Zdravtsveno zavarovanje za tujino

Kako je v času pandemije novega koronavirusa z zdravstvenim zavarovanjem za tujino? Kakšen je postopek uveljavitve, kaj krije takšno zavarovanje, zakaj ga je dobro imeti? O vsem tem sem se na webinarju v živo, ki je potekal 23.4.2020 preko Instagram Live aplikacije in na našem instagram profilu, pogovarjala s Suzano Žbogar, ki je na zavarovalnici Vzajemna odgovorna za stike z javnostmi.

Vsebinsko kazalo

Zdravstveno zavarovanje za tujino

Zasledila sem, da vaše zdravstveno zavarovanje za tujino velja tudi sedaj v času pandemije z novim koronavirusom Covid-19, čeprav pandemij tovrstna zdravstvena zavarovanja ne krijejo.

Na zavarovalnici Vzajemna skušajo tudi k tej situaciji pristopiti pozitivno, zagovarjajo nek zdrav razum in se zavzemajo za zdravje, zato so sprejeli odločitev, da bodo za vsa podaljšana zavarovanja in tista, ki bodo sklenjena na novo do konca junija 2020, krili tudi stroške zdravljenja z novim koronavirusom Covid-19 nastali v tujini.

Zakaj sploh potrebujemo zdravstveno zavarovanje za tujino, če potujemo zgolj po Evropi in imamo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino?

Suzana pravi, da je največja prednost ta, da zdravstveno zavarovanje za tujino krije tudi stroške v zasebnih ambulantah in ne zgolj v javnem zdravstvu. Poleg tega pa na Vzajemni v primeru poškodbe / bolezni, klientom nudijo tudi 24-urno pomoč preko njihovega asistenčnega centra. To zagotovo daje nekoliko večji občutek varnosti, saj se v tem primeru ni potrebno ukvarjati z urejanjem papirjev in zbiranjem dokazov o zdravljenju.

Tudi mi brez zdravstvenega zavarovanja za tujino ne oddidemo čez mejo – zakaj že več let zaupamo Vzajemni pa lahko preberete v našem blog prispevku.

Ali zdravstveno zavarovanje za tujino krije tudi bolj avanturistične popotnike – v kakšni meri?

Ekstremni športi so praviloma izključeni, a kljub temu na Vzajemni poudarjajo, da se vsak tak primer obravnava povsem individualno in na podlagi zavarovančevih potreb pripravijo ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino. V kolikor je le-to možno pridejo naproti željam in potrebam.

Kako je z zdravstvenim zavarovanjem za tujino v primeru kroničnih bolezni, ki so nadzirane, a se morebiti lahko na poti poslabšajo?

Zdravstveno zavarovanje za tujino pri Vzajemni krije tudi stroške zdravljenja akutnega poslabšanja kroničnih bolezni – seveda mora biti to vključeno v paketu (paketi z nižjimi zavarovalnimi vsotami tega kritja nimajo vključenega). Če gre za specifična obolenja, pa priporočajo, da se pred sklenitvijo zavarovanja vendarle obrnete na njihove svetovalce, da se o vsem pogovorite individualno, da ne bi prihajalo do kakšnih neprijetnih presenečenj.

Kako je v primeru sklenjenega celoletnega zdravstvenega zavarovanja za tujino tik pred razglasitvijo pandemije in prepovedjo potovanj? Je možno povračilo denarja, morda podaljšanje trajanja za čas pandemije?

Za vse takšne primere na Vzajemni predlagajo, da se obrnete nanje in se boste o vsem individualno pogovorili in našli rešitev.  S konkretnim primerom in vprašanjem se obrnite na info@vzajemna.si.

Kako je s kritjem v nosečnosti in poroda v tujini? Ali to krije zdravstveno zavarovanje za tujino?

Praviloma so kriti samo stroški, ki bi nastali zaradi zapletov v nosečnosti ter bi bili potrebni zaradi reševanja življenja matere ali otroka.
Vzajemna nudi tudi širši obseg kritja za primere nosečnosti pri določenih zavarovanjih za tujino, vendar je najbolje, da se za konkretni primer dogovorite individualno.

Kakšen je postopek uveljavljanja zdravstvenega zavarovanja za tujino? Kaj je potrebno storiti ko se poškodujemo, zbolimo?

Ko skleneš zdravstveno zavarovanje za tujino pri Vzajemni po sms sporočilu prejmeš številko zavarovalne police in telefonsko številko asistenčnega centra (mi smo za celoletno zavarovanje dobili tudi kartonček). Takoj ko pride do škodnega primera je potrebno poklicati 24-urni asistenčni center, kjer te usmerijo in se lahko tudi vse dogovorijo z zdravstveno ustanovo. V primeru potrebe po prevozu (helikopterski, letalski, reševalni), ti ga uredijo in organizirajo v klicnem centru. Poskrbijo tudi za vse papirje, da se sam lahko res osredotočiš le na zdravljenje in ne še skrb z birokracijo.

Zgodbo popotnice Sanele in kako je zdravljenje pri njej potekalo na Tajskem, si lahko preberete tukaj.

Kaj če je nesreča tako huda, da nimaš časa prej poklicati?

