Vikend izlet v Graz

Izlet v Graz ni nikoli slaba ideja, saj je drugo največje mesto v Avstriji vedno polno dogajanja ne glede na letni čas. Medtem ko se decembra zgrinjamo tja zaradi odlično urejenega božičnega sejma, pa nam toplejši meseci postrežejo s povsem drugačno podobo tega srednjeveškega mesta.

Znamenitosti v Grazu za vikend izlet

Glavni mestni trg (Hauptplatz)

Glavni mestni trg, ki je obdan z razkošnimi zgradbami, je zbirališče mladih in starih, domačinov in turistov že od nekdaj. Je tudi ena najboljših začetnih oziroma končnih točk pri raziskovanju mesta.  Velik trg, kjer se v decembru praznično okrašene stojnice šibijo pod raznimi dobrotami, šele v toplejših mesecih pokaže vso svojo veličino. Najlepši je pogled na mestno hišo tik za vodnjakom, ki trg krasi že od konca 19. stoletja.

Raznolika arhitektura

Stari del mesta na relativno majhnem področju ponuja tako veliko arhitekturnih stilov (gotika, renesansa, barok), da so ga prav zaradi te edinstvenosti leta 1999 uvrstili na seznam Unesco. Pravzaprav staro mestno jedro velja za najbolje ohranjeno mestno jedro v celi Evropi. 

Kljub temu, da v mestu ne manjka zgodovinsko bogate arhitekture pa je bil Graz leta 2003 razglašen za evropsko prestolnico kulture, s čimer je mesto dobilo dva nova arhitekturna simbola – Hišo umetnosti, v kateri najdemo različne gostujoče razstave in restavracijo, ter otok na Muri, ki simbolizira plavajočo školjko v reki.

Dvojne stopnice

Posebno pozornost na izletu v Graz pa velja nameniti posebnim dvojnim stopnicam, saj veljajo za pravo kamnoseško mojstrovino. Povzpnite se nanje in prepričana sem, da bo prav tam nastala ena vaših najljubših fotografij iz izleta v Graz. Najdete jih na naslovu Hoffgasse 15.

Vikend izlet v Graz

Čudovite dvojne stopnice, so vrhunec pozno gotskega kamnoseštva (Izlet v Graz)

Mestna tržnica

Brez tržnice ni pravega mesta in tudi Graz se lahko pohvali z njo, pravzaprav z več njimi. Največjo tržnico najdemo takoj za opero, na trgu Kaiser-Josef-Platz. Medtem ko so tamkajšnja jutra živahna zaradi branjevk in raznolike domače ponudbe, pa se trg ob večerih spremeni v izredno živahno in pri mladih priljubljeno zbirališče.

Skrivni vrt

Zelo malo poznana skrivnost Graza in malce drugačna znamenitosti je skrivni vrt, ki se nahaja v frančiškanskem samostanu. Priljubljen je pri tistih domačinih, ki si v mestnem vrvežu zaželijo nekaj miru in tišine. Na željo domačinov vam vhoda ne bom izdala, a sem prepričana, da ga boste tisti najbolj radovedni in vztrajni zagotovo našli kar sami.

Grajski hrib (Schlossberg)

V središču mesta najdemo tudi 473 metrov visok grajski hrib – pravzaprav ga je zelo težko zgrešiti, saj se na njem nahaja tudi največji simbol mesta – stolp z uro. A na hribu je že več kot 1000 let nazaj stal majhen grad, po katerem je mesto pravzaprav dobilo svoje ime (gradec). S hriba se razprostirajo čudoviti razgledi na mesto in okolico zato ni nič nenavadnega, da je za mnoge domačine to tudi kraj prvega poljuba.

Na hrib se lahko povzpnete na tri različne načine – z dvigalom, vzpenjačo ali peš po stopnicah, izklesanih v živo skalo ali po vijugasti poti s trga Karmeliterplatz.

Čeprav je 28 metrov visok stolp z uro glavni razlog, zakaj se obiskovalci zgrinjajo na grajski hrib in se morda sploh odločijo za izlet v Graz, pa vam priporočam, da si zanj vzamete nekoliko več časa in se spoznate še z ostalimi zanimivostmi, ki jih lahko najdemo tam. Med najbolj impresivne zagotovo sodijo:

Zvonik

V kleti zvonika je bil nekoč najbolj krut zapor v trdnjavi, a zvonik je zanimiv predvsem zaradi njegovega pet ton težkega zvona. Le-ta je bil narejen iz 101 turške topovske krogle in prav zato še danes tri-krat na dan (7-ih, 12-ih in 19-ih) pozvoni 101-krat.

Kazemate

Kazemate so bile nekoč skladiščni prostori, ki pa so služili tudi kot spalni prostori za zapornike. Na grajskem hribu so sedaj preurejene v prostor za koncerte in operne predstave, kar celoten dogodek naredi še bolj spektakularen.

Ostanki utrdbe

Grad, ki je nekoč stal na grajskem hribu so leta 1544 dogradili in iz njega je nastala mogočna renesančna utrdba. Še danes je vpisana v Guinessovo knjigo rekordov, kot najmočnejša utrdba vseh časov.

