Uganda potovanje, potovanje v ugando, afrika potovanje

Potovanje v Ugando se ne znajde prav velikokrat na popotniških seznamih. Nekateri mislijo, da je Uganda nevarna država, drugi imajo raje bolj turistično obiskani sosednji državi – Kenijo in Tanzanijo. Prav zato, ker je Uganda še precej redko obiskana, pa je pravzaprav najboljši razlog, da se čimprej odpravite tja. V državi skoraj da ni turistov, vse je poceni, ljudje so prijazni in narava je čudovita. Tu še vedno lahko najdete tisto pravo afriško prvobitnost, raziščete pa jo lahko cele z najetim avtomobilom.

Da bo potovanje v Ugando lažje, si za začetek lahko preberete nekaj osnovnih napotkov in informacij, o tej čudoviti afriški deželi.

Uganda potovanje – popotniški vodnik

 • Letalske karte za Ugando
  Ponavadi je najcenejšo letalsko karto za Ugando mogoče dobiti iz Benetk pri Turkish ali Qatar Airlines. V kolikor želite leteti s Turkish-om, nikar ne pozabite preveriti, kakšna je cena povratne letalske karte iz Ljubljane – velikokrat se namreč lahko zgodi, da je cena iz Ljubljane le malenkost višja od tiste iz Benetk. V kolikor pa niste vešči v iskanju poceni letalskih kart, predlagam, da spremljate spletno stran www.posvetu.si, ki dnevno objavlja poceni letalske karte za različne svetovne destinacije, med drugim tudi za Ugando.
 • Turistična viza za Ugando
  Viza za potovanje v Ugando potrebna, a na srečo se jo lahko brez problema dobi ob prihodu. Vse kar morate imeti je 50 USD in že boste lahko nadaljevali z vašim potovanjem.
 • Javni prevoz v Ugandi
  Javni prevoz je pogost, a za takšno potovanje po Ugandi boste rabili ogromno časa, saj so le-ti izredno počasni in pogostokrat se na poti tudi pokvarijo. A kaj hočemo, takšna je pač Afrika in prej, ko boste sprejeli njena pravila igre, lažje boste po njej potovali. Zelo dobra možnost za potovanje po Ugandi pa je tudi najem avtomobila in to niti ni tako zelo draga zadeva. Najcenejše podjetje, kjer lahhko najamete 4×4 vozilo je Roadtrip Uganda. V ceni je že všteta celotna kamping oprema. Tudi midva s Simonom sva za potovanje po Ugandi najela njihovo vozilo, kar se je izkazalo za super odločitev – svoboda, ki jo dobiš medtem ko voziš sam je neverjetna – sploh če radi fotografirate, saj so najlepši motivi vedno tam, kjer se avtobusi ne ustavijo.
 • Prenočišča v Ugandi
  Če po Ugandi potujete nizkocenovno, lahko skromno prenočišče za dva dobite že za 2-4 EUR na noč ali pa celo kaj manj. Udobna in čista sobica s privatno kopalnico in zajtrkom, pa vas bo stala okoli 20 EUR/noč. Turistični kraji imajo veliko tudi kampov, kjer lahko postavite svoj šotor za 3-6 EUR na osebo. Če nimate svojega šotora, so na voljo tudi njihovi stalni šotori, za katere boste morali odšteti nekje od 30 do 35 EUR na noč. Narodni parki imajo precej prvovrstnih prenočišč, ki pa so za nizko cenovno potovanje enostavno predragi – nočitev se  pri njih začne pri 80-90 EUR na noč.

