pisati blog, pisanje bloga, bloganje

Morda ste se kdaj vprašali zakaj sploh piševa blog ali pa se je vprašanje zgolj navezovalo na vas same. Zakaj bi sploh začeli pisati blog? Razlogov je vsekakor več in verjetno ima vsak svoje, zato se bova v tem blog prispevku lotila nekaj najinih najmočnejših razlogov za pisanje bloga.

1. Spletni dnevnik

Vse skupaj se je začelo približno štiri leta nazaj, ko je pisanje bloga pomenilo zgolj beleženje spominov s poti. V tem štiri letnem obdobju je bilo precej prekinitev in iz vsakega potovanja je nastal bolj ali manj zgolj en splošen potopis. Približno dve leti pa pisanje bloga jemljeva malce bolj resno. Če se sprašujete zakaj, je verjetno največji razlog v branosti, kar nama da tudi motivacijo za nadaljne ustvarjanje.

2. Družina / prijatelji

Poleg spletnega dnevnika je bil glavni razlog za pisanje bloga javljanje s poti družini in prijateljem. Možnost brezplačnega brezžičnega interneta je bila seveda najcenejša možnost, da so vsi zvedeli, kaj se nama na poti dogaja. Poleg tega pa sva bila ob prihodu domov malce lena vsakemu posebaj razlagati, kako sva se imela na potovanju. Sedaj stvari raje zapiševa in če koga zanima, so mu na voljo fotografije in besedilo ter tudi kakšen video posnetek. No ja, seveda se še vedno ohranja “ustno izročilo”, ki pa je vsekakor malce manj podrobno, kot pa vsi prispevki na blogu.

3. Bralci

Nikoli si nisva mislila, da bodo najine zapise kdaj brali drugi, a izkazalo se je ravno to. Najin blog bere vedno več ljudi in sedaj so vsi zapisi zapisani tudi malce v obzir vam. Z njimi želiva nuditi koristne informacije, ki bi vsem olajšalo priprave na potovanje ali pa jim zgolj dalo kakšno novo idejo za naslednje potovanje, izlet ali počitnice.

4. Znanje

Predno sva začela pisati blog nisva imela pojma o spletu in delu z njim. Z ustvarjanjem bloga sva pridobila ogromno tehničnega znanja, ki nama morda pride kdaj prav. Nikoli namreč ne veš kaj ti prinese življenje in le znanje je tisto, kar ti ljudje nikoli ne morejo vzeti.

5. Poznanstva

Čeprav je blog morda res le nekaj virtualnega pa nama je le-ta prinesel tudi ogromno novih poznanstev in celo prijateljev – sorodnih duš, ki so tako kot midva, zaljubljeni v potovanja.

6. Zaslužek

Sedaj ko dve leti intenzivno ustvarjava blog, bi se seveda zlagala, če ne bi rekla, da bi bilo lepo kdaj od tega tudi kaj zaslužiti. Navsezadnje potovanja nekaj stanejo in nič ne bi bilo lepšega, kot z blogom zaslužiti za kakšno novo dogodivščino ali še lepše, da si bi lahko enkrat najina potovanja v celoti lahko privoščila izključno le zaradi bloga.

Kot rečeno so razlogi za pisanje bloga različni, a nekaj je jasno. Če boste blog začeli pisati izključno zaradi denarja, ste se navdušili nad napačnim razlogom. Zaslužek z blogom je seveda mogoč, a pravilnejša pot je, da želite blog začeti pisati zaradi spominov in zato, ker bi to res radi počeli.