Tobogan Schlossberg

Ena izmed novih znamenitosti v Grazu pa je tudi 64 metrov dolg tobogan, ki vodi od vrha grajskega hriba do njegovega vznožja. S spustom dosežemo do 25 km/h in velja za najdaljši podzemni tobogan na svetu.

Rovi pod grajskim hribom

Pod stopnicami, ki so vklesane v živo skalo in ki vodijo na grajski hrib najdemo tudi rove. Med 2. svetovno vojno je bil namreč v hrib izklesan 6,3 kilometrov dolg sistem rovov, ki so jih med vojno uporabljali za zaklonišče. Vanje se je lahko, skozi 20 različnih vhodov, zateklo do 40.000 ljudi.

Vikend izlet v Graz

Rovi, ki jih najdemo pod grajskih hribom, so med 2. sv.vojno služili kot zaklonišče (Izlet v Graz)

Pravljični vlak (Grazer Märchenbahn)

Del rovov pod grajskim hribom so uspešno obnovili in sedaj v njih potekajo razne prireditve, služijo kot predor, delček njih pa so uporabili tudi za pravljično železnico, ki bo navdušila zlasti otroke.

Frida in Fred muzej

Otroški muzej Frida in Fred na tem izletu v mesto nismo obiskali, sva pa bila z Renom tam, ko smo obiskali božični sejem v Grazu. Težko je reči, kdo je bil nad njim bolj navdušen – jaz ali Ren, a dejstvo je, da ga morate obiskati, če boste izlet v Graz delali z otroki.

Rekreacijski center Augartenbucht

Povsem nova znamenitost v Grazu pa je rekreacijski center Augartenbucht. Po pripovedovanju domačinov je to lepo urejeno zeleno področje ob reki Muri, kjer se lahko sproščate v naravi, posedate na klopcah, si izposodite SUP, saj je Mura v tem delu zaradi pregrade povsem mirna.

Levi in desni breg reke Mure

Stari del mesta reka Mura deli na dva dela in medtem ko se največ ljudi zaradi številnih znamenitosti znajde na levem bregu pod grajskih hribom, pa priporočam, da se odpravite tudi čez reko in raziščete področje za futuristično hišo umetnosti. Tisti del je namreč malce bolj alternativen, trendi in sproščen, kar ga naredi tudi cenejšega.

Dvorna pekarna Edegger-Tax

Na ljubitelje zgodovine in sladkih dobrot pa v ulici Hofgasse čaka prav posebna dvorna pekarna, ki obratuje že vse od leta 1569 in velja tudi za najstarejšo pekarno v mestu. V njej boste lahko poskusili dobrote še iz časov Avstro-ogrske monarhije, kot so Sissijini poljubčki (Sissibusserl) in cesarski prepečenec (Kaiserzwieback). Zelo dobro pa so založeni tudi s pekovskimi izdelki za vse, ki imate celiakijo.

Park skulptur (Skulpturen Park)

Na obrobju Graza (iz smeri Slovenija-Graz) se nahaja med tujimi obiskovalci zelo slabo poznan park skulptur. Le-ta se razteza na več kot sedem hektarjev in v njem najdemo preko 60 skulptur različnih mednarodnih umetnikov.

Piknik košara z lokalnimi izdelki.

Izlet v Graz si lahko popestrite tudi s piknik košaro, ki jo lahko po predhodnem dogovoru prevzamete na TICu v mestu. Vsebuje lokalne dobrote in najboljše pri vsem je, da se z njo lahko odpravite na različne lokacije v mestu – mi smo se z njo podali kar v Park skulptur.

Živalski vrt Herberstein

Živalski vrt Herberstein sicer ni ravno v Grazu, a če boste dvodnevni izlet v mesto delali z otroki se vam vseeno splača zapeljati slabih 50 kilometrov na podeželje in se sprehoditi med živalmi, se ustaviti na igralih in se spoznati še s tamkajšnjim gradom Herberstein.

Pohodništvo

V kolikor radi mestni vrvež poživite še z nekoliko bolj aktivnim raziskovanjem, vam bo zagotovo všeč to, da je okoli mesta Graz kar nekaj hribov, ki so odlični za pohodništvo. Lahko se odločite za najbolj popularnega med vsemi in obiščete Schöckl. Midva sva si za aktiven dan sicer privoščila pohod na Mühlbachkogel in se po tem ustavila še v najstarejšem cistercianskem samostanu na svetu – samostan Rein. Nikakor pa vam ne bo žal niti, če se odločite za divjo in manj poznano sotesko Kesselfallklamm ali pa morda za obisk muzeja Arnolda Schwarzenegerja in se tam odpravite še na Fürstenstand. Več podrobnosti za aktiven izlet v Graz ter opise predlaganih izletov, najdete tukaj.

