Vodice, Hrvaška, poletne počitnice

Vodice na Hrvaškem marsikdo tesno povezuje s poletnimi počitnicami in če ste jih kdaj obiskali veste, zakaj. Vodice imajo namreč odlično lokacijo za vse tiste, ki svoje poletne počitnice radi popestrite še s čim drugim kot zgolj ležanjem na plaži.

Poleg klasičnih aktivnosti, kot so sprehajanje ob morju in starem delu mesta, kolesarjenje in vodni športi, so Vodice odlično izhodišče za enodnevne izlete. Pravzaprav so Vodice na tako dobri lokaciji, da se lahko prav vsak dan enotedenskih poletnih počitnic odpravite na nov izlet.

Izleti iz Vodic

Narodni park Kornati

Legenda pravi, da so bili Kornati ustvarjeni iz belega kamna, ki je ostal po tem, ko je Bog ustvaril zemljo. Izlet z ladjico, ki vas popelje mimo številnih otokov in zalivov, vas zagotovo ne bo pustil ravnodušne. Vožnja z ladjico pa je tako vedno uspeh pri otrocih. Če imate izpit za čoln, pa si celoten izlet lahko organizirate kar sami.

Šibenik

Idealen izlet iz Vodic je sosednje mesto Šibenik, saj se nahaja zgolj 10 kilometrov stran. Stari del mesta je kot nalašč za romantične duše, ki imajo rade kamnita mesta in ozke slikovite uličice, v katerih se človek lahko izgublja več ur. Ko boste v Šibeniku pa nikar ne spreglejte znamenite katedrale iz 15. stoletja, ki je od zunaj okrašena z 71 obrazi. Čudovite razglede na mesto boste našli na trdnjavi Sv. Mihaela. Kot zanimivost pa še to, da ima mesto Šibenik 4 trdnjave ter v starem delu mesta kar 17 cerkva. Vreden ogleda naj bi bil tudi botanični vrt v samostanu Sv. Lovre ter sprehajalna pot od oz do trdnjave Sv. Nikola skozi slovenski kanal. (Hvala Antea za namig)

Otok Prvić

Med poletnimi počitnicami znajo biti Vodice kar precej natrpane in glasne, zato bo izlet na otok Prvić pravzaprav pobeg v tišino. Iz glavnega pomola v središču Vodic na otok Prvić vozi redna ladijska linija, lahko pa se tja odpravite kar z vodnim taksijem, saj Vodice in otok Prvić loči zgolj ena navtična milja (1852 metrov). Najlepše pri vsem pa je to, da je otok Prvić otok brez avtomobilov.

Etnoland v Pakovem delu

Če želite spoznati pravo dalmatinsko kulturo in običaje vas obisk Etnolanda ne bo razočaral. Skozi celo leto se lahko udeležite tamkajšnjega 1.5 – 3 urnega dnevnega ali večernega programa, ki vas popelje po starih kamnitih hišah ter se podkrepite še s tradicionalno domačo hrano.

Narodni park Krka

Če imate radi vodo, bo izlet v narodni park Krka kot nalašč za ohladitev v vročih poletnih dneh. Številni slapovi, pešpoti, vožnja z ladjico vam z lahkoto vzamejo cel dan časa. Ne pozabite niti na majhen, a izredno simpatičen kraj Skradin, kjer so doma dalmatinske klape.

Tribunj

Obmorsko mestece s prekrasno marino in mnogimi kavarnami tik ob morju sta verjetno glavna razloga, da se odpravite v Tribunj. Če imate radi sprehode, se Tribunj nahaja približno 3 kilometre iz Vodic.

Četudi niste med tistimi, ki bi svoje poletne počitnice preživljali aktivno, boste že v samih Vodicah našli vse, kar potrebujete.

