Zagreb, zagreb izlet, izlet v Zagreb, Zagreb znamenitosti

Glavno mesto naše južne sosede, Zagreb, je največje in najpogosteje naseljeno mesto na Hrvaškem. Arheološke najdbe pričajo o tem, da je življenje na področju Zagreba obstajalo že v času kamene dobe. Sedaj pa je mesto kulturno, gospodarsko, politično in administrativno središče Republike Hrvaške. Tu živi četrtina celotnega prebivalstva, kar številčno znaša skoraj milijon ljudi. Iz tega pa je navdih za svoj turistični slogan dobila tudi njihova turistična organizacija, ki se glasi »Zagreb, mesto milijonov src«.

Poleg številčnega prebivalstva pa to hrvaško prestolnico ne prepoznamo le po človeških srcih, temveč tudi po tradicionalnih pisanih kolačkih v obliki srca, Licitarjih, ki jih poznamo tudi pri nas.  Narejeni so iz medenega testa in so rdeče barve. Domačini jih že leta tradicionalno podarjajo vsem, ki jim kaj pomenijo, saj z njimi pokažejo ljubezen in naklonjenost. Ročno okrašene Licitarje lahko najlaže občudujemo kar na glavni tržnici ali na placu, kakor tržnico Dolac imenujejo domačini in jo najdemo v središču Zagreba.

Zagreb, izlet

Osrednja tržnica oz. plac –  Izlet v Zagreb

S tržnice lepo vidimo delček najpomembnejše cerkve v Zagrebu, stolnice, pri kateri prevladuje neogotski arhitekturni slog. Začetek gradnje beležimo v konec 11. stoletja, a je bila cerkev skozi zgodovino zaradi poškodb tako s strani napadov na mesto, kot potresa, večkrat obnovljena. Zagrebška stolnica sedaj sprejme več kot  5000 ljudi in s tem velja za največjo cerkev in tudi najvišjo zgradbo v celi državi. Njena dva 108 metrov visoka zvonika zgrajena v renesančnem slogu iz 17. stoletja, ki sta služila kot opazovalna točka v času otomanskega cesarstva, se dvigata visoko v zrak in kukata v nebo za značilnimi rdečimi šestinskimi dežniki na tržnici, ki so del zagrebške narodne noše. Pod njimi se pred soncem skrivajo branjevke, kjer vsak dan, razen v nedeljah in med prazniki, prodajajo svoje sveže pridelke, vse od sadja, zelenjave, mesa in rib.

izlet, Zagreb

Stolnica – izlet v Zagreb

Kljub vsej rdeči barvi, ki jo je mogoče opaziti med sprehodom po ožjem centru mesta, pa je pravzaprav glavna barva mesta Zagreb modra.  Z njimi so obarvani avtobusi, tramvaji in vzpenjača, ki nas pripelje na vrh Gradeca oz. Gornjega Gradu in na enega najbolj znanih zagrebških sprehajališč, od koder je prelep razgled na mestno središče in na vse opečnate strehe, ki se počasi in z oddaljenostjo od starega dela mesta spreminjajo tako po barvi kot materialu. Prav preko streh in njihovo menjavo materiala lahko tudi opazimo razvoj Zagreba skozi čas. Modra pa je tudi barva v mestnem grbu in barva zagrebških športnikov, kateri ponosno zastopajo mesto s svojimi modro obarvanimi športnimi dresi.

izlet v zagreb

Modra je glavna barva Zagreba – izlet v Zagreb

V Zagrebu živi približno trikrat več prebivalstva kot v Ljubljani, vendar je mogoče Zagreb še vedno opisati kot zeleno mesto. Praktično na vsakem koraku se pred nami razprostirajo zelenice in mogočni parki, ki jih krasijo drevoredi, glasbeni paviljoni, vodnjaki, kipi in cvetoče gredice. Njihov čas nastanka sega še v čas 19. stoletja in prevladujejo predvsem na področju Donjega gradu, vse od glavne železniške postaje do osrednjega trga Bana Jelačića, ki ga krasi njegov kip in obilico starejših zgradb med katerimi prevladuje gradnja v slogu klasicizma, secesionizma in modernizma.

Zagreb, izlet

Izlet v Zagreb

Posebno pozornost pa zaradi legende o nastanku imena za mesto Zagreb posvetimo tudi tamkajšnjemu vodnjaku. Legenda pravi, da je pogumen ban po vrnitvi iz bitke prosil deklico po imenu Mandi, naj mu »zagrabi« vodo iz izvira. Tako je izvir dobil ime Manduševac, mesto pa Zagreb. Iz trga, ki velja za največjega v mestu in je popularno shajališče domačinov, vodi tudi Radićeva ulica do Gornjega gradu, ki vodi skozi še edina ohranjena kamnita vrata iz srednjega veka. Tu najdemo oltar svete Marije, ki je zaščitnica mesta Zagreb in kjer se zbira mnogo vernikov, ki v spomin na pokojnike in v spoštovanje matere božje prižigajo sveče in Marijo prosijo za pomoč.

