Turčija potovanje, Turčija program, Turčija z avtom

Turčija je tako zelo velika država, da jo nikakor ne boste mogli raziskati v enem kosu, saj za potovanje po Turčiji teden ali dva še zdaleč ne bosta dovolj. Prav zato predlagam, da se osredotočite na en majhen del in tako tudi lažje doživite Turčijo ter tamkajšnje ljudi. Ker pa je Turčija še vedno ogromna, vam tudi tukaj ne uidejo kilometri in kar nekaj vožnje.

  1. Dan: Istanbul – Ankara (450 kilometrov)

Čeprav boste potovanje po Turčiji začeli v Istanbulu vam svetujem, da si raziskovanje Istanbula rezervirate za kdaj drugič. Prav krivično bi bilo namreč, da bi že tako omejen čas za potovanje po Turčiji še dodatno izgubljali v tem čudovitem in izredno zanimivem mestu. Istanbul je prav zaradi precej ugodnih letalskih povezav iz Ljubljane, namreč najbolje raziskati kot samostojen izlet (program 4 dnevnega izleta v Istanbul si lahko ogledate tukaj).

Že na letališču dvignite najeti avtomobil (predlagam predhodno rezervacijo – mi zaenkrat vedno avto najamemo preko Economy Car Rentals, saj ima zelo dobre cene in storitev). Čaka vas precej pester dan, saj vas do Ankare, glavnega mesta Turčije, čaka kar nekaj kilometrov.

Nočitev: Poiščite si hotelček v Ankari – najin predlog je Hotel Cinnah ali Hotel Bera Ankara. Oba hotela sta blizu središča, z zajtrkom, brezplačnim privatnim parkiriščem in glede na urejenost sob, imata super ceno.

Če boste v Istanbul prispeli popoldne pa se vendarle splača tam prenočiti in zelo zgodaj zjutraj hotel zapustiti in prečkati most čez Bosporsko ožino še pred prometno konico. Glede nato, da boste z avtom, ne pozabite na hotel s parkiriščem (npr. Hotel Florenta na Sultanahmetu, s plačljivim parkiriščem, ki pa ni pretirano drag. Ali morda Alpek Hotel, ki se nahaja malce na obrobju Sultanahmeta in je mogoče tako zaradi avtomobila bolj priročen.) Omenjena hotela se nahajata blizu najbolj popularnih in znanih turističnih znamenitosti v Istanbulu, seveda pa bo še najbolje, da se nastanite ali kje blizu letališča ali pa na poti do Ankare, da se že prvi dan ne zapletate med ozkimi ulicami in gnečo.

  1. Dan: Ankara – slano jezero (Tuz Gölü) – Kapadokija / Göreme (300 kilometrov)

Dopoldne izkoristite za spoznavanje Ankare  – lahko si ogledate Anitkalir – mavzolej Ataturka, se povzpnete na grad, se spoznate z anatolijsko civilizacijo v tamkajšnjem muzeju ali pa čas namenite prvemu sprehodu skozi bazar / tržnico, ki se nahaja v starem delu mestnega jedra Ulus ter si tam privoščite še kosilo.

Pot nadaljujte v smeri Kapadokije, ki pa naj vas popelje še mimo znamenitega slanega jezera Tuz Gölü. Sprehodite se po bleščeči belini in si privoščite čaj z razgledom, nato pa vožnjo nadaljujte vse do kraja Göreme v Kapadokiji.

Nočitev: Kapadokija je zelo znana po unikatnih jamskih hotelih in tudi ena izmed mojih želja je bilo prenočevanje v enem izmed teh. Običajno niso najcenejši, ampak za res unikatno doživetje se kdaj splača malce stisniti. Hotele lahko najdete tako v kraju Göreme (npr. Charming Cave Hotel), ker pa imate svoj lastni prevoz, se lahko podate tudi izven mesta. Mi smo na primer prenočevali v majhni tradicionalni vasici in bili očarani nad hotelom Gamirasu.

