Zdravstveno zavarovanje za tujino v času Covid-19

Na trenutke se zdi, da se ne bomo nikoli izvili iz trenutne situacije, ko nam življenje greni covid-19. Če smo pred dvema leta zaradi njega skoraj da vsi obstali, pa postaja vedno bolj jasno, tudi zaradi vaših številnih vprašanj, da se vedno težje odrekamo oddaljenim potovanjem. Dlje kot se situacija vleče, bolj si želimo potovati in to ne glede na omejitve, ki nam otežijo marsikatero potovanje zaradi birokracije, testov, možnosti odpovedi letov, karantene ali morda samoizolacije.

Zadnje čase dobim res veliko vprašanj tudi glede zdravstvenega zavarovanja za tujino. Katera zavarovalnica krije kaj v zvezi z virusom Covid-19 in kaj pravzaprav sploh krije?

Sami imamo že leta zdravstveno zavarovanje za tujino sklenjeno pri zavarovalnici Vzajemna. Vsako leto vzamemo kar njihov celoletni družinski paket XXL Multitrip in od kar je v naša življenja prišel Covid-19, so vanj zajete tudi storitve povezane s tem virusom. Pravzaprav vsak njihov paket (ne le celoletna zavarovanja) vključujejo tudi stroške v primeru obolenja s covid-19.

Na slovenskem trgu so sicer še druge zavarovalnice, a ker imamo mi sklenjeno zdravstveno zavarovanje za tujino pri Vzajemni, sem se konkretneje poglobila zgolj v njihovo kritje.

Kritje stroškov v primeru Covid-19 in zdravstveno zavarovanje za tujino

Če smo včasih sklenili zdravstveno zavarovanje za tujino zaradi poškodb in raznih bolezni, pa nam lahko novi koronavirus povzroči veliko sivih las na potovanju tudi zaradi odpovedi letov, karanten in samoizolacij za katere se pred dvema letoma nikoli nismo sploh spraševali.

Kot že prej omenjeno zdravstveno zavarovanje za tujino pri zavarovalnici Vzajemna v času epidemije krije tudi stroške v primeru obolenja s Covid-19. To pravzaprav pomeni, da vam vsa njihova zdravstvena zavarovanja za tujino, ki ste jih že sklenili ali pa ki jih boste na novo sklenili do 30.6.2022 poleg klasičnih kritij v primeru bolezni in nezgod krijejo še sledeče:

  • Stroški zdravstvene oskrbe v primeru okužbe s Covid-19 se krijejo enako kot za katero koli drugo bolezen. V to spada pregled pri zdravniku, zdravila, hospitalizacija.
  • Stroški testa, ki ga naroči zdravnik je tudi vštet v kritje a le ob koriščenju zdravstvenega zavarovanja. Preventivni testi in testi, ki jih zahteva destinacija kamor potujete ali morda letalska družba, niso zajeti in so še vedno na strošek potnika. V kolikor je test na destinaciji pozitiven, pa se potem krijejo ostali stroški (nočitev, prevoz…)
  • Strošek karantene oziroma samoizolacije se krije v primeru bolezni in pozitivnega PCR testa. Zavarovanje vam krije strošek nočitve do konca samoizolacije/karantene oziroma do negativnega testa. Kritje nočitve je sicer omejeno do največ sedem noči. Višina kritja je odvisna od zavarovalne police (individualna – do 150 EUR/noč oziroma družinska – do 250 EUR/noč za družino)
  • Strošek prevoza nazaj domov se krije v primeru, da zaradi karantene / samoizolacije ali pozitivnega PCR testa zamudite svoj že plačan in organiziran prevoz nazaj domov. Pri tem je potrebno sicer na zavarovalnico prej poslati odgovor npr. letalskega prevoznika / ladjarja, da ne omogoča brezplačno prestavitev prevoza.
  • Potrdilo v angleškem jeziku, da vaše zdravstveno zavarovanje krije tudi stroške povezane s Covid-19 obolenjem. Nekatere države vstop v državo namreč pogojujejo s tem, da vaše zdravstveno zavarovanje za tujino krije tudi stroške, ki nastanejo v povezavi z boleznijo Covid-19 (npr. Maldivi, Sejšeli, Iran…).

Več podrobnih informacij kritja v primeru Covid-19 pri zavarovalnici Vzajemna lahko preberete na njihovi spletni strani.

Zdravstveno zavarovanje za tujino, ne glede na to, ali potujete v tem kovidnem času ali ne, je vsaj zame pravzaprav edina stvar, za katero mi ni škoda denarja in za katero vedno upam, da jo ne bom nikoli potrebovala.

Blog prispevek je podprla zavarovalnica Vzajemna, ki ji sami zaupamo že leta. Vedno sem vesela, ko pridemo skupaj s podjetjem, v katerega verjamemo in zaupamo še preden se z njimi pogovarjamo o sodelovanju.