zaslušek z blogom

Veliko ljudi se spogleduje z mislijo, da bi začelo pisati popotniški blog. Nekateri bi s tem želeli zgolj beležiti spomine, medtem ko bi drugi radi z njim tudi kaj zaslužili. Pa se s pisanjem popotniškega bloga sploh da kaj zaslužiti? Morda celo od tega živeti?

Zaslužek z blogom je mogoč

S pisanjem popotniškega bloga se seveda da zaslužiti. Praktično se z vsako stvarjo da, a velikokrat je to odvisno zgolj od vas/nas samih. To, da se s popotniškimi blogi da ne le zaslužiti, ampak od tega tudi živeti, dokazujejo svetovno znani blogerji, katerim bloganje predstavlja redno službo. Njihov zaslužek seveda ni prišel čez noč in čeprav sedaj mesečno redno zaslužijo tudi štiri in celo pet mesečne številke, so bili tudi sami nekoč povsem na začetku.

Zaslužek z blogom je delo

Sliši se sanjsko, kajne? Le kdo ne bi rad potoval in bil od tega celo finančno preskrbeljen. Resnica pa je vendarle malce bolj kruta, malce bolj realna. Tisti, ki z bloganjem dobro služijo so redki. Ogromno pa nas je takšnih, ki si to želimo in o tem sanjamo, a nikoli ne vemo, če bomo kdaj sploh prišli do te stopnje. Bloganje je tek na dolge proge in večina teh uspešnih popotniških blogov živi od bloga šele po treh, štirih, petih letih intenzivnega bloganja. Intenzivno bloganje pa pomeni 2-3 prispevki na teden, stalno javljanje in uporaba socialnih omrežij, kvalitetna vsebina, delo in vztrajnost. To, da radi potujemo je žal premalo.

Midva intenzivno blogava približno eno leto. Edini oprijemljiv rezultat trenutno je ta, da sva oba že kot zombija. Redna služba nama že tako vzame večino energije in ko prideva domov je šele čas za bloganje. Da objaviva 2-3 prispevka na teden v slovenskem in angleškem jeziku, zanje delava prav vsako popoldne do poznega večera.

Zaslužek z blogom ne pride čez noč

Trenutno nama bloganje prinese kakšen press trip (študijski izlet) ter kakšen evro, s katerim se poplačajo stroški domene in strežnika, včasih celo izleta. Res da ni veliko, a za leto dni bloganja, rezultat tudi ni ravno slab. Da bi si zaradi bloga lahko plačala najina potovanja v celoti je zgolj želja in upanje za prihodnost, kaj šele da bi od tega enkrat oba normalno živela. To se zdi oddaljeno milijone svetlobnih let….ampak seveda določeni primeri kažejo na to, da se da. Upanje pa tako ali tako umira zadnje.

Zaslužek z blogom naj ne bo v prvem planu

Sicer je prihodnost bloga v večji meri odvisna izključno od naju, najinega dela in vztrajnosti, a včasih se zaradi vsega vloženega dela in pomanjkanja časa za druge stvari, vprašava ali je blog vreden tega. No ja…. najvažneje je seveda to, da blogava (še vedno) rada in nenazadnje si s tem ustvarjava spomine na najina potovanja. Ko se znajdeva v slepi ulici in brez motivacije, enostavno začneva brati, kar sva zapisala in takrat vedno najdeva enak odgovor: “Splača se!” Blog je nekakšen najin dnevnik, ki nama v spomin vedno znova prikliče vsa najina doživetja in občutja. Poleg tega pa je blog tudi vir informacij za vse, ki se odpravljate po najinih poteh ali iščete dodaten motiv, da odrinete novim dogodivščinam naproti.

Res da nisva za bloganje plačana v denarju, a je vsaka minuta najinega dela poplačana z vami – to da naju berete, da nama kdaj pošljete fotografijo iz vaših potovanj, da dobiva kakšno konstruktivno kritiko ali namig kaj storiti bolje, da nama pošiljate pozdrave s poti, da nama poveste, da so vam prišli najini zapisi prav… Vse to pravzaprav šteje največ in to se zagotovo ne more ovrednotiti v denarju. Temu se pač enostavno reče neprecenljivo!

Zaslužek z blogom je tek na dolge proge

S popotniškimi blogi se da zaslužiti, a vsi tisti, ki razmišljate da bi blog začeli pisati izključno zaradi denarja, bo bolje, da ga sploh ne začnete pisati. Z njim boste namreč prenehali in obupali še preden vam prinese prvi Evro. Bloganje je kot tek na dolge proge. Da pretečete maraton, morate v prvi vrsti imeti radi tek ter v njem uživati, saj boste le tako lahko vložili v trening ogromno vašega časa, truda in energije. Če ste na to pripravljeni in veste, da se brez muje še čevelj ne obuje, potem ste vsekakor že na pravi poti. 

Navodila, kako začeti pisati popotniški blog pa si preberite tukaj.