z otrokom na letalo, potovanja z otrokom, kam z otrokom

Z Renom sva že kar nekaj prepotovala, a prvič se je na letalo vkrcal “šele” pri svojih 19-ih mesecih. Kar nekaj strahu sva imela s Simonom glede prvega poleta, saj je Ren zelo živahen otrok. Najbolj naju je skrbelo, kako bo zdržal na miru in v najinem naročju, a glede nato, da se je vse razpletlo nad najinimi pričakovanji, sva se kot kaže kar dobro pripravila.

Ker sva dobila precej podrobnejših vprašanj po objavi prispevka »Z Renom prvič na letalo«, sva se odločila, da vsem, ki se soočate s podobnimi strahovi, podava še nekaj praktičnih nasvetov o tem, kako z manjšim otrokom na letalo.

Otroški nahrbtnik / vreča z igračami

Poleg dveh nahrbtnikov za naju s Simonom, sva si za Rena pripravila še prav posebno vrečo / nahrbtnik, kamor sva si pripravila vse, kar bi Ren potreboval, med poletom. Tako sva le-tega imela pri nogah, da je bil takoj dosegljiv. Vanj sva spakirala dve novi knjigici, novo igračo, barvice, zvezek ter nalepke. Pač nekaj za kar sva vedela, da mu zna bit zanimivo in se bo s tem lahko zamotil med letom.

Malica / Prigrizki

Nikakor nisva na pot odšla brez malice – suho sadje, narezano sadje, grisini, žemljica. Takšno hrano namreč brez problema lahko vzamete s seboj na letalo. Če otroka še polno dojite potem tako ne bo problema, ko bo lačen, če pa je že na gosti hrani je treba za male lakotnike seveda poskrbeti. Poleg tega pa jim do drugega let starosti, dokler še nimajo svojega sedeža, ne pripada lasten obrok.

Če potujete z otrokom, ki je ravno sredi uvajanja goste hrane, si brez problema lahko pripravite tudi kašice, saj je to v takem primeru dovoljeno. Morda vam bodo na varnostni kontroli le rekli, da jih pred njimi poskusite – vse spakirajte v manjše posodice in ne le v eno veliko. Prav tako ni problema, če s seboj prinesete adaptirano mleko – tudi na krajših letih vam bo osebje na letalu lahko pogrelo vodo ali že pripravljeno stekleničko.

Mamica Maja tudi pravi: “Kašice, ki jih sami pripravite so nam na vseh treh letališčih dali čez posebnonapravo in tako preverili, če so OK, tako da lahko brez težav vzame s seboj doma pripravljene kašice. Tudi vodo v otroški steklenički in mleko so nam dovolili čez kontrole. Steklenička za mleko je bila povsem običajna – mislim da 150 ml, za vodo pa večja ene 250 ml. Posodice za hrano pa kovinske, take ki ohranjajo temperaturo in gre notri približno 350 ml. Take posodice smo na medcelinskem letu imeli kar tri in ni bilo težav.”

Pijača – tudi za izravnavanje pritiska

Najin Ren je navajen na vodo, tako da smo si jo priskrbeli znotraj letališča. Za izravnavanje pritiska pa sva vzela še sadne oziroma zelenjavne smutije, ki jih ima zelo rad. Tako sva vedela, da če mu jih ponudiva med vzletom in pristankom, bo z veseljem pil, dokler ga ne zmanjka in si s požiranjem tudi nekoliko izravnaval pritisk v ušesih. To, kakšne težave bo imel otrok zaradi pritiska, ni mogoče določiti vnaprej, saj je veliko odvisno tudi od ušesnih kanalov, a kot kaže Renu le-ti niso delali pretiranih težav in je šlo pri povratnih letih tudi brez soka.

V primeru, da otroka / dojenčka še dojite, pa je najbolje, da med vzletanjem in pristajanjem dojite. Pomagala naj bi tudi duda, ki pa jo mi že od Renovega prvega leta starosti ne uporabljamo več.

Nasvet mamice Maje: “Na zadnjem letu ko je bil moj sin star 11 mesecev je bilo koristno, da se je naučil pihat nosek. Ko smo se vzpenjali in spuščali smo se šli igrico pihaj in mislim da mu je pomagalo pri pritisku. Pa vodo je pil pri pristanku, ker je bil kar močen pritisk.”

Risanke

Na USB sva si sicer naložila nekaj risank, a jih nisva niti potrebovala. Nekaj časa je gledal risanke iz programa na letalu, potem pa se je zamotil z novima knjigicama, nalepkami in malico.

Marela / voziček

Zaradi presedanja sva obrdžala pri sebi tudi marelo, ki sva jo oddala tik pred vkrcanjem in jo tako pobrala takoj po izkrcanju. Tako je bil cel transfer malce lažje izvesti.

