izlet-na-kras

Izlet na Kras na prvi pogled morda ne obeta veliko raznolikih znamenitosti, ki bi gostu omogočile več dnevni izlet, a to lahko reče samo nekdo, ki Krasa ne pozna. Izlet na Kras in tamkajšnje znane in manj znane znamenitosti vas bodo z lahkoto namreč zaposlile za več dni – ne glede nato ali boste Kras raziskovali sami, v dvoje ali kot družina.

15 najboljših znamenitosti za nepozaben izlet na Kras

Škocjanske jame

Med najbolj razvpitimi kraškimi pojavi zagotovo sodijo podzemne jame, zato na izletu po Krasu nikar ne zamudite katero izmed njih. Res je, da marsikdo pomisli najprej na Postojnsko jamo, a vendarle bi vam sama osebno raje priporočila Škocjanske jame, sploh če vam nekaj kilometrska hoja ne povzroča težav. Sama sem bila tam zgolj enkrat v osnovni šoli, tako da je bilo sedaj to povsem drugo doživetje in dojemanje. Klasični vodeni ogled po kanjonu reke Reka me je tako navdušil, da se še sedaj sprašujem, kako to, da tukaj še niso snemali kakšnega filma v smislu Gospodar prstanov ali morda Harry Potter. In da je bilo vse skupaj še bolj mistično, smo bili tam ravno po več dnevnem deževju, kar je reko Reko naredilo še mogočnejšo in veličastnejšo. Če v Škocjanskih jamah niste že dolgo bili, mislim, da vam ne bo žal, če jih boste ponovno obiskali, navsezadnje se lahko pohvalijo z enim največjih podzemnih kanjonov na svetu, kot tudi z vpisom na Unesco seznam.

Lipica

Kraj, ki ga vsi poznamo, a se le malokrat znajde na naših seznamih za izletniško točko, je Lipica. Sama sem se v Lipici običajno znašla v primeru, da sem prijatelje iz tujine, ki so bili ljubitelji konj, peljala tja. A ker je Ren velik ljubitelj živali, smo se na našem izletu po Krasu tokrat vendarle znašli tukaj tudi vsi trije. Od časa, ko sem bila nazadnje v Lipici, se je le-ta precej spremenila in počasi vendarle postaja tisti pravi biser, ki si ga tovrsten kraj brez dvoma zasluži. Dolgoletna tradicija vzrejanja konj, ki letos praznuje 440 letnico je impresivna in videti od blizu te bele lepotce je res nekaj posebnega. Sami smo se podali še na krajšo vožnjo s kočijo po tamkajšnjih drevoredih in bili nad celotnim doživetjem zelo navdušeni. Pred vhodom v kobilarno (med parkiriščem in kobilarno) je na voljo tudi simpatično otroško igrišče, tako da Lipica počasi res postaja prava družinska destinacija. V Lipici letos uvajajo nekaj novih produktov, in eden izmed najbolj zanimivih za družine je verjetno »Dan v Lipici«, kjer v pol urnih intervalih vidite spust konj na pašo, kočije na hipodromu, se pobliže spoznate s konjem, si ogledate predstavo… Za romantike je na voljo tudi piknik košara, ki jo lahko združite še z vožnjo s kočijo ali pa se z električnimi kolesi podate po idiličnem posestvu. Lahko pa se seveda zgolj sprehodite med hlevi in občudujete okoli 400 lepotcev, med katerimi vsako leto najdemo tudi okoli 30 žrebičkov, ki so zanimivo, črne barve in šele kasneje, v odrasli dobi, praviloma dobijo prepoznavno belo barvo.

Živi muzej Krasa

Živi muzej Krasa se razprostira na 700 hektarjih, zato vam le-ta lahko vzame kar nekaj ur raziskovanja. Med hojo ali morda kolesarjenjem po njem (potrebno je gorsko kolo) se spoznamo s tipičnimi kraškimi pojavi. Leta 2017 je bil Živi muzej Krasa razglašen celo za najboljšo tematsko pot v Sloveniji. Mi smo ga obiskali s kolesi in z vožnjo začeli v Lipici. Znašli pa smo se tudi na stari avstro-ogrski cesti, ki povezuje Sežano z Bazovico in je sedaj odlična za kolesarjenje, tek ali sprehod.

Turistične kmetije

Eden boljših in lepših razlogov, zakaj je izlet na Kras vedno dobra ideja, so tamkajšnje turistične kmetije. Ponudbe na Krasu res ne manjka in od vas je odvisno kaj iščete – od klasične preproste, do luksuzne in moderne. Vsem pa je skupno to, da boste tam praviloma res dobro jedli – vsaj mi smo vedno. Tokrat smo se ustavili na turistični kmetiji Škerlj v Tomaju, kjer sem sama enkrat že bila in tam tudi prenočevala. Z veseljem ugotavljam, da niso le obdržali kvaliteto in prijaznost, temveč so vse skupaj v teh letih še dodatno nadgradili. Privoščite si kozarček domačega vina, se razvajajte s slastno večerjo, ki je v celoti narejena iz domačih sestavin. Na kmetiji Škerlj lahko tudi prespite – na voljo je zgolj nočitev ali pa nočitev z zajtrkom, kjer vam domače dobrote ne uidejo. Priporočam tudi krajši ogled kmetije, kjer vam lastnik pokaže sušilnico, vinsko klet, kot tudi več kot 500 let star prostor, kjer sedaj zorijo pršuti, pancete in šalam.

