Zimski izlet in sankanje z Dobrač-a – je lahko sploh še lepše?

Zimske izlete sicer raje delamo nekam na toplo, ampak na srečo imamo okoli nas zimske navdušence, ki jim je uspelo, da smo letos vendarle tudi mi konkretneje pristali na snegu.

Sankanje z Dobrača

Enodnevni izlet na Avstrijsko Koroško, kjer se nad Beljakom dviga gora Dobrač / Dobratsch, je lahko sicer odlična ideja za izlet v vseh letnih časih, a če se želite naužiti zimske idile in izlet začiniti še s sankanjem, je gora z 2167 metri nadmorske višine, zagotovo ena boljših izbir.

Dobrač se nahaja v istoimenskem naravnem parku, ki ga krasi ena najlepših panoramskih cest v Avstriji – Villach Alpenstrasse. S Svojimi 16,5 kilometri nas pripelje do višine 1732 metrov nadmorske višine, do koče Rosstratten, tik ob vznožje poti na Dobrač.

Pešpot do vrha je dolga 4,20 kilometrov in s svojimi 410 metri nadmorske višine, nam vzame od 1,5 do 2 uri časa – odvisno od kondicije in od sopotnikov. Mi smo z Renom potrebovali 2 uri, s tem, da je večina časa sedel na sankah, vmes pa smo se ustavili še za malico.

Sam vzpon je izredno slikovit, saj nam ponuja res čudovite razglede v dolino z jezeri, kot tudi na sosednje vršace. V osnovi pa vzpon ni prezahteven, saj v celoti poteka po dobro uhojeni in precej široki poti, ki pozimi služi tudi za sankanje. Pot je sicer lahko ledena, kar je odvisno od zimskih razmer, zato mogoče kakšne dereze ne bodo odveč – dovolj bodo že tiste, ki se jih natakne na pohodne čevlje.

Tik pod vrhom, na 2145 metrov nadmorske višine, najdemo visok oddajnik, ki ga lahko občudujemo že med spustom s Korenskega sedla do Beljaka. Ob njem pa se nahaja še koča Gipfelhaus, kjer se lahko okrepčamo in celo prespimo, saj ima v ponudbi kar 40 ležišč. Zgodovinsko pomembni pa sta tudi dve cerkvici, slovenska in avstrijska, ki sta dve najvišje ležeči cerkvi v Evropi.

Če je bil že vzpon na Dobrač poln prekrasnih razgledov, pa je pri vsem najboljše to, da se pozimi z vrha lahko tudi sankamo (potrebno je imeti svoje sanke). Sankaška proga z Dobrača, dolga 4,20 kilometrov je zagotovo ena lepših, ki jo zaradi bližine lahko obiščete za enodnevni izlet in /ali za zimske počitnice.

Kako do Dobrača?

Da se izognete cestnini za karavanški tunel in nakupu avstrijske vinjete, se odpravite do Beljaka kar čez Korensko sedlo in se v Beljaku zapeljete po panoramski cesti Villach Alpenstrasse. Pozimi je vožnja po njej brezplačna, v ostalih mesecih pa je to plačljiva cesta (18,50 EUR za avto).
Ob cesti je do vrha skupaj enajst parkirišč (tudi brezplačnih) in če ne bo gneče, boste lahko parkirali čisto na vrhu – na parkirišču P11 (46.593097,13.711210), od koder se potem peš odpravite do vrha.


Sankanje z Dobrača je brez kakršnega dvoma zame najlepši letošnji zimski izlet, zato ga priporočam vsem, ki iščete zimsko idilo v kombinaciji z nekaj adrenalinskega doživetja. In sankanje z Dobrača to zagotovo je.