Vodno mesto Zhouzhuang, Kitajska

Le 40 kilometrov stran od mesta Suzhou, najdemo vodno mesto Zhouzhuang, ki ga mnogi opisujejo kot najbolj avtentično vodno mesto na Kitajskem. Prav zato sem si ga na najinem kratkem potovanju po Kitajski želela videti tudi sama. Poleg tega pa je od leta 2004 uvrščen pod Unesco zaščito.

Največje znamenitosti Zhouzhuanga

Rokodelci in ulica Zhengguan

Zhouzhuang je bil zaradi vodne povezave več stoletij center trgovanja in prav zaradi tega ima kraj že več kot 900 letno zgodovino. Še danes na ozkih ulicah ob kanalih vidimo številne rokodelce, kjer z opazovanjem njihovega natančnega dela kar pozabimo na to, da smo že v 21. stoletju. Sicer so sedaj ti rokodelci tukaj bolj zaradi turistov, a če je to davek, zaradi katerega so se obdržali, pa naj bo. Zelo znani so po jantarju in pletenju iz bambusa. Največ rokodelskih delavnic boste našli na ulici Zhengguan.

Čajnice

S sprehajanjem po ozkih in slikovitih ulicah lahko opazimo kar nekaj tradicionalnih čajnic, kjer si lahko privoščite skodelico čaja in uživate v tradicionalnosti.

Dvojni most

Dvojni most je v Zhouzhuangu tako množično obiskan in fotografiran, da gre res za največjo prepoznavnost in simbol kraja. Ni ga težko najti, saj je tradicionalno staro mesto majhno in zagotovo ga boste v času vašega obiska vsaj nekajkrat prečkali. Seveda pa ima mesto še številne druge kamnite mostove, s katerih se lahko ujamejo prekrasni fotografski motivi.

Mestni muzej

Lokalni mestni muzej je sicer majhen in vsi razstavljeni predmeti imajo samo kitajske opise, a je kljub temu zelo zanimiv, saj nam razkriva delček tradicionalnega mestnega življenja.

Rezidence trgovcev

V starem delu mesta najdemo veliko hiš še iz časa dinastije Ming in Qing – 100 od njih jih ima vrtove in dve izmed njih lahko občudujemo tudi sami. Izredno lepa je Shenova rezidenca, ki se razprostira kar na 2000 kvadratnih metrih in ima preko 100 sob. Takole iz ulice, si niti predstavljati ne moreš, kakšna mogočnost se lahko skriva za vrati.

Quanfu tempelj

Največ obiskovalcev obišče tempelj zaradi stolpa, s katerega se vidi celotno mesto Zhouzhuang. Tempelj ima 5 nadstropij in je visok 33 metrov, a zgradili so ga šele leta 1987.

Chengxu Taoistični tempelj

Tako kot ima mesto Zhouzhuang stoletno tradicijo, le-ta pripada tudi temu taoističnemu templju. Skozi stoletja so ga dograjevali in sedaj velja za enega najbolj znanih taoističnih templjev v Wuzhong regiji. Zgradili so ga med leti 1086 in 1093.

Vožnja s čolnom po kanalih

Mestece je čez dan polno življenja, saj ga obiščejo številni turisti in nič manj prometni niso vodni kanali. Vožnja s čolnom je namreč ena izmed bolj priljubljenih stvari, ki jih lahko počnete v Zhouzhuangu. Če boste imeli srečo s krmarjem, vam bo ta med vožnjo zapel celo kakšno tradicionalno kitajsko pesem.

Okušanje najrazličnejših tradicionalnih dobrot

V starem delu mesta boste lahko poskusili različne tradicionalne dobrote, a zdi se, da gredo najbolj v slast prav kruhki – cmoki. Najdete jih različnih oblik, barv in okusov, saj vsebujejo razne nadeve. Nekateri kruhki / cmoki so sladki, nekateri slani. Ker prodajalci ne govorijo nič angleško, bo vsak grižljaj pravo presenečenje. Poleg mesnih jedi, so tukaj doma tudi ribe in ostale morske dobrote.