Pomnik miru Cerje

Pomnik miru Cerje je že sam po sebi odličen razlog za izlet na Kras. Ker je malo poznan, pretirane gneče ne boste doživeli, ne glede nato, kdaj se znajdete tam. S svojo podobo navdušuje že od daleč in prav je tako, saj gre za spomenik slovenskemu narodu, a hkrati tudi simbol miru. Medtem ko se sprehajamo po nadstropjih in se spoznavamo s slovensko zgodovino od prazgodovine in vse do obdobja med vojnama, nas na vrhu pričaka 360° razgledna ploščad. Več informacij za obisk najdete v posebnem blog prispevku tukaj.

Spoznavanje prve svetovne vojne v čevljih vojakov

Obisk pomnika miru Cerje lahko nadgradite z unikatnim doživetjem, ki bo navdušil celotno družino – vsaj nas je. Na potovanjih vedno rada preizkusim raznorazna doživetja in tako sem nad tistimi, ki jih lahko najdem v Sloveniji še toliko bolj navdušena. Skozi celotno doživetje vas bo spremljal vojak iz prve svetovne vojne, ki je hkrati tudi vaš vodnik. Z njim se boste odpravili tako po pomniku miru Cerje, kot se sprehodili po poteh miru, mimo Borojevićevega prestola, vse do jame Pečinka, ki je v času vojne služila kot zavetišče avstro-ogrskih vojakov. Hoja po jami nas je navdušila in ko izveš, da so jo za ogled pripravili prostovoljci vse skupaj dobi še toliko večji pomen in občudovanje. Ko že misliš, da te ne more nič več presenetiti, te po prihodu iz jame pričaka še vojaška malica, pripravljena na odprtem ognjišču. Fotografiranje v vojaški uniformi pa je še dodatna češnja na vrhu smetane. Več o tem unikatnem doživetju V čevljih vojakov 1. svetovne vojne najdete tukaj.

Štanjel

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, ki se prvič omenja leta 1402. Kljub temu, da ga mnogi označujejo za biser Krasa, pa je stari oziroma gornji Štanjel, ki se nahaja za obrambnim obzidjem iz 15. stoletja, šele leta 2014 dobilo kanalizacijo in vodo. Nič nenavadnega torej, da so se ljudje iz Gornjega Štanjela začeli preseljevati in s tem je začelo nastajati tudi novo naselje pod njim – spodnji Štanjel. Trenutno je med starimi, a lepo obnovljenimi ulicami mogoče najti 45 prebivalcev, med katerimi je največ takšnih, ki so svoje bivanje popestrili s turistično ponudbo in s tem kraju še dodatno vdihnili nekaj življenja. Štanjel sem obiskala že večkrat, a šele med našim zadnjim obiskom smo se podali na malce drugačno raziskovanje, kot poprej. V Grajzarjevi galeriji smo se udeležili grafične delavnice v kateri smo izdelali svojo razglednico, privoščili pa smo si tudi marendo – tipično kraško malico s pršutom in kozarcem terana ter vmes izvedeli še cel kup zanimivosti o tej specialiteti Krasa ter se naučili, kaj sploh je dober pršut in po čem ga prepoznamo.

Nepoznane vasice

Kras je poln slikovitih vasic, ki so primerne tako za krajši sprehod, kot za tiste, ki iščete zanimive fotografske motive. Štanjel je morda res eno najbolj opevanih krajev, a nikar zato ne spreglejte še nekaterih drugih. Mi smo se sprehodili že po Dutovljah, Pliskovici, Tomaju, Volčjem Gradu, Lokvi (v vasi se nahaja najstarejša pršutarna v Sloveniji), Komnu.

Brkini

Brkini sicer niso ravno Kras, a mnogi Brkine raziskujejo skupaj z njim. To vam priporočam le, če imate za celoten izlet res dovolj časa, saj bi lahko že samo Brkinom namenili nekaj dni. Brkini so precej hribovito področje, zato jih imajo radi tako kolesarji, kot pohodniki. Mi smo tekom našega izleta (žal) obiskali zgolj Rodik – izredno slikovito vasico, ki pa je s svojo bogato zgodovino, kot tudi mitskimi zgodbami in ljudskimi izročili (v Rodiku najdemo celo hudičev stol) polna unikatnih bogastev. In nenazadnje, v Rodiku ne manjka niti odličnih gostišč (Gostilna Mahorčič). Mi smo se za kosilo ustavili na domačiji pri Friščevih in bili nad okusi, ki so se znašli na naših krožnikih, tako navdušeni, da tam zagotovo nismo zadnjič jedli. Na lično urejeni domačiji pri Friščevih lahko tudi prespite in od tam raziskujete tako Rodik kot Brkine. Priporočam!