Zagreb, izlet

Oltar svete Marije, zaščitnice mesta Zagreb

Nedaleč stran se nahaja Markov trg, z istoimensko cerkvijo, ki je predvsem znana po živo barvni opečnati strehi, ki uprizarja dva različna grba. Eden pripada mestu Zagreb, drugi pa je trojni grb, na katerem so uprizorjene tri hrvaške pokrajine in uprizarja grb Republike Hrvaške. Trg pa je nam Slovencem znan že iz šolskih klopi, ko smo se učili o Matiji Gubcu, vodji slovensko-hrvaških kmečkih uporov. Tu so ga v poduk drugim javno mučili, okronali z železno žarečo krono in na koncu celo razčetverili. Sedaj pa je na tem zagrebškem trgu vse od leta 2005 prepovedano kakršno koli zborovanje, kar je med domačini naletelo na mnoga neodobravanja in se sedaj na trgu zbirajo le še množice turistov, ki si poleg cerkve sv. Marka lahko od zunaj ogledajo še zgradbe, od koder hrvaški politiki vodijo njihovo državo.

Zagreb, izlet

Markov trg – izlet v zagreb

V kolikor pa se okoli trga ali Strossmayerjevega sprehajališča nahajate okoli dvanajste ure pozor. Iz bližnjega stolpa Lotršćak in tamkajšnjega topa se vsak dan že sto let sliši glasen pok, kateri nemalokrat nehote prestraši marsikaterega turista. Priznam, tudi mene je, pa čeprav sem strel z nestrpnostjo pričakovala.

Zagreb, izlet

Strossmayerjevo sprehajališče – izlet v Zagreb

V kolikor pa vas v centru Zagreba niso prepričale vse znamenitosti, razgledne točke, umetniško zgrajeni parki, nakupovalni centri, gurmanske restavracije, fascinantne zgradbe v katerih se skrivajo mnogi muzeji, gledališča, baletna in operna hiša, pa si malo izven mestnega središča lahko ogledate tudi čudovit živalski vrt, v katerem ne bodo uživali le otroci temveč tudi odrasli. Vsem, ki pa vas tako, kot mene na potovanjih in izletih vedno zanimajo pokopališča, pa vsekakor priporočam še ogled Mirogoja, mestnega pokopališča, ki velja za enega najlepših v Evropi. Opečnati paviljoni, kupole in monumentalne arkade s konca 19. stoletja nikakor ne pustijo ravnodušnega nobenega obiskovalca. Mirogoj velja za zadnje počivališče zagrebških pomembnežev, a hkrati ga lahko zaradi vseh arhitekturnih zakladov uvrščamo kar v pravo umetniško galerijo na prostem.

Zagreb,izlet

Pokopališče Mirogoj – izlet v Zagreb

Predno pa se odpravite domov, nikar ne pozabite na obisk zagrebške mestne plaže oziroma športno-rekreacijskega centra Jaruna, ki je bil urejen za Univerzijado leta 1987. Vse od takrat dalje služi kot prijeten skok iz glasnih in natrpanih ulic v centru mesta, kjer se v poletnih mesecih lahko ohladite v nekdanjih rokavih reke Save ali pa se podate na kolesarski izlet po tamkajšnjih številnih poteh.

Zagreb, izlet

Zagrebška plaža Jarun – izlet v Zagreb

Pozimi pa namesto na zagrebško mestno plažo, Zagrebčani radi zaidejo na bližnje smučarsko središče Sljeme, ki je luč na svetovnih zemljevidih ugledal s pomočjo družine Kostelić. Prav zaradi njih in dveh najuspešnejših hrvaških smučarjev, Sljeme vsako leto gostuje svetovni smučarski pokal. Prav takšni dogodki ter večanje turistične prepoznavnosti skozi svetovne športne prireditve pa v Zagreb vsako leto privablja vedno več turistov in to v vseh letnih časih.

In še to – če se boste na izlet v Zagreb odpravili med prazniki, bo parkiranje takrat povsem brezplačno.

Nasvet: Čeprav je izlet v Zagreb povsem izvedljiv kot enodnevni izlet, pa je vendarle tu lepo preživeti cel vikend. Prenočišča si poglejte tukaj.