Uganda potovanje, potovanje v Ugando, afrika potovanje, potovanje v Afriko

S težkim srcem sva se poslovila od najinih nosorogov iz Ziwa zavetišča, ki so naju zbudili v nekoliko deževno jutro, a moralo se je iti novim dogodivščinam naproti. Čakale so naju v simpatičnem mestecu Fort Portal, kjer sva se po nekaj dneh zopet znašla v afriški civilizaciji. Za naju je to pomenilo, da sva si namesto šotora omislila sobico s tušem in straniščem! Voda je sicer bila mrzla oz. bolje rečeno ledena, a takole na poti, se človek kar hitro prilagodi. Sicer pa mu tako ali tako nič drugega ne preostane, saj bi bilo drugače bolje, da se na pot sploh ne odpravi.

Afrika, Uganda, Fort Portal, čajni nasadi, potovanje, popotniški blog

Mesto Fort Portal je nastalo na vznožju gorovja Rwenzori, Uganda

Fort Portal leži na vznožju Rwenzori gorovja, kar daje mestu nekoliko očarljivejšo zeleno podobo. Dodaten krivec temu so še živo zeleni griči, kjer se bohotijo čajni nasadi. Že na Šri Lanki, sem bila nad čajnimi nasadi popolnoma očarana, a tukaj, kjer sva dolge dneve videla pred sabo samo rdeče-oranžno prst, intenzivna zelena še bolj izstopa in bode v oči.

Afrika, Uganda, Fort Portal, čajni nasadi, potovanje, popotniški bl

Okolica mesta Fort Portal je zaradi čajnih nasadov izrazito zelena, Uganda

Mesto samo sicer ni nič posebnega. Tržnica, ki se nahaja na obrobju je bila žal v obnovi, tako da sva bila nekoliko razočarana, a tudi sam sprehod med najrazličnejšimi uličnimi prodajalci ni bila tako slaba zamenjava. Prodajalo se je vse; od značilnih zelenih banan (matoke), do razne zelenjave, oblačil, čevljev, baterij, zračnic, ročnega orodja….

Ljudje pa, kot povsod do sedaj, prijazni in nevsiljivi. Nekateri so se z veseljem nastavili pred fotoaparat in me prosili za razvito fotografijo. S težkim srcem sem jim razložila, da jutri že odpotujem naprej, a če bo kakšen od znancev hodil tu naokoli, da jih bo le-ta dostavil. Na blogu sedaj javno pozivam in prosim vse tiste, ki se boste v Ugando odpravili in vas bo pot zanesla tudi skozi mesto Fort Portal, da se mi javijo, saj bi tem prijaznim ljudem resnično rada nekako dostavila narejene fotografije. Pošiljanje v tem primeru žal odpade, saj niti nimajo naslova in edina dostava je, da se jih poišče na eni manjši lokalni tržnici… Joj, že sedaj vidim, kakšno veselje bi zganjali, če bi fotografije res dobili…

Afrika, Uganda, Fort Portal, afriška tržnica, čajni nasadi, potovanje, popotniški blog

Bolj kot so poti neturistične, bolj prijazni so ljudje, Uganda

V Fort Portalu odkrijeva tudi nekaj zahodnjaško vodenih popotniških hotelčkov in celo nekaj turistov. Nekje imajo celo brezžično internet povezavo. To je šele luksuz! Od vseh dobrin, se nama je skoraj da mešalo, zato sva se odločila, da eno noč prenočiva kar tukaj. Konec koncev, nekaj mestnega hrupa in afriškega vrveža po več dneh samote, tudi kdaj paše in mesto Fort Portal je bilo ravno prav veliko oz. majhno za kaj takšnega.

Afrika, Uganda, Fort Portal, čajni nasadi, matoke, afriška tržnica, potovanje, popotniški blog

Matoke (zelene banane) prevažajo predvsem na kolesu – tovor lahko dosega tudi preko 100 kilogramov, Uganda

Razdalja: zavetišče za bele nosoroge Ziwa – Fort Portal (280 km)

uganda-zemljevid8

Najina pot – Uganda potovanje

Stroški – Uganda potovanje (1 EUR = 3300 USH)
– Prenočišče Daj Guesthouse: 65.000 USH/ soba z zajtrkom

– Guesthouse Dutches (v lastni dveh Nizozemcev):
wi-fi (1.000 USH/20minut)
čaj z ingverjem: 3.000 USH
pivo: 4.000 USH
porcija pomfrija 3.000 USH
burger (več vrst od 9.000-14.000 USH)