severna grčija, grčija potovanje, grčija z avtom

Grčija je za marsikoga priljubljena počitniške destinacija, a veliko ljudi se odloči, da se bo tja odpravilo kar z letalom – sploh na bolj oddaljene otoke. A nekaj in niti ne tako zelo malo, pa nas je tudi takšnih, ki se v Grčijo vedno znova najraje zapeljemo kar z avtom iz Slovenije.

Zakaj v Grčijo z avtom?

Grčijo je odlično raziskovati z avtom – sploh Halkidiki in Peleponez, a nikar ne zanemarimo tamkajšnjih otokov. Nekateri so res da precej oddaljeni od celine in zato težje in dražje dosegljivi z avtom, a kar nekaj otokov je odličnih za raziskovanje z avtom (npr. Krf, Lefkas, Thassos, Zakintos, Kefalonija…).

Kadarkoli se mi sami z avtom odpravimo v Grčijo, se ustavimo tudi v Meteori – zame eden lepših in magičnih krajev.

Poleg tega pa ima Grčija cel kup odličnih plaž, zalivčkov, ki kar kličejo, da jim namenite nekaj časa in nič ni lepšega kot svoj prevoz, ki vam ponuja vso svobodo.

Pot čez Balkan pa si lahko popestrite še s postanki, ki jih lahko izkoristite za počitek, oglede ali zgolj odlično hrano.

Kako do Grčije z avtom?

Grčija sicer ni tako zelo blizu, a tisti, ki nimate otrok in ste navajeni dolgih voženj, Grčijo lahko dosežete brez da vmes kje prespite.

Najhitrejša pot, ki jo priporočava tudi midva je, da se podate v smeri proti Thessalonikiju. Le en majhen del poti iz Slovenije do Grčije boste skrenili z avtoceste, a še ta del se pospešeno gradi.

Cestnina je povsod plačljiva – možno jo je plačati v lokalni valuti, kreditnimi karticami (Maestro, Mastercrd, Visa) ali Evrih. Plačevanje v Evrih odsvetujeva zaradi slabega menjalnega tečaja. Midva sva vedno plačevala kar s karticami, da nisva pri sebi imela različne valute.

A tisti, ki vendarle ne prisegate na več ur trajajočo vožnjo in potujete v Grčijo z otroki pa priporočava dva postanka. Mi smo se zaradi Rena ustavili enkrat v Srbiji enkrat pa v Makedoniji. Ko si na poti z majhnim otrokom je potovalni ritem res nekaj povsem drugega. Še predno sva v Grčijo z avtom potovala z Renom pa sva se ustavila le enkrat – običajno v Leskovcu ali Nišu – kar je pomenilo nekje na pol poti.

Otok Thassos, Thassos grčija, Grčija z avtom

(Otok Thassos, Grčija)

Postanek / prenočišče v Srbiji

Prenočišče domačija Zasavica / Domačinstvo Cicik – Narodni park Zasavica ima na voljo Kamp in tudi eno domačijo. Kamp je zelo lepo urejen in z njim ne boste zgrešili, ampak mi smo za pot nazaj v Slovenijo prenočišče rezervirali na bookingu in izbrali domačijo Zasavica. Verjeli ali ne – nočitev z zajtrkom nas je prišla 20 eurov. Domačija je tipično Sremska – hiša, za njo pa hlev in vrt, kjer se prosto pasejo kokoši, v hlevu pa ne manjkajo prašiči, krave. Z Renom sva si vse to tudi dodobra ogledala. Ko smo zavili k domačiji, nas je pred hišo že pričakala lastnica – in to z domačo rakijo ter kozarcema v roki. Prav tako je samo za nas spekla tradicionalno pogačo, ki jo je postregla z domačo marmelado – vse je bilo odlično. Predno smo se odpravili v sobo, se je Ren navduševal nad njihovim kužkom, nama pa je »sipala« domačo rakijo kot da bi bila voda. Kombinacija rakije, pogače, turške kave in nepredstavljive domačnosti ter gostoljubja je bila res neverjetna. Stanovanjska hiša ima urejenih nekaj sob s privatno kopalnico, ki so skromno a prijetno urejene. Ne predstavljajte si hotela, ampak tisti, ki vam pristnost, domačnost in izredna gostoljubnost veliko pomeni, boste tukaj nadvse uživali. Razočarana nisva bila niti nad zajtrkom – kljub zgodnji uri je lastnica za nas pripravila okusen domač (iz njihove kmetije) narezek (slanina, salama, sir), jajca na oko, kavo, čaj, mleko… po vrhu vsega pa nam je spekla še kvašene flancate, ki nam jih je zavila še za na pot. Neverjetno. Prav zaradi te izkušnje, sva se s Simonom odločila, da bomo enkrat res morali bolje raziskati Srbijo. Nočitev je imela tudi brezplačen WI-FI.

