Izlet v Malo Nedeljo in Bio Terme s kamperjem

Vikend izlet v Malo Nedeljo je bil naš prvi izlet s kamperjem. Za krst smo si namreč želeli za vsakega nekaj. Nama s Simonom je bilo sicer najpomembneje to, da smo po dolgih sedmih mesecih predelave kombija v kamper, končno dočakala dan, ko smo lahko spakirali in šli. Ren pa je že od malega nor na vodo in tako smo se odločili, da gremo nekam, kjer se bomo lahko tudi kopali. Padla je odločitev za Pomurje.

Na našem Instagramu smo dobili predlog za Malo Nedeljo in tamkajšnje Bio Terme, ki imajo čisto zraven hotela tudi postajališče za kamperje oziroma PZA. Ne glede na slabo vremensko napoved smo se tako podali na pot, navsezadnje je prednost kamperja v primerjavi s terencem prav ta, da vreme na potepanja res nima prav nikakršnega vpliva.

Zakaj na izlet v Malo Nedeljo

Mala Nedelja je majhna vasica v občini Ljutomer, ki pa je najbolj znana prav zaradi tamkajšnjih termalnih vrelcev, ki jih lahko koristimo s kopanjem v Bio Termah in blagodejno vplivajo na rekreacijske, športne in zdravstvene namene – predvsem za ohranjanje funkcionalnosti gibalnega sistema in hrbtenice.

Hotel Bio Terme spadajo med manjša zdravilišča, a so primerna za obisk skozi celo leto. Poleg notranjega imajo namreč tudi zunanji bazen. Mi smo mogoče pogrešali le kakšen vodni tobogan, saj je Ren res nor nanje. A nič zato, zagotovo tukaj nismo bili zadnjič.

Najbolj mi je bilo v Bio Termah všeč to, da so manjše in da kljub temu, da smo bili čez vikend in še v času koriščenja bonov, v bazenih ni bilo prevelike gneče.

Hkrati pa je Mala Nedelja odlična destinacija tudi za nadaljnja raziskovanja, zato vam tukaj nikakor ne bo postalo dolgčas.

Predlogi za izlete v okolici Male Nedelje

Mlin na veter v Stari Gori

Vse do leta 1957 se je v tem mlinu mlelo moko. No ne ravno v tem mlinu, saj je ta replika starega Bečevega mlina. Sedaj pa se zaradi turistične obuditve stare tradicije tukaj ponovno melje moka na dva mlinska kamna.

Grad Negova

Grad Negova morda ni najbolj poznan, a je mene povsem očaral. Morda tudi zato, ker imam rada fotografijo in je grad uradna lokacija centra za fotografijo, ki ga je gradu podelila svetovna zveza za fotografsko umetnost (FIAP).

Oljarna Kocbek

Oljarna Kocbek ima skoraj sto letno tradicijo stiskanja bučnega olja, saj ga tukaj predelujejo že vse od leta 1929. Poleg bučnega olja, imajo v ponudbi kar nekaj zelo izvirnih izdelkov, ki jih dopolnjujejo prav bučne oziroma bučna semena. Oljarno Kocbek sva midva sicer obiskala še v njihovih starih prostorih, a ko smo se sedaj peljali mimo, so degustacijski prostor in trgovino izredno lepo obnovili oziroma dogradili.

Razgledni stolp Gomila

Na vrhu 352 metrov visokega vrha Gomila, stoji istoimenski razgledni stolp, od koder z višine 18 metrov lahko zremo v daljavo in občudujemo razglede. Nasproti stolpa stoji tudi turistični dom.

Blaguško jezero

Blaguško jezero je bilo umetno zgrajeno predvsem zaradi zbiranja deževnice, ki so jo uporabljali za namakanje polj. Danes pa ga uporabljajo predvsem za ribolov in kot turistična točka za sprehajanje in v poletnih časih tudi za kopanje.

Puhov muzej

Muzej je sicer odprt samo od maja do novembra in še to samo od koncu tedna in med prazniki, a je Pomurje vedno lepo obiskati. Če ste navdušenci nad tehniko in vas zanima več o delu Janeza Puha ter njegovih izumih, ga bo zanimivo obiskati.

Lahko pa se seveda odpravite tudi kam dlje, kot na primer do Lendave, Murske Sobote, Ljutomera, Ptuja Ormoža Radencev in Gornje Radgone.

Pred nekaj leti sva že raziskovala Pomurje, tako da nekaj idej lahko najdete tudi v prispevku tukaj.

Kje jesti?

V Bio Termah imate restavracijo tako na samem bazenu kot tudi v sklopu hotela. Sama pa sem si že nekaj časa želela obiskati domačijo Firbas. Ker je bila zgolj nekaj kilometrov stran smo se odločili, da se za nedeljsko kosilo ustavimo tam. Žal je bila domačija zaprta in smo tako povsem po nesreči zašli v bližnjo gostilno Šenekar. Ne le, da smo tam odlično jedli, tudi cene so zelo prijazne našim žepom. Za samopostrežno nedeljsko kosilo smo namreč odšteli 10 EUR/osebo.

Kje spati?

V kolikor Bio Term ne boste obiskali z avtodomom oziroma s kamperjem lahko preničite v hotelu Bio Terme ali v njihovem glampingu Sončna dolina.

Za vse, ki bi želeli Bio Terme obiskati s kamperjem pa je na voljo pred hotelom tudi PZA. Od novembra do aprila boste za nočitev odšteli 4 EUR/vozilo, od maja do novembra pa 8 EUR/vozilo. V kolikor bi se želeli tudi kopati pa vas bo to skupaj z nočitvijo na PZA-ju prišlo 12 EUR/odraslega. Otroci do četrtega leta imajo brezplačno, od 4-10 let plačajo polovico od 10-14 let pa imajo 30% popust na ceno odraslega. Na kartico Avtokampi imate na cene 5% popust. Gostje PZA pa imajo 30% popust na redni cenik kopalniških storitev.

Izlet v Malo Nedeljo nas je očaral kljub slabemu vremenu. Glede na doživeto in vso dodatno tamkajšnjo ponudbo, vključno s kolesarskimi potmi, se bomo tukaj zagotovo še znašli.