potovanja, počitnice, hrvaška

Že nekaj časa razmišljam o tem, da bi napisala prispevek o mojem mnenju raznih primerjav med državami, ki jih delajo nekateri popotniški blogerji. Priznam, to da se delajo primerjave, kako je neka Azijska država boljša, tudi z vidika cene, za potovanje/počitnice kot npr. sosednja Hrvaška me pošteno pogreje.

Še težje pogoltnem kritične komentarje, ki ljudi obsojajo za dolgočasne in brez domišljije, ko javno povedo, da se bodo tudi letos na dopust odpravili na Hrvaško. Ali ni pri ljudeh zanimivo in lepo prav to, da ima vsak svoj okus, želje in interese?

izlet istra, izlet v istro, kam na izlet, ideja za izlet, hrvaška izlet

Istra, Hrvaška

Nič ne rečem, tudi jaz se nikakor ne pritožujem, ko sedim na letalu, ki me pelje  povsem na drug konec sveta, v neko drugo kulturo, podnebje, med povsem drugačen življenjski utrip. Ampak priznajmo si nekaj – kljub temu, da se letalske karte za Azijo že dobijo za 400-500 eurov na osebo in kljub temu, da sredi Tajske za 30 EUR že dobimo lepo hotelsko sobo in jemo pad-thai na ulici za 1 Euro, pa to še nikakor ne pomeni, da je to v celoti tudi cenejše ali morda boljše, kot pa raziskovanje nam bližnjih držav kot so  Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija, Albanija… ki so na nek način, in če jim to dovolimo, lahko tudi precej eksotične.

Dubrovnik, izlet, potovanje, hrvaška, Sarajevo, potovanje, popotniški blog

Biser na Jadranu – Dubrovnik, Hrvaška

Počitelj Bosna in Hercegovina, izlet v Mostar, izlet v Sarajevo

Počitelj, Bosna in Hercegovina

Ja, morda res ni tako eksotično in zavist vzbujajoče, ampak meni je Hrvaška všeč – tako za hiter vikend pobeg, kot za kakšen daljši poletni odklop. Sploh pa je v primeru, da tja potuje več oseb (npr. tri-štiri-pet članska družina), vseeno veliko ceneje, kot pa dopust / potovanje nekam v Azijo, saj bodo takšno družino samo letalske karte stale več, kot pa dvo ali celo tri tedenski aktivni oddih na Hrvaškem.

slavonija, hrvaška izlet, izlet v slavonijo, kam na izlet, ideja za izlet, vikend izlet

Slavonija, Hrvaška

Sicer pa – kdo pa pravi, da je v primeru dopusta na Hrvaški obali to lahko le poležavanje na plaži in da za tiste prave radovedneže ni zanimiva tudi ta naša sosednja država  – sploh notranjost? Ste jo mogoče že kdaj zares raziskovali? Povedano drugače – če bi bila Hrvaška tako zelo dolgočasna in brez vezna, jo verjetno tuji popotniki ne bi sploh obiskovali, kaj šele, da o njej pišejo v presežkih.

Mali Lošinj, otok Lošinj, Lošinj Hrvaška

Veli Lošinj, Hrvaška

Včasih ne vem ali so te primerjave spisane zgolj za postavljanje ali pa zgolj zaradi nevednosti in nepoznavanja določene države. Sama sem namreč vedno mnenja, da je lahko prav vsaka država zanimiva in vredna ogleda, če jo znamo gledati na pravi način… Poleg tega pa se mi smilijo tisti ljudje, ki potrebujejo potovanja na drug konec sveta, zato da se imajo lepo, da se počutijo žive in radovedne, ko pa je lahko vsak korak in nov dan – tudi v domači državi, poln novih in zanimivih krajev ter zgodb… Začnimo se že obnašati kot pravi popotniki, če se že za njih imamo – ali nismo navsezadnje prav mi tisti, ki smo se od potovanj naučili strpnosti do drugih in sprejemanje drugače mislečih?

*V razmislek, kaj pravzaprav marsikomu lahko pomeni strošek ene same »poceni« letalske karte, pa si preberite prispevek »Si potovanja res lahko privošči vsak