turistična kmetija Škerlj, Tomaj, Kras, kam na izlet, ideja za izlet, enodnevni izlet

Včasih mi je kar malce nerodno, ko se izkaže, da kljub mnogim potovanjem tako malo poznam svojo lastno državo. Pa vendar se vedno znova razveselim kakšnega tujega prijatelja, ki me obišče in kateremu poizkusim kar najbolje predstaviti našo majhno deželo na južni strani Alp.

Pri načrtovanju izletov po Sloveniji vedno pomislim na tisti malce bolj lokalni utrip, ki ga morda mnogo obiskovalcev, ki se za le nekaj dni ustavijo pri nas, ne začutijo. In zato sem za svoje prijatelje izbrala tudi obisk turistične kmetije Škerlj v Tomaju. Že Kras je sam po sebi čudovit, preživeti dan pri opazovanju življenja na kmetiji pa je za mnoge tujce češnja na vrhu smetane. Tudi tokrat se je izkazalo, da je bila odločitev prava. Ne le, da smo bili priča vrhunski kulinariki, ki je poznana celo bralcem New York Times-a, bili smo priča tudi pravi slovenski gostoljubnosti.

Domače pridelana hrana, vse od mesa, sadja, zelenjave in sladoleda je bila s kozarcem vina iz njihove vinske kleti nepozabna. In nepozaben je bil tudi obisk mojih prijateljev, od katerih sem se lahko od vsega čudovitega časa, ki sem ga preživela z njimi, lahko poslovila le še s solzami v očeh in z željo, da se naše poti kmalu spet srečajo.