Uganda potovanje, potovanje v Ugando, afrika potovanje, potovanje v Afriko

Sonce je bilo že v zatonu, ko sva po dolgem dnevu prišla v narodni park Kidepo. Brez obotavljanja sva postavila šotor in skuhala večerjo. V pomoč nama je bila jasna noč in do popolnosti okrogla luna, ki je z vso svojo močjo sijala na naju. Za nama je bil zopet en dolg in naporen dan, zato kmalu podleževa spancu.

Afrika, Uganda, safari, potovanje, popotniški blog,narodni park Kidepo

Mirna noč v najsevernejšem narodnem parku v Ugandi – Kidepo. Le-ta se nahaja tik na meji z južnim Sudanom

Naslednji dan vstaneva že pred jutranjim svitom. Najin cilj je bil čimprej pospraviti šotor in se podati na dolgo pričakovani safari. Konec koncev sva v Afriki, ki je morda mnogim najbolj poznana prav po njih. Zgodaj zjutraj in zvečer naj bi bile živali najbolj aktivne, tako da sva si že na vse zgodaj želela videti čim več eksotičnih živali, katere sva doma lahko spremljala zgolj preko raznih dokumentarnih oddaj na TV zaslonih.

Afrika, Uganda, safaari, Kidepo, potovanje, popotniški blog

Najlepše je živali videti v njihovem naravnem okolju, Uganda

Narodni parki so v Afriki precej draga stvar, a v primerjavi z najbolj znanima sosednjima državama (Tanzanija in Kenija), je Uganda zaenkrat še relativno poceni. To je bil pravzaprav tudi najin največji razlog, da se nisva podala v prvotno načrtovano Tanzanijo, pa čeprav je le-ta živalsko veliko bogatejša in zato tudi boljša safari izbira.

Afrika, Uganda, safari, Kidepo, potovanje, popotniški blog

Vhod v narodni park Kidepo, Uganda

Narodni park Kidepo se razprostira na ogromni površini 1442 km2, kjer prevladuje prostrana savana. Park je najtežje dosegljivo področje v državi in je prevozen pravzaprav le v sušni dobi. Nahaja se tik pod mejo z južnim Sudanom.

Afrika, Uganda, safari,narodni park Kidepo, potovanje, popotniški blog

Stranske poti v Kidepu vodijo do očarljive savanske pokrajine, Uganda

Kar nekaj časa se voziva, ko od daleč zagledava prve živali. Kakšen prizor! Oranžno-rumeno žareče sonce pred nama čara čaroben sončni vzhod. Jutranji sončni žarki nežno, z zlatim tonom, barvajo v rahlem vetru zibajočo travo, ki tvori popolnoma nenaravne prizore savane. Nemo in kot v transu strmim na mestu ter uživam v spokojnosti. Končno lahko gledam težko pričakovane pravljične podobe mogočne narave, ki se v živo odvijajo tik pred mano.

Črede vodnih bivolov, raznih antilop, slonov… Ko vse te živali vidiš v živo in le nekaj metrov pred tabo, kako se pasejo, strmijo vate in navsezadnje s polno močjo oddrvijo v daljavo,  je resnično doživetje v pravem pomenu besede, ki ga težko prekaša kaj drugega.

Afrika, Uganda, safari, Kidepo, popotniški blog, potovanje

Najlepše je živali videti v svojem naravnem okolju, Uganda

Ker se dovoljenje / vstopnina v narodne parke v Ugandi plačuje za vsakih 24ur, sva se po nekaj urnem safariju odločila, da najino naslednjo noč preživiva nekje izzven Kidepa. Ravno na polovici do najine naslednje točke je bilo kot nalašč majhno mestece Kitgum. Samo po sebi nič kaj posebnega, a dovolj simpatično za sprehod do središča, kjer ne manjka lokalnih gostinskih lokalov in kjer ob večerih mrgoli uličnih prodajalcev znamenitih čapatijev in rolexov. Le-ti so bili kot nalašč za najina lačna želodčka, predno sva se utrujena in polna vtisov zakopala v svežo posteljnino v lokalnem hotelčku na obrobju mesta.

Afrika, Uganda, safari, potovanje, Kidepo, popotniški blog

Čapati je ena najpogostejših jedi/prilog v Afriki, Uganda

Razdalja: narodni park Kidepo – Kitgum (150 km)

Afrika, Uganda, potovanje, popotniški blog

Najina pot – Uganda potovanje

Stroški – Uganda potovanje (1 EUR = 3300 USH)
– vstop v narodni park Kidepo: 35 USD/osebo za 24 ur, 30.000 USH/avto z domačo registracijo (enkratno plačilo)/
tuja vozla 150 USD (narodne parke se bolj splača plačevati v USD, kot v domači valuti, saj jemljejo slabši tečaj)
– Kampiranje: 15.000 USH/ osebo (Kamp Kidepo Bandas – poleg kampiranja na voljo tudi Bande – afriške tipične hišice)
– Zemljevid narodnega parka Kidepo: 12.000 USH
– Hotel v Kitgumu/ Little Palace: 52.000 USH/ dvoposteljna soba z zajtrkom
– Čapati: 500 USH/kos