Plaže

  • Plava plaža – nagrajena z modro zastavo, ki je podeljena v primeru čiste vode in splošne kakovosti plaže. Plavo plažo najdete med krajem Tribunj in Punta. Plava plaža ima majhne kamenčke in povečini ima zelo plitvo pobočje, kar je idealno za majhne otroke in neplavalce. Na sami plaži je tudi mogoče najti restavracije in lokale, med katerimi je zagotovo najbolj poznan Hooka, saj so tam organizirane razne tematske zabave in kjer poteka žur cele dneve in noči.
  • Plaža Hangar – ena najbolje opremljenih plaž na Jadranskem morju, kjer bo vsak našel nekaj zase, tako tisti, ki imate radi mir ali tisti, ki bi vseeno radi malce več akcije. Prav tako pa je plaža primerna za otroke, saj vsebuje bogato ponudbo zanje – napihljiva igrala, trampolin, vlakec, vrtiljak. Plaža ima majhne kamenčke.
  • Plaža Srima – nahaja se na obrobju kraja Vodice in se v dolžini 2 kilometrov razteza vse do Srime. Plaža ima majhne kamenčke in z manj gneče, a je povsem brez sence, zato nikar ne pozabite na zaščito pred soncem.

Kaj si pogledati v Vodicah

  • Cerkev Sv. Križa –  velja za eno najpomembnejših baročnih zgradb v Dalmaciji. Zgrajena je bila leta 1746, a samo gradnja zvonika je trajala 20 let.
  • Hrib Okit – na vrh hriba poteka križev pot, ki vas nagradi s prekrasnim razgledom na Vodice kot tudi na bližnje otoke. Na vrhu stoji cerkev.
  • Živahen utrip – kljub temu, da same Vodice nimajo veliko znamenitosti pa je tamkajšnji živahen utrip pravzaprav neke vrste znamenitost. Veliko se namreč dogaja, vse polno je gostinskih lokalov in kar je nama s Simonom, sedaj ko imava Rena, zelo pomembno, kraj je prijazen otrokom, saj smo našli kar nekaj super igral.

Kje jesti v Vodicah?

Znano je, da se v Vodicah dobro je in tudi mi smo jedli odlično. En dan smo se sicer odpravili na klasično poletno kosilo (pizzo), medtem pa smo si kosilo za naš prvi dan privoščili v panoramski Restavraciji Sky, ki iz svojega 10. nadstropja ponuja čudovite razglede na Vodice in sosednje otoke. Hrana je sicer nekoliko dražja, ampak je izredno okusna ter privlačno pripravljena. Zraven sva s Simonom naročila še kozarček vina lokalnega vinarja Maraština – priporočam. Če vam ni do tamkajšnjega kosila ali večerje pa lahko v razgledih še vedno uživate iz bara nadstropje nižje.

Kje spati v Vodicah?

Kjer je turizem, je seveda cel kup izbire raznoraznih prenočišč. Mi smo v sklopu Megabona Slovenije bivali v hotelu Olympia, ki resnično ponuja odlično kombinacijo za poletne počitnice. Hotel Olympia se namreč nahaja le nekaj deset metrov od lastne hotelske plaže ter približno 500 metrov od središča starega dela Vodic. Pot pa v celoti poteka ob obalni promenadi. V ceno je vključen izredno bogat samopostrežni zajtrk, brezplačno parkirišče pri hotelu, uporabo zunanjega (tudi otroški bazen) in notranjega bazena ter uporaba ležalnikov in senčnika na plaži, ki so v splošni ponudbi plačljivi, a v primeru nakupa paketa pri Megabonu Slovenija, vključeni v ceno. Možno je doplačilo za samopostrežno večerjo, ki smo jo tudi mi doplačali in bili nad veliko izbiro zelo presenečeni. Hrana je bila na splošno zelo okusna. Hotel Olympia ima tudi velika otroška igrala, kar bo zagotovo navdušilo otroke, poleti pa ne bodo razočarale niti otroške animacije.

Video – Vodice, Hrvaška

Raziskovanje Vodic in okolice nam je s prenočevanjem v Hotelu Olympia omogočil Megabon Slovenije. Z idejami, kaj se da v Vodicah vse početi, pa nam je pomagala tudi tamkajšnja lokalna turistična zveza mesta Vodice. Nekaj namigov pa ste nam dali tudi vi – hvala. 🙂