Potovanje po Andaluziji

Potovanje po Andaluziji je bilo nad vsemi najinimi pričakovanji, zato ga priporočava vsem ljubiteljem Španije, kot tudi tistim, ki imate radi dobro hrano, mogočne zgodovinske znamenitosti, neverjetne razglede kot tudi bogato tradicijo in kulturo.

Za lažjo organizacijo potovanja po Andaluziji sva pripravila še krajši vodič, ki vsebuje praktične napotke in opažanja z najinega raziskovanja.

Kako najceneje do Andaluzije?

Potovanje po Andaluziji, sploh če ste časovno omejeni, je najbolje začeti kar s pristankom v mestu Sevilla, saj iz letališča Marco Polo v Benetkah do tja vozi nizkocenovni prevoznik Easyjet. V nizki sezoni se tako povratne letalske karte dobijo že za 45 EUR na osebo – vključena osebna prtljaga (max mere 56x45x25 cm), kar je za teden dni potovanja po Andaluziji že soliden čas.

Po pristanku na letališču je za pot do mesta najceneje oditi kar z lokalnim avtobusom, ki pelje do mesta na vsakih 10 – 15 min in stane 4,00 €/osebo. Avtobus se ustavi na nekaj različnih lokacij – midva sva izbrala glavno železniško postajo Santa Justa in prav zato tudi prenočišče v bližini le-te.

Prevoz po Andaluziji

Za potovanje po Andaluziji je zelo priročna kombinacija javnega prevoza in najema avtomobila. Poleg avtobusov, je dobro razvejana tudi železniška infrastruktura – ne manjka niti hitrih vlakov, katerega sva preskusila tudi midva.

  • Z vlakom

Večja mesta v Andaluziji so zelo dobro povezana tako z avtobusi kot vlaki. Nama je bolj pri srcu uporaba vlakov, saj so veliko bolj udobni. Poleg tega pa v Španiji najdemo tudi hitre vlake, s katerim sva odšla iz Seville do Cordobe in nazaj. Če bi imela več časa, bi iz Cordobe odšla še do Granade in Malage, a nekaj je treba pustiti za naslednjič. Za razdaljo SevillaCordoba, ki meri 145 kilometrov, sva s hitrim vlakom potrebovala le 45 minut. Karte za hitri vlak na tej relaciji se gibljejo med 17-50 EUR/osebo, zato je dobro biti s časom potovanja prilagodljiv. Vozovnice za vlak sva en dan prej kupila kar direktno na železniški postaji. Med visoko sezono bi bilo vozovnice za vlak priporočljivo kupiti že prej.

Seveda pa so poleg hitrih vlakov na voljo tudi običajni vlaki, ki za isto razdaljo potrebujejo vsaj še enkrat toliko, a so od najcenejših vozovnic za hitri vlak, le-te komaj nekaj Evrov cenejše.

  • Z najetim avtomobilom

Večja mesta so zelo dobro povezana s hitrimi vlaki, a za ostali predel Andaluzije, sploh do manjših krajev in slikovitih vasic, je vseeno bolje imeti kar svoj avto. Že doma sva preko www.economycars.com za dva dni najela avto in se z njim odpravila iz Seville preko Cadiza do Gibraltarja ter nato nazaj proti Sevilli, čez belo vasico po imenu Ronda. Za dvodnevni najem avtomobila (ne najmanjšega), sva z vsem zavarovanjem odštela 55 € . Navigacijo sva prinesla s seboj od doma.

V kolikor bi radi z avtom obiskali tudi Gibraltar bi morali doplačati za prehod meje, a obstaja boljša možnost. Parkirajte na parkirišču tik pred mejnim prehodom in čez mejo pojdite peš. Tako se boste izognili koloni na meji (vsak dan se v Gibraltar namreč pripelje na delo cca 4.000 Špancev iz okoliških krajev) in tamkajšnjemu iskanju parkirnega mesta.

Vožnja po Andaluziji je potekala povsem brez zapletov. Vozniki so mirni, disciplinirani in v povprečju veliko boljši kot pri nas. V enem tednu najinega potovanja po Andaluziji nisva slišala niti enega trobljenja.  Za Španijo sva vedno imela v mislih divje voznike in kaos na cesti, a za Andaluzijo sva povsem ovrgla ta stereotip.

Znamenitosti v Andaluziji

Znamenitosti v Andaluziji so res izjemne, saj je vsako obdobje in narod, ki je prisvojil Andaluzijo, tej pokrajini pustil nekaj svojega. Vsekakor pa so velik pečat na Andaluzijo pustili Mavri. Prav zaradi Mavrov je preplet krščanskega z arabskim največja značilnost Andaluzije. Več o znamenitostih v Andaluziji si lahko preberete v programu potovanja po Andaluziji tukaj.

Hrana v Andaluziji

Tako kot v zgodovini in arhitekturi, je tudi v hrani viden vpliv Mavrov in arabskega sveta. Andaluzijska hrana je bogata z začimbami, zelo barvita in izredno raznolika. Brez paelle nikakor ne gre, zaradi obmorske lokacije pa bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji morskih dobrot. V Andaluziji so bile v zgodovini organizirane številne bikoborbe – pravzaprav najstarejšo areno za bikoborbe najdemo prav v majhni vasici Ronda, kjer se splača poskusiti tradicionalno jed, pripravljena iz bikovega repa . Ne moremo niti mimo hladne juhe gazpacho, ki je narejena iz surove zmiksane zelenjave, sušene šunke (pršuta), španske omlete. Tržnice so bogato založene s sadjem, zelenjavo, ribami in morskimi sadeži, siri, mesninami. Prav tako pa se bo na vaših mizah znašlo dobro špansko vino ali sveže iztisnjen sok domačih pomaranč. Še nasvet – ko naročate kavo, ne naročajte kapučina, ker boste v večini primerov dobili povprečen Nescafe – boljša izbira bo kar kava z mlekom.