Grčija z avtom, v Grčijo z avtom, z avtom v Grčijo

(Grčija z avtom)

Hotel Groš, Leskovac – Postojanka v Leskovcu bo brez dvoma privabila nasmeh na obraz vsem tistim, ki imate radi meso z žara – navsezadnje vsi dobro poznamo njihove čevapčiče. Hotel Groš ima poleg sob tudi svojo etno restavracijo, ki je ena najbolj popularnih v Leskovcu. Čeprav je hotel že precej načel zob časa in so sobe zelo preproste, pa se tukaj odlično in poceni je. V sklopu hotela je na voljo brezplačno parkirišče, Wi-FI in precej soliden zajtrk. Dvoposteljna soba z zajtrkom naju je prišla 23 eurov. Nekaj več besed o hotelu in etno restavraciji tukaj.

Grčija z avtom, v Grčijo z avtom, z avtom v Grčijo

(Grčija z avtom)

The Regent Club Hotel, Niš – Super mesto za postanek do Grčije je tudi Niš, saj je to še eno zanimivo mesto, kjer se dobro in poceni je, poleg tega pa ima tudi nekaj impresivnih znamenitosti, med katerimi prevladuje trdnjava, spominski park Bubanj, stolp lobanj Ćele Kula, koncentracijsko taborišče… Hotel Regent Club se nahaja v središču mesta in ima svoje privatno brezplačno parkirišče, kar je odlična lastnost, če boste tja pripotovali z avtom. Poleg tega je na voljo brezplačna uporaba WI-Fija, v ceno sobe pa je vključen tudi dober zajtrk.

Grčija z avtom, v Grčijo z avtom, z avtom v Grčijo

(Grčija z avtom)

Postanek / prenočišče v Makedoniji

Prenočišče Durmitor, Kumanovo (42.11435 / 021.73779) – ko sva izbirala, kje bi se ustavili v Makedoniji, sva najprej načrtovala nočitev v Skopju, a ker so bila vsa prenočišča, ki sva jih našla na bookingu kar malo predraga za naš žep, sva se odločila, da eno noč prespimo v Kumanovem. Na bookingu sva našla privat nastanitev Durmitor, ki bi morda bila za marsikoga preveč preprosta, a vse skupaj odtehtata izredno prijazna in gostoljubna gostitelja/lastnika, ki vas bosta z veseljem povabila na klepet in kavo. Več stanovanjsko hišo sta priredila in tako ponujata nekaj sob s svojimi privatnimi kopalnicami in majhno kuhinjsko nišo.  Za privatno sobo s kopalnico, brezplačnim parkiriščem, WI-Fijem smo odšteli 20 eurov. Poleg tega pa sta nama lastnika priporočila odlično lokalno restavracijo »Korner«. Četudi morda ne boste v Kumanovem prenočili, pa vam zagotovo ne bo žal, če se boste tukaj ustavili za kosilo / večerjo. Odlična hrana, ogromne porcije, vse skupaj pa za naše razmere smešno poceni. (42.12342 / 021.73178)

Grčija z avtom, v Grčijo z avtom, z avtom v Grčijo

(Grčija z avtom)

Na voljo so seveda tudi razni kampi, a midva se jih na tej relaciji še nikoli nisva poslužila, saj sva se vedno raje ustavila direktno v mestu oziroma pri domačinih, da sva dobila še malo bolj domačega utripa. Poleg tega pa so bila prenočišča, v katerih sva bila, vedno precej ugodna.

Booking.com

Kdaj na pot?

Poletna meseca julij in avgust sta znana po gnečah na avtocesti in mejnih prehodih, sploh ob koncih tedna, zato priporočava da če imate možnost, da se izognete teh dveh mesecev ali pa se vsaj na pot podate ponoči ali pa čez teden.

Koliko vas bo takšna pot stala?

Glede na to, da je iz Ljubljane do Thessalonikija skoraj 1200 kilometrov, vas bo največ stalo gorivo. Cene goriva so različne v vsaki državi, ki jo boste prečkali, a za lažji izračun, kje se najbolj splača polniti gorivo, si midva pomagava kar z informacijami na AMZS strani.

Za cestnino do Grčije pa boste morali skupaj v eno smer odšteti slabih 34 evrov (podatek iz marca 2018).

Grčijo sem sama nekajkrat obiskala z letalom, a šele ko sem jo začela obiskovati z avtom, mi je resnično zlezla pod kožo. Če vam vožnja ne predstavlja problema, vam potovanje v Grčijo z avtom zagotovo priporočava.