Dnevni in nočni pogled

Večina obiskovalcev se v Zhouzhuangu ustavi le zaradi nekaj urnega sprehoda, a če vprašate mene, je to največja napaka, ki jo lahko naredite. Mestece namreč postane najlepše šele zvečer, ko se prižgejo luči in se le-te bleščijo v vodi in razsvetljujejo še vodne kanale. Poleg tega pa ni lepšega, kot imeti ulice skoraj povsem zase, saj so obiskovalci, ki ostanejo tukaj čez noč bolj izjema, kot pravilo.

Hitri napotki za obisk Zhouzhuanga

Kako priti do Zhouzhuanga?

Zhouzhuang ima zelo priročno lokacijo, saj je do Šanghaja oddaljen le 60 kilometrov, do mesta Suzhou pa slabih 40 kilometrov. Čeprav do Šanghaja vozi avtobus, pa vam bo ta vzel dlje časa, kot pa če se iz Zhouzhuanga odpravite s taksijem  ali avtobusom do Suzhou-ja in nato s hitrim vlakom naprej do Šanghaja.

Kje spati v Zhouzhuangu?

V starem delu mesta najdete kar nekaj butičnih hotelčkov, ki jih imajo v lasti domačini. Midva sva spala tik ob kanalu v Zhouzhuangsu Showyear Hotelu – le most ga loči do vhoda v stari del mesta, za katerega potrebujete vstopnico. Hotelček ima lepe, čiste, a skromno urejene sobe. V ceni je bil vključen tradicionalni kitajski zajtrk, ki marsikomu ne bo pretirano všeč, a tako je pač na Kitajskem. Midva s Simonom sva ga sicer brez pritoževanja pojedla in v kolikor niste pretirano izbirčni ter radi spoznavate lokalno kulinariko, ne boste imeli problemov z njim. Več o hotelu si lahko preberete tukaj.

Vstopnina za mesto Zhouzhuang

Za vstop v stari del mesta, kjer so znameniti vodni kanali, je potrebna vstopnina. V kolikor ste dnevni obiskovalci, le-to lahko kupite na katerem koli vhodu v mesto, v kolikor pa boste tukaj tudi čez noč in boste uličice ob vodnih kanalih raziskovali še naslednji dan, pa boste morali vstopnico kupiti na glavnem vhodu, kjer se nahaja turistično informacijski center, saj boste na vstopnico dobili še svojo fotografijo. Vstopnico zaradi prehajanja iz in v stari del mesta, imejte vedno ob sebi, saj jo bodo na vhodih želeli videti. Višina vstopnine je odvisna od dolžine obiska – na voljo je dnevna vstopnica, samo večerna (po 16:00), vstopnica v primeru nočitve (potrebna fotografija – tam vas fotografirajo in natisnejo fotografijo na vstopnico) – takšna kombinirana vstopnica potem velja tri dni. Dnevna in kombinirana vključujeta tudi vstopnino za vse znamenitosti, medtem ko večerna vključuje zgolj vstopnino za dve znamenitosti.

Kdaj je najboljši čas za obisk Zhouzhuanga

Največ ljudi obišče Zhouzhuang spomladi in jeseni, zato boste v tem času imeli resnično gnečo, še toliko bolj v času kitajskih počitnic in praznikov. A če tega ne marate, si rezervirajte mesec december, saj je takrat statistično dokazano najmanj obiskovalcev. Kljub dnevnim obiskovalcem, se boste po ozkih ulicah vseeno lahko brez drenjanja premikali in občudovali idilične prizore.

Vodno mesto Zhouzhuang je bilo najlepše presenečenje na najinem kratkem potovanju po Kitajski. Kljub turistični popularnosti mu je vendarle uspelo ohraniti tradicionalni pridih, zato je kot nalašč za vse, ki potujete na Kitajsko, iščete avtentičnost ali pa si za en dan le želite pobegniti iz moderne metropole v popolnoma drug svet.