Uganda potovanje, potovanje v Ugando, afrika potovanje, potovanje v Afriko

Današnji dan naju je popeljal na jug Ugande, kjer se na 1840 nadmorske višine nahaja najgloblje jezero v Ugandi. Jezero Bunyonyi naj bi bilo pravzaprav drugo najgloblje v Afriki in je vulkanskega nastanka. Nastalo je pred 8000 leti, ko je iz okoliških ognjenikov odtekala lava in tako ustvarjala še dandanes vidne vzpetine, ki so zaradi vode kasneje postale otoki. Le-teh je ogromno (29) in dajejo jezeru povsem unikatno podobo.

Kako pomembno in znano je pravzaprav jezero Bunyonyi v Ugandi, priča tudi dejstvo, da je upodobljeno na bankovcu za 5.000 ugandskih šilingov. Nič čudnega torej, da do tja večinoma poteka široka in asfaltirana cesta. Konkreten del je sicer še v izdelavi, a ko bo to dokončano, bo pot do tja pravi luksuz.

Afrika, Uganda, jezero Bunyonyi, potovanje, popotniški blog

V Ugandi se veliko glavnih in bolj prometnih cest gradi in ureja, tudi ta do jezera Bunyonyi je v izgradnji, Uganda

Cesta se zaenkrat še vedno vije skozi manjša naselja, kjer tik pred prvimi razgledi na mogočno vodno površino, razkriva številčne kamnolome. Videni prizori spominjajo na ustavljen čas in pogled nanje me zopet zadane v dno duše…. Kamnolomi so zgolj poseg v čudovite in bujne gozdove, kjer stari in (pre)mladi ročno kopljejo in drobijo kamenje, ki ga med drugim uporabljajo tudi za gradnjo prej omenjene ceste. Tu zopet vlada grozovita revščina…

Afrika, Uganda, jezero Bunyonyi, potovanje, popotniški blog

Na poti do jezera Bunyonyi, lahko opaziva veliko kamnolomom, kjer delo poteka povsem ročno, Uganda

Zaradi strme ceste sva z avtom komaj prilezla do vrha. Ne le, da nama je skoraj ponovno zakuhal, tudi moči ni imel nobene. Sicer pa sva se na to že skoraj da navadila… Enostavno je bilo potrebno iti nekaj metrov vzvratno po zalet in s stiskajočimi pestmi, nama je tudi tukaj uspel prihod na vrh. Od tam pa dih jemajoči pogledi na Bunyonyi jezero. Vsi kilometri in ponovno dolga vožnja po slabih cestah, se je samo zaradi takšnega razgleda nanj splačala.

Afrika, Uganda, jezero Bunyonyi, potovanje, popotniški blog

Pogled na jezero Bunyonyi je povsem pravljičen, Uganda

V glavni vasici Rutinda, kjer se tare raznih namestitvenih obratov in je že kar precej turistično usmerjena, sva se odločila za Lake Bunyonyi Overland Resort, kjer sva za dve noči postavila šotor in občudovala pogled na jezero. Za vse želne kopanja je dobra novica vsekakor ta, da v jezeru ni bilharzije in je kot eno od zgolj dveh ugandskih jezer, primerno za kopanje. No ja, kljub temu pa vsaj midva kopalcev nisva videla in glede na slabo ter mrzlo vreme, ki sva ga v času najinega obiska tu imela, naju kopanje tudi ni prav nič zanimalo.

Afrika, Uganda, jezero Bunyonyi, potovanje, popotniški blog, kampiranje v Ugandi

Kampiranje , jezero Bunyonyi, Uganda

Ob jezeru Bunyonyi sem prvič zares zmrzovala. Nase sem navlekla vse, kar sem imela, pa je komaj kaj pomagalo. Mislim, da ni bilo več kot 16 stopinj!! Le kdo bi si mislil, da je v Afriki lahko tudi mraz! 😉 No ja, na srečo pa so v kampu vsak večer za vse zmrznjene turiste zanetili ogenj. Vsi smo se gnetli okoli njega, se družili in klepetali.

Afrika, Uganda, jezero Bunyonyi, potovanje, popotniški blog

Na 1840 metrov višine, je bilo ob jezeru Bunyonyi zelo mrzlo, Uganda

Na začetku je bil v planu tudi najem kanuja – pravzaprav pravega deblaka, a ob vsem dežju, oblakih in mrazu, sva vseeno raje ostala na kopnem. Za nadomestek sva nato obiskala eno od številčnih lokalnih dobrodelnih organizacijo, ki skrbi za sirote. Pomaga jim pri šolanju in preživetju. Žal je sirot, tako kot povsod po Ugandi, tudi na jezeru Bunyonyi ogromno. Med Slovenci je morda najbolj poznana dobrodelna organizacija Edirisa, ki jo je ustanovil nihče drug kot Slovenec. Čeprav v času najinega obiska nisva srečala nikogar iz Slovenije, je jezero Bunyonyi vendarle zelo priljubljeno pri slovenskih prostovoljcih. Nič čudnega, saj je pogled nanj že v dežju in mrazu izgledal magičen in samo predstavljava si lahko, kako čudovito je tu šele v soju sončnih žarkov…

Afrika, Uganda, jezero Bunyonyi, potovanje, popotniški blog

Čarobnost – jezero Bunyonyi, Uganda

Razdalja: Queen Elizabeth park- jezero Bunyonyi (240 km)

Afrika, Uganda, jezero Bunyonyi, potovanje, popotniški blog

Najina pot – Uganda potovanje

Stroški – Uganda potovanje (1 EUR = 3300 USH):
– riž s curry zelenjavno omako: 9.000 USH
– riž s curry mesno omako: 12.000 USH
– čapati: 1.000 USH
– pivo: 4.000USH
– kampiranje: 8 USD/osebo na noč
– najem kanuja: 7-10 USD/dan