Z avtodomom po Španiji - vodič

Z avtodomom po Španiji je mikavna ideja za marsikoga, ki ima v lasti dom na kolesih, kar ni prav nič nenavadnega. Španija očara s svojo zgodovino, kulturo in pokrajino. Tudi nas je.

Sami smo se letos čez božično-novoletne praznike podali prvič z našim kamperjem na daljše potovanje in nazaj domov prišli povsem navdušeni. Ker pa je bilo to naše prvo potovanje z avtodomom v Španijo, vem kako je z iskanjem informacij, zato sem se odločila, da vam načrtovanje nekoliko olajšam in odgovorim na nekaj najpogostejših vprašanj.

Španija z avtodomom

Transfer do Španije

Najdražja postavka pri potovanju z avtodomom v Španijo je prav transfer. Cestnine za avtodom so v Italiji in Franciji res visoke (v eno smer smo dali cca 150 EUR). Prav tako pa je zaradi razdalje potrebno na poti tudi dotočiti gorivo – gorivo je namreč tako v Italiji kot Franciji drago. Vsekakor se vam splača, v kolikor imate čas in morda transfer delate v dveh dneh, da se z gorivom oskrbite izven avtoceste.

Mi smo za tja transfer delali dva dni – prvo noč smo prespali v Nici. Za nazaj pa nam je skupaj z dvema urnima postankoma transfer iz Girone do Ljubljane uspel v 16-ih urah.

Prevoz po Španiji

Hitre ceste so v Španiji najboljši način za transfer iz ene točke na drugo. Označene so z modrimi oznakami (kot pri nas) in so povsem brezplačne. So zelo dobro urejene, veliko bolje kot pri nas. Avtoceste so označene z zelenimi oznakami in so plačljive – mi jih nismo nikoli uporabljali, saj so nam hitre ceste povsem zadostovale.

Tudi lokalne ceste so v povprečju dobre in urejene – vsaj v tem delu Španije, kjer smo se vozili mi (Katalonija, Valencija & Murcia).

Priporočam pa, da se držite cestnih omejitev, da vas doma kasneje ne ulovi kakšna pošta s kaznijo.

Gorivo v Španiji

Tako kot pri nas, je najdražje gorivo na bencinskih postajah ob hitrih cestah in avtocestah. Čim zavijete dol z njih pa je cena precej nižja. Najceneje je točenje goriva na avtomatskih črpalkah (za dizel smo tam plačevali 1,289 EUR/L). V povprečju pa je cena okoli 1,368 EUR/L dizla.

Spanje v Španiji

Uradno je v Španiji prepovedano divje kampiranje, a če boste z avtodomom potovali v nizki sezoni s tem ne boste imeli nikakršnih težav. Mi smo v dveh tednih le enkrat plačali za spanje in sicer na postajališču za avtodome v Valenciji (Camperstop Valencia – super lokacija za obisk Valencije, saj je metro postaja le 300 metrov stran – ena noč nas je skupaj z elektriko stala 22 EUR).

Nekajkrat smo spali na parkiriščih ob plaži, nekajkrat na parkiriščih v samem mestu, nekajkrat na brezplačnih postajališčih za avtodome, kjer imajo vedno urejen tudi brezplačen dostop do vode in izpust za sivo in črno vodo.

Kljub temu, da so se mimo nas vedno vozili policaji in patruljirali, nikogar niso preganjali. Mislim da je bil razlog tudi ta, da je veliko kampov zaprtih, avtodomarjev pa je vseeno v nizki sezoni kar veliko in nekje vendarle morajo prespati. Neuradno je v nizki sezoni tovrstno spanje na divje dovoljeno, v kolikor se držiš nekih nenapisanih pravil (sredi parkirišča pač ne boš raztegnil zunaj mize in stolov).

Varnost / nevarnost v Španiji

Španijo z avtodomom sem nekako vedno povezovala z vlomi, a na srečo sami teh izkušenj nismo imeli. Morda je razlog zato bilo tudi dejstvo, da smo potovali v nizki sezoni in nekako smo se tudi bolj izogibali večjim mestom. Vsekakor je potrebna previdnost v večjih krajih, kjer se je morda bolje odločiti za kakšno plačljivo parkirišče ali uradno postajališče za avtodome. Sploh Andaluzija (Sevilla, Cordoba, Granada) so znani po vlomih.

Se pa nikoli nismo počutili v nevarnosti. Kljub temu, da smo spali na divje so policaji vsaj nekajkrat ponoči in podnevi patruljirali med nami in skrbeli za varnost oziroma dober občutek.

Cene v Španiji

Pričakovala sem, da bo Španija dražja kot Slovenija, a se cene gibljejo kar blizu naših. Če ne iščete luksuznih restavracij, boste za glavno jed odšteli celo manj kot pri nas v Ljubljani. Dnevni meniji s tremi hodi (predjed, glavna jed, sladica) se gibljejo med 11 do 20 EUR – odvisno kje in kaj želite na krožniku. Porcije so bile pri nas vedno velike, prav tako pa je bilo vse, kar smo jedli tudi zelo okusno. Si je pa ponekod potrebno za postrežbo vzeti malce več časa, kot smo mogoče vajeni pri nas.