Osmice

Mnogi se na izlet na Kras podajo zgolj zaradi osmic – tudi mi smo se že. Osmice so zagotovo dober razlog, saj takrat domačije ponudijo njihove lastno pridelane proizvode, ki gredo vedno v slast. Če se sprašujete, kaj pravzaprav je osmica, gre pri njej že za več stoletij dolgo tradicijo oziroma pravico točenja vina. Vse skupaj je dobilo uraden pomen z objavljenim dekretom leta 1784, s katerim so vinogradniki dobili pravico do točenja vina v obdobju osem dni. V tem času je vinogradnik lahko presežek vina prodajal brez davka in si tako spraznil zalogo za novo letino. Dandanes je na osmici, ki se lahko na domačiji priredi dvakrat letno, poleg vina mogoče dobiti tudi lokalno pridelane suho-mesnate izdelke in ostalo domačo pridelano hrano (kruh, mlečni izdelki, potica, štruklji, enolončnice). Na osmice opozarjajo posebne oznake – šopki bršljana. Kdaj in kje se dogajajo pa si lahko pogledate na razporedu tukaj.

Kulinarika

Vsem, ki ste na kakršni koli dieti, izlet na Kras odsvetujem. Razlog je preprost – Kras je tako odlična kulinarična destinacija, da bi bil pravi greh, da ne bi izkusili vse, kar vam ta slovenska regija ponuja. Sama imam rada jedi na žlico, zato mi jota nikoli ne uide, a nič manj nisem navdušena nad suhomesnatimi izdelki, kjer brez pršuta ne gre – še toliko bolj od kakšnega lokalnega kmeta, ki kakovost pršuta določi že z domačo vzrejo pujskov, kot tudi kasneje z zakolom, sušenjem, zorenjem. Tukaj so še štruklji, domači sokovi, marmelade, med… Nikakor pa ne moremo niti mimo terana – avtohtonega slovenskega vina.

Kolesarjenje

Kras ima cel kup stranskih poti in kolovozov, ki bodo navdušile vse ljubitelje kolesarjenja. Ne glede nato ali se odločite za lahkotno kolesarje med pašniki v Lipici, za spust s hriba Jirmanec, kjer stoji koča na Kokoši, obiščete slikovite kraške vasice in kraje ali pa se podate med kolovozi skozi živi muzej Krasa, bo tukaj vsak kolesar našel primeren teren zanj in za njegove fizične sposobnosti. Nekaj predlogov kolesarskih poti na Krasu najdete tukaj.

Pohodništvo

Tako kot pri kolesarjenju, se na izlet na Kras splača tudi zaradi številnih pohodniških poti. Meni osebno ena ljubših je pohodniška pot na Jirmanec – hrib je poznan po koči na Kokoši, saj je primerna tudi za družine z mlajšimi otroki, kot tudi tiste brez kondicije. Tukaj je potem še Vremščica, Trstelj, dolina Glinščice in ostale višje ter nižje vzpetine.

Pešpoti

Izlet na Kras vabi s številnimi peš potmi, ki so primerne za različne sprehajalce – od najmlajših radovednežev, do tistih, ki bi želeli več urne sprehode. V parku Škocjanske jame se nahaja simpatična pešpot Škocjan, ki vas bo navdušila z razgledi, v vasi Volčji grad boste našli pot Kamna, v Pliskovici ne zamudite Pliskino pot ali pa se morda podate po Teranovi krožni poti v Dutovljah. Izbire ne manjka in tudi nas čaka še veliko raziskovanja le-teh.

Ljudje

Prava dodana vrednost Krasa pa so ljudje, njihove zgodbe, požrtvovalnost, garaštvo in kljub uspehom, ki jih žanjejo, njihova skromnost in srčnost. In če vas od vseh znamenitosti, ki jih najdete ter doživete na Krasu, ne bo nič navdušilo, se boste na Kras vedno znova vračali prav zaradi ljudi.

Pri opisovanju Krasa sem morda malce pristranska, saj me tja vedno znova vleče. S Simonom sva pred leti celo razmišljala o selitvi na Kras. A vendarle je zaenkrat Kras za nas, kot tudi za druge, odlična destinacija, za katero je skoraj krivično, da bi se tja odpravili zgolj na enodnevni ali vikend izlet, saj si Kras zaradi svoje raznolikosti brez dvoma zaslužili veliko več časa.

Video – izlet na Kras

Izlet na Kras smo tokrat delali na povabilo ORE – območne razvojne agencije Krasa in Brkinov, a ne glede na to, je vse zapisano naše lastno mnenje, na katerega ni vplival nihče.