Če imate za potovanje po Turčiji več časa, pa si poglejte še naš 10 dnevni predlog potovanja po Turčiji, ki vas popelje tudi do najbolj popularnih turških znamenitosti kot so Kapadokija, Pamukkale in Efez.