Wildon am See

Ne daleč stran od slovensko-avstrijske meje najdemo tudi simpatičen kraj z jezerom – Wildon Am See. Priljubljen je predvsem pri domačinih in kolesarjih, saj je mimo speljana kolesarska pot. Je pa jezero kot nalašč za poletno osvežitev, saj se je v njem mogoče tudi kopati (doplačilo). V kolikor pa bi se okoli jezera radi le sprehodili, kaj pojedli / popili v tamkajšnjem lokalu, peljali otroke na otroško igrišče, pa je vstop brezplačen. Wildon am See je tako simpatičen postanek na poti do Graza ali pa ob vrnitvi nazaj domov.

Popotniški nasveti za izlet v Graz

Brezplačno do pitne vode

V Grazu mi je bilo všeč tudi to, da je prav vsem omogočen brezplačen dostop do pitne vode. Vodnjake je mogoče opaziti že na ulici, a brezplačno si vodo lahko napolnite tudi v vseh kavarnah in lokalih, kjer opazite na vratih nalepko »Refill Graz«.

Kje jesti v Grazu?

Kosilo in večerja

Izlet v Graz marsikdo naredi le zaradi nakupovanja in kulinarike. Slednje imate na voljo v različnih cenovnih razponih in kakovosti. Sami smo se enkrat ustavili v pizzeriji Piazziolo na trgu Karmeliterplatz, kjer smo jedli dobro neapelsko pico s solidnimi cenami. Enkrat pa smo si večerjo privoščili v odlični restavraciji Landhauskeller, ki sicer spada v nekoliko višji cenovni razred, a se tako zaradi lokacije (nahaja se praktično na dvorišču Deželne hiše (Landhaus), kjer so v času božičnega sejma ledene jaslice), kot tudi odlične hrane, kdaj vendarle splača seči malce globje v žep. Dobro se je tudi v restavraciji Der Steiner, ki je nekakšna mešanica tradicije in modernosti. Še ena dobra restavracija z domačimi lokalnimi dobrotami, z lepim ambientom (sploh poleti, ko se sedi v atriu) je Steinzeirbauer, ki jo najdete nasproti stopnic, ki vodijo do mavzoleja. Če pa vam diši morska hrana, potem se morate ustaviti v restavraciji El Pescador. Najbolj znani so po njihovi ribji juhi, a tudi druge stvari niso slabe.

Najboljši sladoled

Če bi se radi zgolj posladkali in pohajkovanje po mestu nikakor ne vidite brez sladoleda, vam priporočam, da se ustavite ali v Eis Greisslerei na Spargasse (trenutno najbolj priljubljen sladoled v mestu) ali pa se odločite za veganski sladoled Eisperle na Kaiserfeldgasse.

Dobra kava

Roko na srce, v Avstriji je skoraj prava umetnost dobiti dobro kavo, a na srečo smo jo uspeli najti v Grazu. Zelo nam je bila všeč kavarnica Tribeka na Kaiserfeldgasse, ki je pravzaprav priljubljen kotiček za domačine.

Kako po mestu?

Če vprašate mene ni boljšega kot Graz raziskovati peš. Stari del mesta ni pretirano velik in brez večjih težav ga lahko prehodite – tudi najin tri letnik je večina vse prehodil sam. Seveda pa si lahko raziskovanje olajšate tudi z javnim prevozom.

Kje spati v Grazu?

Izlet v Graz smo delali že dvakrat – enkrat v času božičnega sejma, drugič pa smo na mestni oddih odšli poleti in vsakič smo bivali v drugem hotelu.

Lendhotel

Lendhotel je moderno zasnovan hotel na severnem delu / obrobju starega mestnega centra, a še vedno dovolj blizu, da se kar peš podate na raziskovanje mesta. Njihove sobe so prostorne, a najbolj se mi je v spomin zapisalo njihovo stopnišče ter hodniki, ki spominjajo na pravo umetniško galerijo. Hotel ima na voljo parkirišče v parkirni hiši, zjutraj ste postreženi z dobrim zajtrkom (izbirate lahko med jedmi z menija ali pa se odločite za samopostrežni zajtrk). Najboljša stvar pri hotelu pa je njihova terasa na strehi hotela, ki je priljubljena tudi med domačini. Več o hotelu najdete tukaj.

Hotel Gollner

Hotel Gollner je družinsko voden hotel, ki ima super lokacijo, saj se nahaja le nekaj korakov stran od mestne tržnice, operne hiše ter mestnega parka. Daleč niso niti znamenitosti – mi smo do vseh prišli peš. Sobe so prostorne in moderne – v naši je bila celo majhna kuhinjska niša. V hotelu je možnost samopostrežnega zajtrka. Hotel ima tudi svoje parkirišče (doplačilo). Več fotografij in ocen o hotelu tukaj.

Hotel Weitzer

Hotel Weitzer se nahaja na desnem bregu reke Mure in je od starega dela oddaljen zgolj nekaj minut peš, saj se nahaja blizu Hiše umetnosti. Sobe so prostorne, na voljo je raznolik samopostrežni zajtrk. Če boste obiskali Graz za božični sejem, sta dve lokaciji, od skupno 14-ih le streljaj od hotela.

Izlet v Graz nam razkriva bogato zgodovino, kot tudi sodobno in živahno življenje, ki skupaj tvorita očarljivo mesto, ki je kot nalašč za krajši mestni oddih.