Vzajemna zdravstveno zavarovanje za tujino

Poletje je v polnem zamahu in glede na gnečo na cestah ter letališčih se zdi, da so ljudje po dveh letih premora potovanja ponovno zajeli z veliko žlico.

O zdravstvenem zavarovanju za tujino sem že pisala (tukaj) in ni skrivnost, da ga imamo mi že leta sklenjenega pri zavarovalnici Vzajemna. Zavarovalnica Vzajemna, na kratko, namreč ponuja visoke zavarovalne vsote, široko kritje in dobro medicinsko asistenco v primeru bolezni ali poškodbe v tujini.

Letos pa smo se prvič spopadli tudi z zdravstvenim zavarovanjem za tujino, ki mora kriti akutno poslabšanje kronične bolezni. Renu so namreč diagnosticirali astmo, kar pravzaprav pomeni, da je kronični bolnik.

Novosti zdravstvenega zavarovanja za tujino Varuh zdravja

Kronični bolniki in zdravstveno zavarovanje za tujino

Do konca maja so pri Vzajemni tovrstna zavarovanja za poslabšanje kronične bolezni v tujini krili samo pri paketu XXL. Od 1. 6. 2022 pa so vse pakete pri Vzajemni nadgradili tako, da prav vsi vključujejo tudi stroške zdravljenja akutnega poslabšanja kronične bolezni.

To pomeni, da ne glede na to, kateri paket zdravstvenega zavarovanja za tujino boste sklenili pri Vzajemni, ne glede na dolžino trajanja zavarovanja in ne glede na višino zavarovalne vsote, boste lahko vsi s kroničnimi boleznimi pri akutnem poslabšanju katerekoli kronične bolezni končno kriti brez zapletov po celem svetu. Višina zavarovalne vsote za tovrstno kritje pa je odvisna od izbire paketa – mi še vedno prisegamo na njihov najvišji XXL Multitrip paket.

Zdravstveno zavarovanje za rekreativne in profesionalne športnike

Pri Vzajemni so s prenovo paketov s 1. 6. 2022 zajeli tudi rekreativne in profesionalne športnike ter vse, ki se ukvarjajo z drugim rizičnim udejstvovanjem. Odslej je možno zavarovati tudi rekreativne in profesionalne športnike, brez omejitev in z ustreznim doplačilom.

Seznam rekreativnih športov in rizičnih udejstvovanj najdete na spletni strani Varuh zdravja (zadnja datoteka seznam doplačil).

Doplačilo se določi glede na športno udejstvovanje:

  • profesionalnim športnikom se določi 100-odstotno doplačilo,
  • rekreativnim športnikom, ki se ukvarjajo z rekreativnim športom iz seznama, določijo 50-odstotno doplačilo in
  • strankam, ki bodo odpotovale v tujino z namenom rizičnega udejstvovanja s seznama, se določi 50-odstotno doplačilo.

Nezgodno zavarovanje v tujini

K zavarovanju lahko dodatno priključimo še nezgodno zavarovanje v tujini, in sicer kot dodatno kritje. Kritje nezgoda v tujini obsega primer trajne invalidnosti nad 40 odstotkov in nadomestilo za podaljšanje bivanja v bolnišnici.

Zdravstveno zavarovanje za tujce v Sloveniji

Pri prenovi zdravstvenega zavarovanja za tujino so se pri Vzajemni spomnili tudi na tujce, ki v Slovenijo pridejo zaradi bivanja ali dela.

Vsi, ki v Slovenijo prihajajo zaradi dela, za pridobitev delovne vize potrebujejo zavarovanje z zavarovalno vsoto v višini 30.000 evrov. Pri Vzajemni so paketu Welcome določili prav to višino kritja. Geografsko območje pa so še dodatno razširili in ga tako iz Slovenije nadgradili še na naše sosednje države – Italija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška. Da bi tujcem lahko nudili kritje tudi za rekreativno ali profesionalno ukvarjanja s športom, imajo tudi oni možnost doplačila za šport in rizično udejstvovanje.

Zdravstveno zavarovanje za študente v tujini

Prenova paketov pri Vzajemni bo razveselila tudi študente, ki na študij odhajajo v tujino za več kot 90 dni in so stari med 18 in 26 let. Od junija 2022 jim je namreč na voljo ugodnejše zavarovanje. Z izpolnitvijo obeh kriterijev jim po novem nudijo popust v višini 25 odstotkov.

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna že osmo leto zapored podpira naš blog, a ne glede na to, se mi zdi prav, da vas o tovrstnih dobrih spremembah obvestim tudi sama. Skozi leta potovanj in vaših vprašanj, ki so se velikokrat nanašala prav na to, kako je z zdravstvenim zavarovanjem za tujino v primeru kroničnih bolezni in raznim adrenalinskim podvigom, se mi zdi njihova prenova paketov res zelo dobra novica – sploh v primeru kroničnih bolnikov. Navsezadnje tudi taki radi potujejo oz potujemo.