turčija z avtom, turčija potovanje, z avtom v turčijo

Zadnje dni preživljamo na zahodni obali Turčije, kjer poteka tako imenovana tihotapska pot za begunce z bližnjega vzhoda, zato verjetno bujenje obmejne policije, sredi noči ni bilo nič nenavadnega.

Za spanje smo si našli precej simpatičen zalivček, ki je gledal na grške otoke. In ko smo z obale gledali policijsko ladjo, ki je patruljirala sem in tja, sem v šali rekla, da se zna zgoditi, da dobimo kakšen njihov nočni obisk.

In poglej, poglej… res smo ga dobili – in to ne le enega, temveč dva.

Kar naenkrat zaslišim trkanje na šipo in opazim dva človeka, ki hodita okoli avta ter vanj svetita s svetilko. Zbudim Simona, a on mirno zaspi nazaj, ker je mislil, da trkam jaz. Gledam, poslušam, opazujem… spet trkanje, vedno močneje… in potem slišim še »polis«.

Spet zbudim Simona, ko se končno zave, kaj se dogaja. Odpre avto in pred nama dva moška. Kot kaže, se jim nisva zdela pretirano zaupljiva, zato pokažeta policijsko značko. Sledi cel kup vprašanj – od kje smo, zakaj smo tukaj, zakaj ne spimo v hotelu, kakšno službo imamo, kam gremo… Tako onadva, kot midva se pogovarjamo v nekakšni čudni angleški turščini. Prosijo za potne liste… gledajo… Razlagajo, da tukaj ni varno in kažejo na Grčijo. Z opozorilom, naj se zaklenemo, nam dovolijo, da vendarle ostanemo tukaj.

Čez štiri ure zopet nekaj slišim… spet svetenje v avto in ogledovanje naše robe na prtljažniku. Simona zbudim v paniki, da nam kot kaže želijo nekaj ukrasti. Odklene avto, odpre vrata in odide ven. Zopet policija. Tokrat eden od njih nekoliko bolje govori angleško. Sledijo ponovna vprašanja od kje smo, zakaj smo tukaj in non stop ponavljanje, da je tukaj zelo nevarno. Tokrat nam niso dovolili, da ostanemo. V navigacijo so nam označili neko parkirišče, kjer lahko prespimo na divje in kjer ni zato nobenega problema. In tako se sredi noči odpravimo tja in zaspimo vse do jutra.

Nimaš kaj, po Turčiji za marsikoga potujemo ob nepravem času in čeprav do sedaj nismo imeli prav nikakršnih težav, so nam ti obmejni policaji vendarle dali vedeti, da znajo biti tudi kakšni problemi. Previdnost pač v prihodnje ne bo odveč.