Uganda potovanje, potovanje v Ugando, afrika potovanje, potovanje v Afriko

Na safariju je cilj vsakega obiskovalca videti tistih slavnih VELIKIH PET. Gre namreč za pet živali, ki jih afriška savana s ponosom razkazuje celemu svetu in ki so nekoč, med divjimi lovci, veljale za najtežje ulovljene in najbolj nevarne. Med velikih pet (big five) uvrščamo leva, slona, bivola, leoparda in nosoroga.

Afrika, Uganda, safari, beli nosorog, zavetišče za nosoroge, Ziwa, potovanje, popotniški blog

Vir: http://www.krugerpark.com/blog/index.php/the-big-5-quiz/

Prav vse živali je nekoč imela tudi Uganda, a skozi čas je zaradi divjih lovcev vse skupaj preraslo v brezupen položaj. Leta 1982 so namreč divji lovci ustrelili čisto zadnjega belega nosoroga v državi. Če se morda sprašujete, kaj je bil povod za takšna grozovita dejanja, s težkim srcem priznam, da je tako kot za mnoge stvari, tudi v primeru nosorogov v igri denar. Pravzaprav veliko denarja. V tradicionalni kitajski medicini namreč verjamejo, da rog nosoroga služi kot afrodiziak ter da uspešno zdravi raka. V Vietnamu pa naj bi bila najnovejša modna muha pitje nosorogovih vinskih koktajlov, ki jih promovirajo kot “alkoholno pijačo za milijonarje”. V Jemnu pa rogove uporabljajo kar za ročaje njihovih tradicionalnih nožev.

Afrika, Uganda,beli nosorog, divji lovci, Ziwa zavetišče za nosoroge, potovanje, popotniški blog

Vir: http://yassayshi.blogspot.com/2012/08/the-lesser-species.html

Na črnem trgu je kilogram nosorogovega roga vreden vrtoglavih 65.000 USD, rog odraslega nosoroga pa tehta tudi do 40 kilogramov. Tudi tisti, ki nismo ravno najboljši v matematiki, vemo da gre tukaj za res vrtoglave številke! Nič čudnega torej, da se kljub strogi prepovedi, še dandanes vršijo poboji teh živali. V letu 2012 naj bi samo v Južno Afriški republiki bilo nelegalno ubitih kar 633 nosorogov.

V Ugandi se nekateri domačini še dobro spominjajo, kako so beli nosorogi kraljevali na zlato obarvanih savanah med narodnim parkom Murschison Falls in Kidepo. Nekoč naj bi jih bilo tukaj preko 300. Prav ti spomini pa so oblastem v Ugandi dali idejo, da ustanovijo zavetišče za te izumrle bele nosoroge. Leta 2001 so po dolgih dvajsetih letih na ugandska tla zopet stopili prvi beli nosorogi. Pravzaprav le dva, samec in samica, ki jih je Uganda dobila v dar iz sosednje Kenije in sta bila namenjena za ponovno oživitev teh iztrebljenih živali.

Uganda potovanje, potovanje v Ugando, afrika potovanje, potovanje v Afriko

Vir: http://photoblog.nbcnews.com/_news/2011/11/15/8821794-rhinoceros-horns-seized-in-hong-kong-port-from-cape-town-shipment

Z najinim obiskom tega zavetišča, sva se lahko na svoje lastne oči prepričala, da jim delo zelo dobro uspeva, saj število belih nosorogov sicer počasi, a vztrajno narašča. Vsega skupaj jih je v zavetišču že 14, čez mesec dni pa jih bo že 15. Škoda, da nisva prišla nekoliko kasneje, saj bi bilo prav simpatično videti mladička teh gromozanskih živali. Ob rojstvu naj bi tehtal “skromnih” 45 kilogramov, medtem ko odrasel nosorog tehta 3 tone. Zanimiv je bil tudi podatek, da odrasel nosorog poje kar 100 kilogramov trave in popije 80 litrov vode na dan. Brejavost traja 16 mesecev.

Uganda potovanje, potovanje v Ugando, afrika potovanje, potovanje v Afriko

Ziwa zavetišče za bele nosoroge, se razprostira na 7000 hektarjev, Uganda

V zavetišču Ziwa, ki se razprostira na 7.000 hektarjih se nosorogi prosto gibajo, za njih pa 24 ur na dan skrbijo posebej usposobljeni čuvaji. Le-ti opazujejo in popisujejo vsak njihov gib in jih morda poznajo bolje kot kakšnega svojega družinskega člana. V načrtu imajo, da jih v prihodnosti, ko jih bo še nekoliko več, zopet spustijo nazaj v naravo, v narodni park Murchison Falls.

Uganda potovanje, potovanje v Ugando, afrika potovanje, potovanje v Afriko

Sprehod med mogočnimi belimi nosorogi je vsekakor eden med najbolj nepozabnih spominov na potovanju po Ugandi

Znotraj zavetišča je možno tudi prenočiti in midva sva se seveda odločila za najcenejšo možnost – za kampiranje. Ker sodijo beli nosorogi za izredno agresivne živali, je bil prostor za kampiranje obdan s konkretno železno ograjo. Vendarle smo se enkrat ljudje znašli za ograjo in ne obratno. No ja, občutek pa v tem primeru ni bil prav nič neprijeten, saj je bila ograja nujna za najino varnost. Za dobro jutro pa presenečenje – le nekaj metrov od ograje se je paslo kar sedem nosorogov! Vaaavvvv… kakšen nor občutek… Čeprav sva že dan poprej s čuvajem odšla na krajši sprehod do njih ter jih opazovala le nekaj metrov stran od naju, sva bila ob ponovnem pogledu na mogočne bele nosoroge še vedno povsem očarana.

Uganda potovanje, potovanje v Ugando, afrika potovanje, potovanje v Afriko

Kampiranje v zavetišču za bele nosoroge je prav posebno doživetje, Uganda

Razdalja: narodni park Murchison Falls – Ziwa zavetišče za bele nosoroge (180 km)

Afrika, Uganda, beli nosorog, Ziwa zavetišče za nosoroge, potovanje, popotniški blog

Najina pot – Uganda potovanje

Stroški – Uganda potovanje (1EUR = 3300 USH)
– treking z belimi nosorogi: 40 USD/osebo
– kampiranje v Ziwa zavetišču: 10 USD/osebo
– pivo v znotraj zavetišča: 4500 USH (0,5L)
– CocaCola znotraj zavetišča: 2000 USH (0,33L)