zavarovanje za tujino, Vzajemna zavarovanje, zdravljenje v tujini

Z možem sva strastna popotnika. Vsako leto januarja jo mahneva proti Aziji in tam ostaneva do aprila. Tekom leta ponavadi greva še na nekaj krajših počitnic, najraje v Egipt, saj nudi prvovrstno potapljanje, ne pozabiva pa tudi na kak oddih v Evropi.

Kadar potujeva po Evropi, je največkrat dovolj, da imava s seboj evropsko kartico zdravstenega zavarovanja, ki pa včasih vseeno ne zadostuje v celoti – npr., če se znajdeš pri zasebnih zdravnikih, kakor sva se midva na Ibizi, zato se vedno zanašava predvsem na zdravstveno zavarovanje za tujino Vzajemna. Tako sva se že davno tega naučila, da je najceneje vzeti kar celoletno zdravstveno zavarovanje za tujino.

Sama sem podvržena raznim zdravstvenim težavam že od svojega prvega potovanja z letalom daljnega leta 2000. Tudi takrat sem imela sklenjeno zdravstveno zavarovanje za tujino in ga (žal) že potrebovala. V nadaljih letih se je zvrstilo kar nekaj zdravstvenih težav, ki so svoj vrhunec dosegle letos, ko sem zaradi hude zastrupitve z morskimi sadeži na Krabiju (Tajska) pristala  tudi v bolnišnici.

Kaj narediti, ko ugotoviš, da bo potrebna zdravstvena pomoč?

V kolikor si nastanjen v hotelu, imajo običajno hotelskega zdravnika, tako da samo kontaktiraš recepcijo in problem je rešen. Težje je, ko nisi v hotelu in se lahko zaneseš samo nase. Takrat je najbolje na internetu poiskati najbljižjo mednarodno bolnišnico in se odpeljati do nje. In zakaj ravno mednarodno? Tam so namreč vajeni tovrstnih težav in sami urejajo vse nadaljne postopke.

zavarovanje za tujino, Vzajemna zavarovanje, zdravljenje v tujini

Zdravstveno zavarovanje za tujino, Vzajemna

Kakšen je protokol, ko pristaneš v bolnišnici?

Najprej te bolnišnično osebje vpraša, ali imate urejeno zdravstveno zavarovanje. S seboj morate ves čas nujno imeti kartico zdravstvenega zavarovanja, kjer je vaše ime in številka zavarovalne police ter telefonska številka, na katero se obrnete. V bolnišnicah vse to za vas opravi zdravstveno osebje. Od tod naprej je obravnava prepuščena njim, vse, kar je vaša naloga je, da se posvetite svoji ozdravitvi.

Kakšna je moja izkušnja z bolnišnico na tujem?

Na Tajskem sem imela možnost spoznati mednarodni bolnišnici na Krabiju in otoku Koh Samui. Dejansko sem prišla do ugotovitve, da so te bolnišnice mnogo bolje opremljene in organizirane kot naše. Na Krabiju sem v bolnišnici ostala tri dni. Dobila sem svojo zasebno sobo, ki je večja in bolje opremljena kot kakšen hotel. Soba je ponujala tudi možnost prenočišča za dodatno osebo, za kar sem bila neizmerno hvaležna, saj bolezen lažje prenašaš, če imaš ob sebi svojega bližnjega. Zdravnik me je prišel pogledat 3x na dan, sestre pa na vsaki dve uri, tudi ponoči.

Ko je bil čas za odpustitev iz bolnišnice, so vso dokumentacijo poslali na Vzajemno, ki mora odobriti plačilo stroškov. Tukaj se stvar lahko malo zavleče, ker je treba upoštevati časovno razliko ter samo obdelavo vseh dokumentov. Ker sem bila neučakana, sem po treh urah čakanja še sama poklicala na Vzajemno in res so se potrudili, da je zadeva bila hitro rešena. Zame še vedno predolgih pet ur čakanja, a ko danes objektivno pogledam nazaj, sem vesela, da se je tako hitro uredilo.

Ko bolnišnica dobi zeleno luč od Vzajemne, te odpustijo. Račun za tri dni bolnišnične oskrbe je znašal malo manj kot 1.000 EUR in vesela sem, da sem lahko brezskrbno odkorakala  ven.

Katero zavarovanje skleneva?

Ker sva potapljača, čisto navadno zavarovanje ni dovolj. Vsako leto se odločiva za celoletno zavarovanje za tujino Multitrip XXL, katerega zavarovalna vsota na osebo je 1.000.000 EUR za nujne zdravstvene storitve, kar vključuje tudi 800 EUR za nujno zdravljenje zob, 10.000 EUR za zdravljenje akutnega poslabšanja kroničnih bolezni, 60.000 EUR za iskanje in reševanje, hotelsko namestitev in stroške prevozov v domovino ter 3.000 EUR za odvetniške storitve.

Kolikšni so stroški zavarovanja?

Za zgoraj omenjeno multitrip zavarovanje XXL sva odštela 149,56 EUR. To je cena za oba. Ob tem zmeraj dobiš še kakšno praktično darilo, lansko leto so mi ponudili tudi sklenitev Dental zobozdravstvenega zavarovanja za samo 1 EUR. Dental zavarovanje mi nudi popuste pri zobozdravstenih storitvah in brezplačen prvi pregled z ortopan slikanjem. Njihov pogodbeni izvajalec je poliklinika Ars Salutaris, ki se nahaja na Mali ulici v Ljubljani, v isti stavbi kot zavarovalnica Vzajemna.

Če povzamem, sem v zadnjem letu za minimalni vložek brezskrbno zbolela in pristala v bolnišnici v tujini, brezplačno pregledala ustno votlino in poskrbela, da tudi moji zobje ostanejo zdravi.

avatar

O avtorici

Sanela Knez Vodovnik

Sanela je žena, strastna popotnica, raziskovalka podvodnega sveta in transakcijski analitik coach, ki posameznikom pomaga pri doseganju vsakodnevnih ciljev, s katerimi se sami težko spoprimejo, bodisi kako živeti brez oz. z malo stresa, kako živeti polno življenje, kako biti zadovoljen sam s sabo, kako pomagati svojim otrokom ter pri učenju socialnih veščin. Do pred kratkim je bila še učiteljica angleščine in slovenščine na osnovni šoli ter deklica za vse v moževem podjetju. Oktobra 2016 je po 11. letih opustila učiteljski poklic in si vzela čas za svoji največji strasti v življenju – popotovanju in potapljanju. Končno se ji je uresničila življenjska želja o preživljanju zime na toplem. Ljubi Azijo in njihove ljudi, malo manj pa onesnaženost v azijskih državah ter njihovih voda. Pomembno se ji zdi, da čim več domačinov ozavesti o škodljivih posledicah njihovega brezbrižnega ravnanja s smetmi, zlasti plastiko. Sledite ji lahko na Instagramu.

Blog prispevek ni sponzoriran in ga je želela Sanela napisati in objaviti izključno zaradi dobre izkušnje z zavarovalnico Vzajemna.