Booking.com

 • Hrana v Ugandi
  Hrana v Ugandi je daleč od tistih tipičnih zelenih banan (matoke) in chapatijev. V Ugandi, zaradi mnogih vodnih virov, najdemo raznoliko sadje in zelenjavo, kar naredi hrano tudi precej bolj pestro. V Ugandi imajo celo nekaj krokodiljih farm, kjer lahko poskusite krokodilje zrezke. Midva s Simonom sva velikokrat kuhala sama in si vse sestavine kupila kar na tamkajšnjih lokalnih tržnicah. V kolikor boste jedli v lokalnih restavracijah ali manjših, družinsko vodenih kampih, se pripravite na dolgotrajno čakanje, saj se hrana dela na žerjavici. Da je obrok pripravljen, lahko čakate po več ur, zato je v tem primeru najbolje, da kosilo naročite že pri zajtrku in večerjo pri kosilu. Tako bo hrana pripravljena takrat, kot boste želeli in nanjo ne bo potrebno čakati. Vsa hrana, ki sva jo na najine potovanju po Ugandi jedla, je bila zelo okusna in tudi ne tako zelo draga (kosilo/večerja 3-6 EUR, chapati 0,15-0,30 EUR, Rolex 0,40-0,60 EUR, Pivo Nil 1,00-1,50 EUR, velika plastenka z vodo 0,60-0,85 EUR, Coca-cola 0,50-0,60 EUR).
 • Barantanje za ceno
  V Ugandi se večkrat lahko preizkusite tudi v barantanju, a so na splošno ljudje precej pošteni. Ko sva kupovala na tržnici, sva večinoma brez prerekanja plačevala toliko, kot so plačevali domačini.
 • Ženske popotnice v Ugandi
  Po Ugandi sem sicer potovala s Simonom, a ker nimava otrok, so vsi mislili, da sva brat in sestra. Kot kaže sem v njihovih očeh bila že tako stara, da bi lahko že imela vsaj dva ali tri otroke. Kadarkoli pa sem se naokoli potikala sama, sem v trenutku dobila okoli sebe ogromno radovednih moških, ki so me začeli ogovarjati. Kljub precejšnjemu pretiravanju in dvorjenju, pa ni bil nihče od njih vsiljiv in nadležen. Na koncu so vsi z žalostjo ugotovili, da sem poročena.
 • Uganda znamenitosti
  Uganda ima tako veliko znamenitosti, da boste vedno znova ugotavljali, da ste tukaj premalo časa. Uganda je bogata z raznoliko naravo, živalskimi vrstami, Karamojong ljudstvom in manjatami, kraterskimi jezeri, reko Nil… Verjetno vrhunec vseh znamenitosti pa so skoraj da izumrle gorile. V posebnem prispevku si podrobneje preberite, katere so TOP Uganda znamenitosti.
 • Varnost v Ugandi
  V kolikor se sredi noči ne potikate pa ulicah Kampale, lahko z gotovostjo trdim, da je Uganda povsem varna država. Mediji govorijo o Ugandi vse mogoče, a nikar naj vas to ne odvrne od potovanja tja. Midva s Simonom sva potovala po celi državi povsem sama in z najetim vozilom. Ustavljala sva se v krajih, ki so resnično pozabljeni od sveta in kjer marsikdo ni še nikoli videl belca. Prav povsod sva se počutila dobrodošla. V večjo divjino kot sva šla, več nasmehov, prijaznih pogledov in srčnih stiskov rok sva bila deležna. Mogoče še največja nevarnost, ki preži na vas je, da vas piči komar, okužen z malarijo, zato nikar ne pozabite na zaščito.
 • Malarija v Ugandi
  Tukaj nočem biti preveč pametna, saj je odločitev kako se zaščititi pred malarijo res odvisna od vsakega posameznika. Priporočljivi so antimalariki in seveda preventiva v smislu dolgih rokavov ob sončnem vzhodu in zahodu, ter sprej z visoko vsebnostjo DEET-a. Midva sicer antimalarkiov nisva jemala, a kot rečeno je to res stvar posameznika. Zaenkrat kaže, da domov nisva prinesla nikakršnega eksotičnega “spominka”, a lahko bi seveda tudi ga. Če se boste bolj varno počutili z antimalarki, se zanje odločite, če pa ste v dvomih, vam je lahko v pomoč tudi čas, kdaj boste v Ugando potovali. V sušnih mesecih je komarjev manj, v deževnih več. Midva sva potovala po Ugandi januarja, kar je najbolj sušen mesec v državi in komarje sva lahko preštela na prste obeh rok. Poleg malarije pa vas lahko skrbi tudi denge vročica, muha cece ter razni črevesni zajedalci, ki se nahajajo v vodi, zato nekaj previdnosti vsekakor ni odveč. Obvezno pa je cepljenje proti rumeni mrzlici in priporočam, da to uredite že doma.
 • Sporazumevanje v Ugandi
  Uganda je bila nekoč angleška kolonija, zato se tukaj precej dobro govori angleško. Mogoče boste imeli na začetku nekaj težav z razumevanjem, saj govorijo angleško v svojem narečju, a dlje kot boste tukaj, manj boste imeli teh problemov.
 • Kdaj potovati v Ugando
  Uganda ima dve deževni obdobji in če želite imeti lepo sončno vreme, z dobrimi razmerami na cestah, boste morali potovanje v Ugando načrtovati v njihovi sušni dobi, ki traja od decembra do marca in julija ter avgusta. Najbolj suh mesec je januar in takrat je potovanje po Ugandi najlažje, saj bodo ceste v večini vse prevozne in obiskali boste lahko tudi najbolj odročen narodni park v državi – Kidepo. V Ugando pa seveda lahko potujete kadarkoli, le da bo v času deževne dobe vse precej oteženo – veliko cest bo povsem neprevoznih in določeni kraji bodo odrezani od sveta. Več bo komarjev, kar poveča tudi tveganje za malarijo in druge bolezni, zato je morda vseeno bolje in lažje, da se deževne dobe vendarle izognete.

Priporočam, da potovanje v Ugando planirate čimprej – še preden ga odkrije masovni turizem, saj bo država takrat izgubila precej svojega današnjega šarma in unikatnosti.