  1. Dan: Kapadokija

Najbolje bi sicer bilo, da imate za Kapadokijo kar dva ali tri dni časa, ampak glede nato, da imate za celotno potovanje po Turčiji zgolj 10 dni, bo tokrat en dan moral biti dovolj. Najbolje bo, da dan začnete že zgodaj (morda celo s poletom z balonom in občudovanjem sončnega vzhoda – vsekakor pa ne pozabite tega nepozabnega prizora vsaj videti – splača se zgodaj vstati). Z avtom raziskujte to magično turško pokrajino ter se podajte tako na razgledne točke, kot v podzemlje. Več o znamenitostih Kapadokije si preberite tukaj.

Nočitev.

  1. Dan: Kapadokija – Konya (240 km)

Po zajtrku se poslovite od Kapadokije in se odpravite do mesta Konya. Mesto je izredno tradicionalno in versko usmerjeno.  Prosti čas lahko izkoristite za spoznavanje mestnega vrveža, obisk mavzoleja ustanovitelja plešočih se dervišev Melvana, večer pa morda zaključite prav z obiskom kakšne izmed predstav.

Nočitev: Poiščite si prenočišče s parkiriščem, a še vedno blizu središča mesta, da ga lahko raziščete peš. Najin predlog je Araf Hotel, nedaleč od mavzoleja in bazarja. Na voljo je zajtrk, brezplačno varovano parkirišče in simpatičen izgled ter terasa v turškem stilu. Tudi cena je super. Več o hotelu tukaj.

  1. Dan: Konya – Eğirdir – Pamukkale (440 km)

Cilj današnjega dne so znamenite Pamukkale, a pred tem se splača ustaviti še ob jezeru Eğirdir in tamkajšnjem zaspanem mestecu. Razglejte se naokoli, obiščite otoček in si pred odhodom privoščite še kosilo ter se morda povzpnite tudi na trdnjavo. Sam kraj sicer ni nek presežek, a za spoznavanje lokalnega utripa in krajše pavze na poti do Pamukkal je jezero Eğirdir vseeno kar dober kraj za to.

V popoldanskih urah boste prispeli do Pamukkal in ker kraj dobi večinoma le dnevne obiskovalce, se tukaj res splača prenočiti. Za majhen denar dobite super prenočišča z bogatim zajtrkom.

Nočitev: Mi smo bili super zadovoljni nad domačim hotelčkom Bellamaritimo. Odličen zajtrk, privatno parkirišče, prijazno osebje. Sobe so čiste, skromne, ampak cena je izredno ugodna za vse kar ponuja. Več tukaj.

  1. Dan: Pamukkale – Selçuk / Efez (200 km)

Priporočam, da za ogled Pamukkal vstanete zgodaj in se takoj ob odprtju že znajdete pri spodnjem vhodu. Tako se boste izognili gneči in vročini. Pamukkale so namreč res najlepše, ko tam ni skoraj nikogar.

Več praktičnih nasvetov o obisku Pamukkal in Hierapolisa pa si lahko preberete tudi v posebnem prispevku tukaj.

Po ogledu Pamukkal in Hierapolisa se podajte do majhnega in skoraj pozabljenega mesta Selçuk – za nas prijetno presenečenje na poti in eden bolj avtentičnih ter ne turističnih mest.

Selçuk ne dobi veliko obiskovalcev, saj se tukaj ljudje ustavijo zgolj kot dnevni obiskovalci za ogled znamenitega Efeza. Ampak nam je bilo tukaj všeč prav to, ker smo bili skoraj edini turisti v mestu. Tudi tukaj najdete ugodna prenočišča z zajtrkom, a preden se ustavite v enem izmed njih, si oglejte še antični Efez – naše praktične nasvete za ogled najdete tukaj.

Nočitev: Priporočamo Urkmez Hotel. Lepe sobe, dobra lokacija blizu središča, brezplačno parkirišče in raznolik turški zajtrk.

  1. Dan: Selçuk – Ayvalık (230 km)

Po zajtrku se podajte proti obmorskemu mestecu Ayvalık, kjer boste tudi prenočili. Mestece je očarljivo zaradi tamkajšnjih ozkih in s kamnom tlakovanih ulicah, kot tudi zaradi možnosti kopanja ter dobre hrane – mesto naj bi bilo znano po proizvodnji enega najboljših olivnih olj v Turčiji.