Po žepu vas bodo lahko udarili le v kakšnem kampu (pri Valenciji so nam nekje želeli zaračunati za eno noč 40 EUR!) ali pri kakšnih znamenitostih kot je npr. akvarij in živalski vrt v Valenciji, Barceloni.

Kupovanje hrane v Španiji

Kljub temu, da smo nekajkrat zavili v kakšno lokalno restavracijo, smo si večino časa kuhali sami. Največkrat smo za nakup hrane zavili v Lidl. Tam nam je bil sploh všeč lokalni kotiček, kjer se nismo mogli upreti domačim dobrotam. Na voljo pa so še razne manjše trgovine, kot tudi Aldi, Supermercados, Carefour. Sami smo za tja imeli s seboj kar nekaj stvari, a nam je kmalu postalo žal – naslednjič se bomo raje dodobra založili z njihovimi dobrotami.

Večji trgovci imajo tudi velika parkirišča, tako da dostop z avtodomi ni nobena težava.

Sporazumevanje v Španiji

Španci ne veljajo za poliglote in tako še vedno naletimo na ljudi, ki ne bodo znali nič angleško. A nič zato, z dobro voljo se da prav vse dogovoriti. Bolj turistični kraji počasi sicer postajajo malce bolj angleško govoreči, a to še ne pomeni, da boste z angleščino prišli skozi brez problema.

Plačevanje v Španiji

S seboj smo imeli sicer nekaj gotovine, a jo skoraj da nismo potrebovali. Z izjemo stojnic na ulicah in tržnicah, se je povsod dalo plačevati s plačilnimi karticami – vključno s parkirnimi avtomati.

Higiena v Španiji

Čistoča ni sicer ravno največja vrlina v Španiji, a je država vendarle precej čista – vsaj okoli znamenitostih in središčih mest. Obrobja znajo biti drugačna zgodba. Po mojem mnenju je sicer najbolj moteča kar kakšna »mina« v obliki pasjega kakca na ulicah – tega žal res ni malo in previdnost pri hoji ne bo odveč. Pravzaprav nismo na pasje kakce naleteli le v Gironi.

Kljub temu pa se mi zdi, da je za zdravstvo kar dobro poskrbljeno – sploh ob obali, kjer živi veliko tujcev in ki je od pomladi do jeseni polna turistov. Ne glede nato, pa vam vseeno priporočam, da si že doma uredite zdravstveno zavarovanje za tujino – le-to naj bo zanesljivo in vam v primeru zapletov nudi tudi dodatno pomoč pri urejanju papirjev, iskanju zdravnika itd. Mi imamo že več let sklenjeno družinsko celoletno Multitrip zavarovanje kar pri zavarovalnici Vzajemna. Ker smo veliko na poti vzamemo najvišje kritje, ki je v Sloveniji sploh mogoče in kjer je zavarovalna vsota milijon Evrov. Na srečo ga še nikoli nismo potrebovali, a smo od prijateljev, ki so ga, slišali same pohvale. Vzajemnini paketi pa vključujejo tudi storitve povezave s covid-19 (kritje stroškov zdravstvene oskrbe in testov v kolikor jih predpiše zdravnik, stroški karantene/samoizolacije, strošek prevoza v kolikor ste vezani na letalske karte, ki se jih ne da brezplačno prestaviti). Več informacij o tem najdete tukaj.

Znamenitosti v Španiji

Španija je ogromna, zato znamenitosti nikakor ne zmanjka. Mi smo se sicer gibali le po Kataloniji in nekaj malega Murciji, pa smo našli nekaj čudovitih kotičkov. Sploh nas je navdušila gorska vasica Morella ter Castello de Guadalest. Vredna ogleda je tudi Girona, Tossa de Mar, Alicante… in seveda Barcelona, Valencija. Podrobnejši opis znamenitosti najdete v našem 14-dnevnem programu poti »Z avtodomom po Španiji«.

Kdaj je najboljši čas za potovanje z avtodomom v Španijo?

Če vprašate naju, je božično – novoletni čas odličen za potovanje z avtodomom v Španijo. Kljub temu, da je veliko kampov zaprtih in da je kopanje v morju rezervirano le za pogumne (mi smo imeli temperaturo vode okoli 15°C), pa ima nizka sezona toliko drugih prednosti, da jih ne gre zanemariti. Najboljše pri vsem pa je zagotovo to, da ni gneče in da je kljub prepovedi divjega kampiranja v sezoni, v nizki sezoni to povsem tolerirano.

To, da je obala Španija, sploh južneje od Valencije, klima mnogo prijetnejša (mi smo imeli tudi čez 20°C), pa je vsaj za nas, ki nismo pretirani ljubitelji zime, še en dodaten razlog za zimski pobeg v to sredozemsko državo.

Z avtodomom v Španijo čez novo leto nas je tako navdušilo, da sva si s Simonom rekla, da ne bi imela prav nič proti, če bi vsako novo leto preživeli tam. Zato če oklevate, nikar. Španija je izven sezone namreč odlična destinacija za potovanja z avtodomi.