Rezervna oblačila

Rezervna oblačila sem spakirala tako za Rena (ne le v primeru, da se umaže, ampak tudi za primer, če naša prtljaga pride za nami kasneje), kot zase. Morda se sliši smešno, a za dolge lete, si v ročno prtljago običajno tudi zase dodam eno majico in kakšne spodnje hlače – za vsak slučaj, če se prtljaga izgubi… Sedaj ko sva potovala z Renom, pa sem si rezervno majico vzela tudi v primeru, da me Ren med njegovo malico umaže.

Plenice in vlažilni robčki

Brez plenic (če se jih seveda še nosi) in obilice vlažilnih robčkov, ki se jih uporabi tudi za brisanje umazanih rok po hranjenju absolutno ne gre. Mi smo v ročno prtljago spakirali 10 plenic – kaj pa veš, kaj ga bo prijelo sredi letenja ali pa bo morda sam let imel zamudo.

Letala imajo na straniščih majhno zložljivo prevajalno desko, a sem nanjo komaj spravila Rena in je bolj ali manj primerna za dojenčke. Če ste sredi odvajanja od plenic pa morda nastavek za stranišče ne bo odveč.

Izbira sedežev

Na dolgem letu smo izbrali sedeže pri predelni steni – tam je namreč največ prostora, poleg tega pa je nanje mogoče dodati tudi košaro (basinet). Basinet je lahko v uporabi za težo do 10 kilogramov. V njej je otrok tudi zaščiten v primeru manjših turbolenc, tako da ga za vsako manjšo ni niti potrebno zbujati in jemati k sebi.

Za let v New York mi sicer nismo imeli košare in sva Rena dala spati kar na tla k nogam. Letalsko osebje temu ni nasprotovalo, medtem ko nam tega za nazaj niso dovolili in so prinesli košaro. Ren je bil ravno na meji za uporabo, tako da je bil notri že malce na tesno, ampak ga to ni kaj dosti motilo, saj je let na relaciji New York – Pariz v celoti prespal. Polet smo imeli iz Ljubljane in sicer z Air France letalsko družbo, ki ima zelo dobre povezave s Severno Ameriko – mi smo med leti imeli za tja in nazaj zgolj 1,5 ure dolgo prestopanje.

Nočni leti

Ko sva se s Simonom odločala za letalske karte, sva želela da letimo ponoči in tako upala, da bo Ren vsaj del leta spal. Ker se mu je na začetku tako zelo dogajalo, ni na letu na relaciji Ljubljana – Pariz nič spal in kljub večernemu letu je na letu Pariz – New York zaspal šele po treh urah leta.

Za nazaj je bilo vse lažje – iz New Yorka smo poleteli ob 22-ih in je vse do vkrcanja na letalo tekal sem in tja, se igral, občudoval letala… Tako je še pred vzletom zaspal pri meni v naročju in je spal vse do pristanka.

Navdušenje nad letali

Še sama ne vem, kdaj je Ren postal navdušen nad letali, a kar naenkrat je sam od sebe začel kazati na nebo, ko je kakšnega zagledal. Tako sva mu midva enostavno le začela praviti, da je to letalo. Ko se je naše potovanje bližalo, sva tako vsakič, ko je na nebu opazil letalo, povedala, da še malo in bo tudi Ren letel z letalom. Sam od sebe je tako začel kazati nase in na letalo, v smislu, da se bo Ren peljal z letalom, in mislim, da je bilo tudi zaradi njegovega navdušenja vse malce lažje.

Prava izbira oblačil

To, da je treba udobno obleči otroka je seveda samoumevno, a vsem staršem tudi priporočam, da se za na letalo sami oblečejo udobno in vsaj zame, tudi brez pasov, ki jih je na varnostnih kontrolah potrebno odpenjati in sneti z oblačil. Tako gre vse skupaj hitreje in veliko bolj enostavno. Tudi voziček gre praviloma čez kontrolo.

Upam, da vam bodo najini napotki, kako z otrokom na letalo, vsaj malce olajšali polete in za tiste, ki se prvič z otrokom odpravljate na letalo, tudi malce odpravilo skrbi. Uživajte in se zavedajte, da brez kakšnega joka ne bo šlo, a otroci pač jokajo, saj je to njihov način sporazumevanja. Nekaj pa je zagotovo – potovanja in doživetja na končni destinaciji so enostavno preveč čudovita, da bi se jim zaradi strahu in nekaj solza odpovedali. 

OPOMBA: Ko se nekam odpravljate z letalom pa je na končni destinaciji vedno pametno imeti tudi zdravstveno zavarovanje za tujino, saj so naši malčki pravi mali raziskovalci in pustolovci – kaj hitro se lahko zgodi kakšna nezgoda. Mi smo zavarovani pri zavarovalnici Vzajemna in imamo sklenjen njihov XXL paket Multitrip, ki velja celo leto.