Istarska-puščava-izlet

Vikend v Hrvaški Istri je za mnoge popolno preživljanje prostih dni in tudi mi radi zavijemo tja – naj se sliši še tako klišejsko.

Za mnoge je to področje preblizu, prepolno Slovencev, dolgočasno in brez prave vsebine, da bi si jo želeli bolje spoznati. Verjeli ali ne, veliko tistih, ki preživljajo svoje dni v hrvaški Istri, mnogokrat sploh ne zavijejo v notranjost in se niti ne zavedajo, kaj vse zamujajo.

Sama sem navdušena nad morjem, a prav notranjost hrvaške Istre mi vedno ogreje srce. Slikovite vasice, polne čudovitih fotografskih motivov, mogočni slapovi, skrbno varovane skrivnosti.. Verjemite, res se vam splača vse skupaj bolje raziskati.

Dva dni za raziskovanje Hrvaške Istre

  1. Dan

Začnimo prvi dan kar v Umagu, saj je odlično izhodišče za raziskovanje notranjosti. Za ljubitelje dobrega vina, čudovitih razgledov in zelo lepo urejene vinske kleti, je prva postojanka popolna, saj nas popelje do vinske kleti Kozlović. Po tamkajšnji degustaciji sledi zelo malo poznana in fascinantna ter unikatna Istarska puščava, ki se nahaja blizu kraja Šterna.

Po sprehodu po slikoviti pokrajini iz hribčkov laporja nas čaka še izgubljanje po stari kamniti vasici Oprtalj, ki jo počasi obnavljajo in z vsakim našim obiskom postaja lepša.

Pot vas bo popeljala skozi Livade – dom tartufov, kjer lahko svoje brbončice razvajate s kakšno od tamkajšnjih specialitet, ali pa pot nadaljujete do Motovuna in si kosilo mogoče privoščite v tamkajšnjem starem delu mesteca. Poleg tega, da je Motovun poznan po filmskem festivalu, pa boste v kraju deležni čudovitih razgledov na sadovnjake, vinograde, dolino reke Mirna.

Zadnji ogled dneva je mesto Pazin z bližnjim slapom Sopot, ki je vsaj mene popolnoma navdušil. Pogumni se boste v njem morda lahko celo okopali. Pazin pa je drugače simpatično mestece, ki ponuja kar nekaj lepih razgledov, kot tudi adrenalina. Več si preberite tukaj.

Čaka vas le še vožnja do Rovinja, kjer boste tudi prenočili. Ker je Rovinj zelo popularno turistično mesto, namestitev, ne glede na vaš žep, ne manjka. Prenočišča si lahko ogledate in rezervirate na booking.com.

  1. Dan

Rovinj je res čudovito mesto, tako ni prav nič nenavadnega, da je tako zelo turistično popularno. Zanj si vzemite celo dopoldne in se enostavno izgubite med tamkajšnjimi kamnitimi ter fotogeničnimi ulicami. Tudi okolica ponuja kar nekaj zanimivosti – o nekaterih sva pisala tukaj.

Po kosilu (ali pa si kosilo morda privoščite na naslednji točki) se odpravite do Limskega kanala oziroma fjorda. Si tam privoščite izlet z ladjico in se nato počasi odpravite nazaj proti Umagu.

Če imate čas, pa seveda lahko dvodnevni izlet podaljšate še s kakšnimi vmesnimi postojankami.

Ta vikend izlet po Hrvaški Istri se lahko praktično začne iz katerega koli obalnega kraja, le da v takem primeru pač prilagodite vrstni red ogledov. Vsekakor pa boste spoznali nekaj zelo lepih kotičkov, ki so marsikomu še popolna skrivnost in zaradi katerih, se vsaj sama, vedno rada vračam v te kraje.