V takšnem primeru se pokliče takoj ko se to uspe oziroma lahko to nekdo stori tudi zate – vedeti mora le številko zavarovalne police.

Kako je s plačilom zdravljenja? Je potrebno plačevanje vnaprej?

S klicem na asistenčno številko, se dogovoriš tudi kako je s plačilom, a praviloma zdravljenje krije Vzajemna in ne klient. Zneski so lahko res precej veliki, kar je odvisno od poškodb, kot tudi od lokacije zdravljenja. Najvišji znesek na Vzajemni je bil kar 500.000 USD. Manjše stroške – običajno do višine 100 EUR, klient plača sam in s prihodom domov vloži zahtevek za vračilo in priloži potrebna dokazila o zdravljenju (izvidi, računi,..). V primeru takšnih nižjih stroškov, klic v asistenčni center ni potreben.

Kaj je potrebno storiti ob prihodu domov, v primeru, da klient sam plača zdravljenje?

Potrebno je vložiti zahtevek za povračilo zavarovalnine (najdete ga na spletni strani Vzajemne – v primeru, da imate pri njih sklenjeno zdravstveno zavarovanje za tujino). Skupaj z njim pa se priložijo tudi dokazila o zdravljenju – izvidi, račun s specifikacijo zdravstvenih storitev.

Se slovenski popotniki lahko nadejamo kakšnega zavarovanja, ki krije neprekinjena potovanja nad 90 dni?

Vzajemna ima sicer celoletna multitrip zavarovanja, ki pa veljajo le za neprekinjena potovanja do 90 dni – se pravi, lahko gremo večkrat na leto na potovanja, tudi tri-krat za tri mesece. Za vse tiste, ki potujete dlje časa pa imajo pri Vzajemni na voljo klasična zavarovanja za tujino za območje Evrope in/ali celega sveta.

Obstajajo kakšni zanimivi primeri uveljavljanja zdravstvenega zavarovanja?

Takšnih primerov je kar nekaj – morda zgolj za vpogled kaj vse se ti lahko zgodi in kakšni so pri tem stroški zdravljenja, je Suzana navedla nekaj primerov. Že na hrvaškem so obravnavali primer, ko se je klient spotaknil ob skalo in si zlomil stopalnico ter je to za sabo potegnilo za 560 EUR stroškov. Zanimiv je tudi primer popotnice na Novi Zelandiji, ki jo je pičila osa in je bilo potrebno zdravniško zdravljenje, kar je naneslo 500 EUR . Zavarovancu v Švici so krili zdravljenje zaradi bakterijske okužbe, kar je povzročilo strošek v višini 3.000 EUR. Pohodnica na Grossglockner v Avstriji si je pri zdrsu zvila gleženj, zaradi katerega ni mogla nadaljevati vzpona niti se spustiti nazaj v dolino, zato je ponjo prišel helikopter. Strošek tovrstnega reševanja in zdravljenja je znašal 5.400 EUR. V Mehiki pa je prišlo do pika tarantele med spanjem, kar je povzročilo strošek v višini 400 EUR. Precej visoki zneski, če gledamo strošek zdravstvenega zavarovanja za tujino, kar nazorno pokaže, da je tovrstna zavarovanja vsekakor pametno skleniti pred potovanjem v tujino.

Zdravstvena zavarovanja za tujino so se nekoliko ustavila v času pandemije, a pri Vzajemni se niste ustavili in ponujate kar nekaj dodatnih storitev za vse nas, ki ostajamo doma?

Zelo priročna storitev, ki jo pri Vzajemni ponujajo sedaj v času novega koronavirusa je Dr. Posvet, ki vsem, ne samo njihovim klientom brezplačno omogoča varen in zaseben posvet pri zdravniku. Vsak ki ima kakšne zdravstvene težave, skrb, dilemo, lahko vprašanje zastavi na strani Dr. Posvet in v zelo kratkem času (praviloma v roku 15-ih minutah) dobi odgovor o ustreznem ukrepanju, navodilih s strani zdravnika. Pri Vzajemni v tem kriznem času novega koronavirusa ponujajo tudi nekakšen komunikacijski center za vse, ki se znajdete v stiski, bi radi pogovor, svetovanje, ki poteka preko programa neodvisen.si in zajema različne strokovnjake z raznoraznih področij. Za rekreacijo, zdravje in preventivo, pa je poskrbljeno preko www.varuzdravja.si, kjer imate na voljo razne brezplačne spletne telovadnice.

Ne glede nato, kam potujete in na kakšen način, je vsekakor pametno, da se za vaše zdravje poskrbi tudi v tujini in pred odhodom sklene ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino. Saj veste kako pravijo – takrat ko za to ni poskrbljeno, se vedno kaj zgodi.

Res je, da zavarovalnica Vzajemna že nekaj let podpira naš popotniški blog, a ta prispevek ni spisan kot promocija zavarovalnice Vzajemna in je zgolj povzetek webinarja, na katerem sem zaradi njihove odločitve o tem, da krijejo tudi zdravljenje z novim koronavirusom Covid-19, gostila prav zavarovalnico Vzajemna.