Večer oziroma pozno popoldne si rezervirajte za vzpona na Şeytan Sofrası (Hudičeva miza). Domačini verjamejo, da je na pobočju hriba mogoče najti hudičeve odtise. Od tukaj boste deležni čudovitih razgledov, predvsem ob sončnem zahodu.

Nočitev: Blizu središča se nahaja Bacacan Otel. Lokacija je odlična za ljubitelje morja, saj se nahaja tik ob njem – ima celo svoj pomol. Zajtrk boste imeli s pravim razgledom, na voljo pa je tudi brezplačno privatno parkirišče. Če vam središče mesta ne pomeni toliko, je zelo lep tudi Cunda Battalos Kucuk hotel.

  1. Dan: Ayvalık – Troja – Çanakkale (190 km)

Zgodaj nadaljujte pot pa čeprav vas čaka bolj malo kilometrov. Na poti se boste namreč ustavili v Troji in se sprehodili po tamkajšnjih ruševinah ter se spoznali še z znanim trojanskim konjem.

Na poti do mesta Çanakkale si privoščite kosilo (mi smo se ustavili kar v eni izmed restavracij ob cesti, katerih ni malo).  Popoldne preživite v nam precej simpatičnem kraju Çanakkale, kjer ne manjka trgovin, lokalov kot tudi izvirnega Trojanskega konja iz ameriškega filma Troja. Sprehodite se po mestu in obmorski promenadi, zjutraj pa se boste tukaj vkrcali tudi na trajekt.

Nočitev: Če želite biti v središču mesta, se skoraj tik ob pristanišču za trajekt nahaja Kule Hotel. Parkirišče je sicer javno in brezplačno, ampak ga ni mogoče prej rezervirati. Še vedno v središču mesta pa se nahaja tudi Anzac Hotel, ki pa ima na voljo privatno parkirišče za doplačilo. Ali pa morda Hotel Limani, ki ima na bookingu tudi dobre ocene.

  1. Dan: Çanakkale – Galipoli – Istanbul (350 km)

Takoj po zajtrku se vkrcajte na trajekt, ki vas zapelje na polotok Galipoli, kjer se je odvijala kruta bitka v času prve svetovne vojne. Priporočam obisk tamkajšnjih spominskih obeležij – več si o tem lahko preberete v posebnem prispevku tukaj.

Kdaj se boste podali proti Istanbulu je odvisno kako zanimiv se vam bo zdel polotok Galipoli ter tamkajšnja obeležja, a do samega mesta Istanbul vas ne loči več tako zelo velika razdalja, zato boste še pred večerom sklenili potovanje po Turčiji in se ponovno znašli v Istanbulu.

Nočitev: Ker boste verjetno avto oddali kar na letališču v Istanbulu, vam priporočam, da si poiščete hotel s parkiriščem. Najboljša lokacija za hiter utrip Istanbula pa predel Sultanahmet. Poglejte si hotel Hotel Florenta ali Alpek Hotel.

  1. Dan: Odhod domov

Če se boste domov vračali šele v drugi polovici dneva, imate srečo, saj kljub kratkemu času lahko vseeno doživite še nekaj utripa mogočnega mesta Istanbul. Vsekakor predlagam, da se osredotočite le na Sultanahmet predel (Modra mošeja, Hagija Sofija, bazar, Vodna cisterna, Hipodrom..)

Oddajte svoj avto in se polni novih doživetij vkrcajte na letalo za domov.

Ta program potovanja po Turčiji je zaradi precejšnjih razdalj bolj pisan na kožo vzdržljivim in tistim, ki jim vožnja ne predstavlja problema ter želijo v kratkem času videti čim več stvari. Prav tako ga ne priporočam družinam z majhnimi otroki, ker je vse zaradi kilometrov, ki jih je potrebno dnevno prevoziti, precej naporno. A če si vendarle lahko vzamete nekaj več dni časa za to krožno potovanje po Turčiji, vam zagotovo ne bo prav nič žal. Če pa bi vseeno radi videli še več v nekaj dodatnih dnevih pa lahko združite še naš drug program potovanja po Turčiji, ki vas popelje še do Črnega morja. Program najdete tukaj.