Prenočišča v Andaluziji

Andaluzija je turistično zelo popularna, zato ne manjka raznoraznih namestitev – od hotelov, hostlov, apartmajev. Midva sva v času najinega potovanja po Andaluziji bivala v skromnih hotelčkih, ki pa so bili lepo urejeni in čisti. Cena se je gibala med 40-57 EUR za dve osebi – nekateri z zajtrkom, nekateri brez.

Sevilla: Hotel Plaza Santa Lucia – 48 €/noč za dve osebi z odličnim zajtrkom in približno 15 minut hoje od železniške postaje. Na strehi simpatična terasa z bazenčkom in pogledom na celo mesto. Solidno znanje angleščine.
Sevilla: Hostal Puerta Carmona – najdražji in najslabši, 57 €/noč za dve osebi, brez zajtrka. Sicer soba čista, lokacija dobra, približno 10 minut hoje od postaje in blizu vseh znamenitosti, vendar pa je bila najina soba brez pogleda in je zato dajala občutek kot da si v zaporu.
Cordoba: Hotel Riviera – soliden hotel, 35 €/noč za dve osebi, brez zajtrka. Od železniške postaje približno 10 minut hoje in blizu znamenitosti. Solidno znanje angleščine. Zajtrk sva si privoščila v kavarni nasproti hotela in zanj odštela 6 EUR/osebo (2 ocvrti jajci, paradižnik, kruha, kava z mlekom, sveže stisnjen pomarančni sok)
Algeciras: Hotel Marina Victoria – soliden hotel, 42 €/noč za dve osebi, brez zajtrka. Javno parkirišče v bližini, z žigom hotela sva imela popust, namesto 15 € sva plačala 10 € za en dan. Hotel se nahaja blizu tržnice, znali pa so tudi kar dobro angleško.
Ronda: Hotel Colon –  odličen družinski hotel z dobrim zajtrkom, 55 €/noč za dve osebi. Parkirišče na voljo v javni garažni hiši, nedaleč stran od hotela. Z žigom hotela sva namesto 16 € za en dan parkiranja plačala 12 € za dnevno karto.

Cene v Andaluziji

Cene v Andaluziji so podobne kot pri nas – tako v trgovinah kot restavracijah, kavarnah. Odvisno seveda od lokacije, a v manjših in manj turističnih krajih je včasih celo ceneje kot pri nas. Npr. kava od 1,25 do 1,65 EUR, sveže stisnjeni sok pomaranč od 2,00 do 3,50 EUR, glavne jedi od 7,00 EUR do 17 EUR (najdražja je bila specialiteta iz bikovega repa v Rondi). V kraju Algeciras, v povsem lokalni restavraciji pa sva za dve glavni jedi, dve juhi in dva sveže iztisnjenega soka pomaranče odštela 18 EUR. Vsekakor se Andaluzijo lahko prepotuje precej cenovno ugodno, če si na to pozoren.
Ker sva oba že nad 65 let, sva imela marsikje tudi cenejše vstopnine, zato je na blagajni vredno priložiti osebni dokument.
Ker nisva vseh zajtrkov imela v ceni, sva jih takrat jedla zunaj in zanje odštela od 5,00 do 9,00 EUR po osebi.
Avtocest sva se izogibala, razen od Cadiza do Gibraltarja, kjer poteka tako imenovana Sredozemska avtocesta, za katero sva odštela 4,85 EUR.

Za celotno potovanje po Andaluziji, vključno z letalsko karto, parkiriščem na letališču, gorivom, ki je bilo celo malo cenejše kot pri nas, cestninami, prenočišči, hrano, znamenitostmi, najetim avtomobilom, vlakom, spominki sva za dve odrasli osebi odštela malo čez 1000 EUR.

Sporazumevanje v Andaluziji

Za potovanje po Andaluziji je kar vredno znati nekaj osnovnih španskih besed, saj se večinoma težko sporazumevate v angleščini. A kljub temu sva se midva vedno povsod vse zmenila – ljudje so namreč izredno prijazni. V Cordobi, ko sva iskala hotel in povprašala starejšega mimoidočega moškega, ki seveda ni znal niti besede angleško, naju je le-ta kar pospremil do njega.

Najboljši čas za potovanje po Andaluziji?

Če vprašate naju, je najboljši čas za potovanje po Andaluziji v zimskih mesecih, saj je takrat nizka turistična sezona. Še vedno so povsod seveda turisti, a jih je veliko manj kot sicer in prav zaradi tega so cene namestitev veliko cenejše. Tudi letalske karte so takrat najbolj ugodne. Res pa je, da temperature ne bodo tako prijetne kot spomladi ali jeseni – imela sva vse od 3 stopinje zjutraj do 24 stopinj čez dan na jugu. Vsekakor pa je Andaluzija najlepša spomladi in jeseni, predvsem zaradi narave in to vedo tudi drugi, zato bodite pripravljeni na gnečo.

Ne glede nato kako in kdaj se boste odločili za potovanje po Andaluziji, zagotovo ne boste razočarani nad vsem, kar vam bo ta španska regija ponudila. Poleg tega pa je potovanje po Andaluziji kot nalašč za zimske počitnice, prvi maj in /ali jesenske počitnice. Če si želite ogledovati znamenitosti, bi vam vroče poletne mesece vseeno odsvetovala.

Vsi prispevki s potovanja po Andaluziji so nastali izpod peres mojih staršev, ki sta se tam potepala v januarju in ima je bila Andaluzija tako všeč, da načrtujeta že nov obisk.